Direktor HTZ-a o turističkoj sezoni: Hoće li ugostitelji uskoro moći otvoriti unutarnje prostore?

Kristijan Staničić
Zagreb, 06.02.2018. - Istraživanje o turističkoj potrošnji "TOMAS Ljeto 2017" predstavili su istraživači iz Instituta za turizam te ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Na fotografiji Kristijan Staničić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Prema zasad dostupim podacima oko 50 tisuća turista provelo je praznički vikend u Hrvatskoj, većinom stranci, a o tome je za RTL govorio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

On kaže kako možemo biti zadovoljni s brojkom od 50 tisuća turista: “Ovo je prvi vikend od kad smo premašili brojku od 50 tisuća turista u Hrvatskoj u ovoj godini i mislim da možemo biti zadovoljni, obzirom na usporedbu s prošlom godinom kad u ovo vrijeme uopće nismo imali turističkog prometa ili je on bio zanemariv. veseli podatak da preko 30 tisuća, od tih 50 tisuća su stranci i od kojih prednjače Slovenci, Nijemci, Poljaci, dakle naša najvažnija tržišta i mislim da je ovo jedan pozitivan trend s obzirom, evo i danas, određeni trend pada broja zaraženih, a s druge strane rasta broja turista. Vjerujem da ćemo polako se približavajući se glavnoj turističkoj sezoni ipak ići u pozitivnom smjeru naprijed.”

Kaže kako predviđaju da će značajniji turistički promet početi krajem ovog mjeseca: “Naravno, najveći turistički promet očekujemo u srpnju i kolovozu. Prema sadašnjim procjenama očekujemo da ćemo imati bolju turističku sezonu od prošle godine, ali valja napomenuti da je to ovisi prije svega o nama samima, o epidemiološkoj situaciji. Dakle trebamo sve odraditi još i mi sami da bismo smanjili broj zaraženih i da bi Hrvatska ponovno ušla u one zelene brojke odnosno zelenu zonu i da onda postanemo zaista sto posto spremni za prihvat turista i u ovoj turističkoj sezoni.”

Hoće li ugostitelji moći posluživati i u unutarnjem prostoru?

“Pa mislim da epidemiolozi, naš glavni stožer zapravo prati situaciju iz dana u dan. vidjeli smo da brojke u zadnjim tjednima počinju stagnirati odnosno blago i padati. Procjene su da će one i dalje padati do kraja mjeseca svibnja. Milim da se moramo svi zajedno pridržavati svih epidemioloških mjera i onda će se stvoriti uvjeti da se naravno svi ugostiteljski objekti ponovno otvore i vjerujem da će Stožer, na čelu s potpredsjednikom Valde i Vlada u cjelini odnosno mjerodavni dakle epidemiolozi donijeti odluku u pravom trenutku, a mi do tada moramo pripremiti još stvari koje su bitne za pripremu turističke sezone, komunicirati s glavnim tržištem, informirati sve turiste o tome kakva je situacija u Hrvatskoj što ih očekuje oko uvjeta prelaska granice.”

Što je s aplikacijom za turiste?

“Hrvatska turistička zajednica cijelo vrijeme komunicira intezivno sa tržištima i putem online kanala komunikacije putem društvenih mreža, vlastitih web stranica, u dogovoru sa cijelim turističkim sektorom, sa Stožerom i vjerujem da će sve te informacije doći, ubiti već su i došle do stranih turista. Turisti mogu na jednom mjestu dobiti sve relevantne informacije i na web stranicistaysafeincroatia.hr i na croatia.hr, to je naša glavna web stranica, sve su informacije dostupne i oko uvjeta putovanja u Hrvatsku, oko boravka u Hrvatskoj i vjerujemo da ćemo na taj način kvalitetno informirati turiste za sve ono što ih u Hrvatskoj očekuje, a percepcija je da je Hrvatska sigurna destinacija, da mogu sigurno boraviti ovdje i da smo njima najbljiža destinacija.”

Covid putovnice

Projekt prolazi proceduru u EU: “Kada prođe ta procedura onda će doći na usvajanje našim tijelima i to će biti jedna dobra platforma gdje će onda na jednom mjestu biti dostupne informacije, olakšat će kretanje unutar EU, što znači da će turisti u Hrvatsku moći nesmetano dolaziti odnosno kretati se, boraviti i da ćemo onda imati jednu dobru situaciju što se tiče same turističke sezone.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL