Foto: fah

Na pitanje novinara Večernjeg lista kako komentira rezultat Vesne Pusić u kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a, bivši ministar i jedan od vodećih europskih stručnjaka za međunarodno pomorsko pravo Davorin Rudolf “začuđeno” je prokomentirao: “Vesna Pusić, za koju je Zoran Milanović rekao da je najbolja hrvatska ministrica vanjskih poslova? Da, iznenađuju me rezultati glasovanja. Iznenađuju me ta dva glasa podrške”, bio je do boli ironičan iskusni diplomat.

Vidljiva ironija Davorina Rudolfa pokazuje kako zapravo hrvatska javnost i intelektualci doživljavaju Vesnu Pusić i s pravom se pitaju: tko je taj koji je njoj dao dva glasa? Njen pravi domet je zapravo velika NULA, a to je i njen ostavština u Ministarstvu vanjskih poslova.

Za sve i za nju samu bilo bi bolje da se nije kandidirala: ovako Vesna Pusić nije osramotila samo sebe, već i Hrvatsku čiji je kandidat. Sva sreća da je najavila povratak u predizbornu kampanju, što će biti veliki minus za Narodnu koaliciju jer će Vesna Pusić nakon ovako katastrofalnog rezultata poslije 4 godine prisutnosti u međunarodnoj diplomaciji kao ministrica vanjskih poslova postati – teški uteg Narodnoj koaliciji.

Nitko ne voli gubitnike, a osobito ne ovako velike kao Vesna Pusić. Zato njen braco Zoran već okolo skuplja potpise podrške lijevoj koaliciji, kako sam govori. A mi mislili da je Narodna kad su im pristupile poštenjačine hrvatskog sela Jambo i Beljak.

No, budimo ozbiljni: na HDZ-u i ostalim strankama koje ne podržavaju politiku Vesne Pusić i Zorana Milanovića ostaje jednostavan posao da ovaj debakl održavaju stalno prisutnim u javnosti i to debelo honoriraju na izborima.
U istom članku za današnji Večernji list dolazi još jedna diskvalfikacija za gospođu Pusić od neimenovanog iskusnog analitičara: “Nije uspjela unaprijediti rad Ministarstva, a takve se vijesti preko veleposlanika šire”.

Što se tiče liste kandidata za glavnog tajnika na začelju, ali ispred Pusić, su Igor Lukšić iz Crne Gore, Moldavka Natalija German te bivša šefica UN-a za klimu iz Kostarike Christiana Figueres Vesna Pusić je posljednja.

Nestrpljivo čekamo njen povratak u predizbornu kampanju.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr