Danas počinje škola za oko 460.000 učenika: Koje ih novosti očekuju?

Različite škole različite ocjene
Foto: Fah

U Hrvatskoj ponedjeljak počinje nova školska godina za sve učenike osnovnih škola (313.000) i srednjih škola (143.200) uz nešto blaže epidemiološke mjere nego dosad, te nekoliko novosti u obrazovnom sustavu.

Među gotovo 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, je i oko 37 tisuća prvašića koji će prvi put sjesti u školske klupe, i za sve učenike nastavom “lice u lice”.

Točan broj prvašića znat će se do kraja rujna kada ih škole upišu u e-maticu, napominju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Nastava će se održavati u razredima, uz blaže epidemiološke mjere i maske u situacijama kada se ne može osigurati razmak od metar i pol do dva.

> Fuchs: Maske moraju nositi učenici viših razreda OŠ i u srednjim školama

Ove nastavne godine razredi ulaze u školu svaki na svoj ulaz. Nema školskog zvona, kako se učenici ne bi miješali. Mlađi učenici i dalje će biti u školi bez maski, dok za one starije, ako se ne može osigurati propisan razmak, maske ostaju.

Roditeljski sastanci, uz obvezne maske, ponovno će se održavati u školama. Iako nastava počinje uživo, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, u školama poručuju da su spremni za prelazak na neki od oblika online nastave.

Za osnovnoškolce i ove su godine osigurani besplatni udžbenici za što je iz državnoga proračuna osigurano 158 milijuna kuna.

Nastava će se odvijati uživo dok će učenicima biti dopušteno imati fizički kontakt i družiti se s učenicima različitih skupina i razreda.

Ove godine nastavnici učeniku u samoizolaciji moraju svaki dan slati zadatke i opisno ih vrednovati.

Međimurska županija, primjerice, neće zahtijevati da učenici nose zaštitne maske jer su uspjeli osigurati dovoljan fizički razmak.

“U uputama jasno piše da sva djeca koja sjede na način da je osiguran razmak, govorim od petog razreda na više, da mogu na nastavi biti bez maski”, objasnio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministar je iznio nove podatke o procijepljenosti prosvjetara. “Podatci su se popravili i ja se nadam da će biti još bolji. Sad smo kod gimnazijskih profesora na 60 posto, srednje škole i strukovne su negdje na 58 posto”, rekao je i dodao da nije zadovoljan jer bi procijepljenost trebala biti viša.

COVID potvrde se neće uvoditi za učitelje, ali možda će biti potrebne roditeljima. “COVID potvrde se neće koristiti za roditeljske sastanke, ako to ravnatelji ne narede”, objasnio je.

Ako se pogorša epidemiološka situacija škole se vjerojatno neće zatvoriti. “Ja ću se boriti i zalagati da škole ostanu otvorene”, dodao je.

Ove se godine uvode nacionalni ispiti, tzv. mala matura. Oni se neće ocjenjivati zbog učenika. “Oni će se ocjenjivati zbog nas. Provest će se u 80 škola – 5. i 8. razredi. Kao prvi korak u implementaciju općih nacionalnih ispita i nacionalni ispiti u prvom redu služe kao provjera sustava što štima ili ne štima”, rekao je ministar u petak.

Moći će imati nastavu u kabinetima, vježbaonicama, praktikumima za praktičnu nastavu.
Dopušteni će biti i treninzi u školskim dvoranama kao i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda.

Neka od pravila su da se temperatura obavezno treba mjeriti kod kuće te ako bude povišena trebat će se ostati kod kuće do izlječenja.

Razmak

Bit će dopuštene informacije i roditeljski sastanci. Zaštitne maske će se trebati nositi samo u slučaju ako razmak ne bude dovoljan.

Za osnovnoškolce treba osigurati razmak od metar i pol dok za srednjoškolske razmak treba biti do dva metra. Bit će dozvoljena učenička i studentska praksa.

> Fuchs: ‘Reforma školstva ide naprijed, samo su veliki izazovi’

Maske neće biti potrebne, a Covid potvrde morati će imati jedino posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima npr. (priredbe).

Novosti ove godine su nacionalni ispiti i probna matura koje će provoditi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – NCCVO.

Miješanje djece

Dopušteno je miješanje djece i učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina koji su slične dobi i uobičajeno provode školske i izvanškolske aktivnosti zajedno s drugom djecom/učenicima i odgojiteljima/nastavnicima (npr. u dječjim vrtićima pri izvođenju kraćih programa s djecom predškolske dobi te u školama tijekom izvođenja izborne nastave, nastave stranih jezika, fakultativne nastave, dodatne i dopunske nastave, programa produženoga boravka, programa produženoga stručnog postupka, nastave jezika i kulture nacionalnih manjina po Modelu C, pripremne i dopunske nastave hrvatskoga jezika za djecu koja ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik i slično) na način da je prilikom miješanja skupina/razrednih odjela obvezno držati najveći mogući razmak, kao i nošenje maske, osim za djecu u dječjim vrtićima i učenike od 1. do 4. razreda
osnovne škole te prilikom sportskih aktivnosti.

Preporučeno je da svaka odgojno-obrazovna skupina/razredni odjel boravi u jednoj prostoriji što je više moguće, osim kada to zahtijeva nastavni proces poput nastave u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školskoj sportskoj dvorani i sl.

Nužno je tijekom boravka učenika u školi organizirati odmore na koje učenici mogu izaći iz učionice. Posebno se preporučuje da učenici izađu na otvoreno tijekom odmora kada god to vremenske prilike dopuštaju. Odmori izvan učionice nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika te zbog boljeg održavanja i usmjeravanja pažnje tijekom nastave. Nadalje, mogućnost izlaska učenika iz učionica tijekom odmora nužna je kako bi se mogle provjetriti učionice.

Više informacija pročitajte u nastavku:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr