Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

Foto: Thinkstock

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Više će oblaka biti u Dalmaciji i u gorju, ponegdje uz malo kiše ili poneki pljusak, a prema kraju dana kiše može biti i drugdje. Vjetar većinom slab, sredinom dana povremeno umjeren sjeveroistočni i istočni. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena, podno Velebita i jaka bura, a u Dalmaciji sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 28 °C, u gorju malo niža.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za I. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Jak vjetar puše i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, vozi se uz ograničenje brzine.

Zbog pojačanog prometa na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kraljevački Novaki i Ivanja Reka, pred zonom radova na čvoru Ivanja Reka u smjeru Zagreba, vozi se u koloni od oko 3 km.

Zbog privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama cesta vozi se usporeno, uz povremene zastoje. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima savjetujemo da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).

Danas 18. svibnja od 10:00 do 14:00 sati dio državne ceste DC126 Trogir-Arbanija-Slatine, preko mosta „Most hrvatskih branitelja“ u Trogiru, bit će zatvoren za sav promet.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:
 • od 18. do 22. svibnja kroz tunel Malu Kapelu vozit će se dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi;
 • do 27. svibnja kroz tunel Sveti Rok vozi se dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi.
Zagrebačka obilaznica (A3):
 • zbog radova na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Ivanja Reka vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste s po dva sužena prometna traka u oba smjera, uz ograničenje brzine 40 km/h (do 20. svibnja);
 • do 1. lipnja na državnoj cesti DC1 Karlovačkoj cesti, u naselju Blato za sav promet zatvoren je izlazni krak sa zagrebačke obilaznice (A3) na čvoru Lučko u smjeru grada i Blata/Lučkog te ulaz iz Blata/Lučkog na Jadransku aveniju u smjeru grada. Promet je preusmjeren obilazno do prvog semaforiziranog raskrižja na kojem će se uz polukružno vođenje vraćati Jadranskom avenijom prema čvoru Lučko (izlaz za mjesto Blato/Lučko).
Autocesta A3 Bregana-Lipovac:
 • do 20. svibnja zatvoren je čvor Velika Kopanica (izlazni krak, oba smjera). Promet je preusmjeren na čvorove Sredanci i Babina Greda;
 • od 18. svibnja do 9. lipnja 2020. god. bit će zatvoren čvor Velika Kopanica (ulazni krak, oba smjera). Promet će se preusmjeriti na čvorove Sredanci i Babina Greda.
A11 Zagreb-Sisak:
 • do 19. svibnja do 12:00 sati zatvarena je dionica autoceste između čvorova Buševec i Lekenik u smjeru Siska.

Istarski ipsilon (zbog izgradnje punog profila):

 • u čvoru Ivoli zatvoren je izlaz iz smjera Rijeke te ulaz u smjeru Pule;
 • u čvoru Cerovlje zatvoren je izlaz iz smjera Pazina te ulaz u smjeru Rijeke;
 • sanacija je potpornog stupa nadvožnjaka u čvoru Kanfanar, na snazi su ograničenje prolaska izvanrednih prijevoza: dionice: čvor Žminj – čvor Kanfanar (max. širina 4,00 m), čvor Žminj – čvor Vodnjan sjever (max. širina 4,00 m), čvor Žminj – čvor Medaki (max. širina 2,75 m), čvor Kanfanar – čvor Žminj (max. širina 4,00 m), čvor Vodnjan sjever – čvor Žminj (max. širina 4,00 m), čvor Medaki – čvor Žminj (max. širina 2,75 m).

Paški most (DC106):

 • zbog sanacije Paškog mosta (DC106) do 21. svibnja 2020. god. zabrana je prometa za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a u funkciji je privremena trajektna linija Fortica (otok Pag) – Miletići (kopno). Polasci Miletići (kopno): 09:00, 13:00, 17:00, 20:00. Polasci Fortica (otok Pag): 8:00, 12:00, 16:00, 19:00 sati.

Državna cesta DC126 Trogir-Arbanija-Slatine

 • dio državne ceste DC126, preko mosta „Most hrvatskih branitelja“ u Trogiru, bit će zatvoren za sav promet u dva termina: ponedjeljak (18.05.2020.g.) od 10:00 do 14:00 sati i utorak (19.05.2020.g.) od 11:00 do 15:00 sati. Obilazni pravac je starom jezgrom Trogira, županijskim cestama ŽC6133, ŽC6291 (preko „Starog mosta“) i ŽC6134.

Do 1. lipnja 2020. god. podizni most ‘Tisno’ u Tisnom, između otoka Murtera i kopna na državnoj cesti DC121 (zbog situacije sa proglašenom pandemijom COVID-19) podiže se se ponedjeljkom, srijedom i petkom jednom dnevno u 9:00 i spušta u 9:30 sati.

Od 31. ožujka 2020. stavljena je izvan snage Naredba o ograničavanju prometa na cestama (NN 64/09) kojom se ograničava promet za teretna vozila za vrijeme državnih praznika, blagdana i tijekom ljetnih mjeseci, što znači da do daljnjeg nema zabrana za teretna motorna vozila iznad 7,5 tona.

Uz povoljne vremenske uvjete u prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozorava se da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

Granični prijelazi

Domaći i strani državljani mogu ulaziti i izlaziti u RH uz pridržavanje mjera koje je propisao HZJZ, a razlozi prelaska državne granice za hrvatske državljane i dalje su samo oni nužni i neodgodivi.

Državljani iz zemalja EU mogu ulaziti u Hrvatsku ako imaju opravdane razloge (gospodarske aktivnosti, poslovni sastanci, u budućnosti turisti…). Svaki inozemni građanin dobit će detaljne upute kako se mora ponašati u Hrvatskoj – to isključuje mjeru samoizolacije. U svrhu poslovnih sastanaka u Hrvatsku mogu ulaziti i građani država koje nisu u EU.

Ako na graničnom prijelazu u namjeri prelaska državne granice na ulasku u RH, dođe strani državljanin koji posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u RH, ili poziv na poslovni sastanak potrebno mu je omogućiti ulazak u RH, i evidentirati ih u NBMIS pod kategorijom Ostalo i u napomeni napisati Poslovni razlozi. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz RH.

Na granicama s drugim državama hrvatski granični policijski službenici odlučuju o propuštanju građana drugih država – sukladno epidemiološkim mjerama. Strani državljani mogu pisati i na e-mail Uprave za granice (uzg.covid@mup.hr) te pitati ispunjavaju li uvjete za ulazak u RH.

Hrvatski vozači u međunarodnom transportu-Izvan snage se stavlja odluka o karanteni i kućnoj izolaciji za vozače međunarodnog transporta.

Na sljedećim graničnim prijelazima dopušten je tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH:

 • na granici između RH i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj;
 • na granici između RH i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica;
 • na granici između RH i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac;
 • na granici između RH i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Putne informacije za osobe u tranzitu kroz RH:

 • prilikom prolaska dužni ste koristiti autoceste;
 • u slučaju da granicu prelazite na prijelazu koji nije na autocesti, dužni ste se uputiti prema autocesti najkraćim mogućim putem i nastaviti svoj put dalje autocestom;
 • tijekom zaustavljanja dužni ste se pridržavati strogih mjera socijalnog distanciranja;
 • dužni ste postupati po uputama predstavnika Civilne zaštite ili policijskih službenika.

Pomorski promet

Zbog radova na Paškom mostu (DC106) te zabrane prometa za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona do 21.5.2020. god. u funkciji je privremena trajektna linije Fortica (otok Pag) – Miletići (kopno) za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a plovi prema sljedećem rasporedu: Polasci Miletići (kopno): 09:00, 13:00, 17:00, 20:00. Polasci Fortica (otok Pag): 8:00, 12:00, 16:00, 19:00 sati.
Katamaranske linije uspostavljaju se dana 18. svibnja s polascima iz Rijeke, Zadra i Splita.
 
Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske uspostavljaju se brzobrodske linije po postojećem redu plovidbe:

 • 9309 Rijeka – Rab – Novalja (Pag)
 • 9308 Rijeka – Cres – Martinšćica – Unije – Susak – Ilovik – Mali Lošinj
 • 9403 Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist
 • 9404 Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj
 • 9405 Zadar – Mali Iž- Veli Iž – Mala Rava- Rava
 • 9602 Split – Milna (Brač) – Hvar – Vis- privremeno bez pristajanja u luku Milna
 • 9603 Split – Bol (Brač) – Jelsa (Hvar)- privremeno bez pristajanja u luku Bol
 • 9604 Split – Hvar – Vela Luka (Korčula) – Ubli (Lastovo)

 

Dana 18. svibnja 2020.god. u 06:00 sati uspostavlja se i katamaranska linija 9608 Korčula-Hvar-Split.

 

Jadrolinija početak plovidbe na komercijalnim brzobrodskim linijama Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i Split – Hvar odgađa na 19. lipnja 2020. godine.
Mole se putnici koji su upućeni u samoizolaciju u svoja prebivališta na otocima Korčuli i Hvaru da koriste trajektnu liniju Orebić – Dominče odnosno Drvenik – Sućuraj. Također, obavezno je pridržavanje preporučenih mjera zaštite kao što su nošenje maske za lice i rukavica te boravak u vozilu tijekom putovanja.

Od 12. svibnja zbog novonastale situacije vezane uz epidemiju koronavirusa na otoku Braču, privremeno se obustavlja plovidba državne trajektne linije Sumartin – Makarska i obratno te se reducira broj polazaka na državnoj trajektnoj liniji Supetar – Split i obratno.

 

Jadrolinija, u ovoj novonastaloj izvanrednoj situaciji epidemije koronavirusa, poduzima sve mjere zaštite kako bi se očuvalo zdravlje putnika i posade.
Stoga poziva se pozivaju svi naši putnici na suradnju s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa te se ljubazno moli za praćenje sljedećih uputa:

 • putničke karte kupujete putem online prodaje ili mobilne aplikacije mJadrolinija
 • izbjegavajte plaćanje gotovinom te koristite bankovne kartice
 • prilikom dolaska na prodajno mjesto držite odstojanje od 2 metra od ostalih putnika
 • tijekom putovanja (ukoliko je kraće od 60 minuta), molimo Vas da ostanete u svojim vozilima, a u slučaju izlaska preporučamo korištenje zaštitnih maski.
 • od 19. ožujka 2020. na brzobrodskim linijama svi korisnici prepaid računa i otočani s pravom na besplatni prijevoz ne moraju odlaziti u agenciju već se mogu direktno ukrcati na brod.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.