Divjak: ‘U 15 dana zaražena 72 učenika’

Zagreb, 13.07.2020. - Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na fotografiji Blaženka Divjak. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Od 26. lipnja do 10. srpnja, u 15 dana, zaražena su 72 učenika u dobi od 6 do 18 godina, što znači da bi 70 razreda bilo u samoizolaciji da je trajala nastava u školama, objavila je danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Divjak je u objavi na Facebooku danas navela da je treći dan u samoizolaciji nakon što je objavljeno kako je zaražena državna tajnica ministarstva i cijelo vrijeme radi na daljinu.

Govoreći o trendovima za sljedeću godinu, rekla je da se samo u jednom polugodištu može očekivati 50.000 ljudi u samoizolaciji, i to ako situacija ne bude gora nego sada. Među njima će biti tisuće učenika, studenata i nastavnika koji će barem dva tjedan provesti kod kuće, prenosi HRT.

Divjak poručuje da treba svima osigurati pravo na obrazovanje, a ne samo onima koji će smjeti biti u školama.

– Naime, nije vjerojatno da će svi moći biti u učionicama, što zbog prostornog ograničenja kako bi se osigurao potreban razmak, a što zbog toga što će mnogi učenici i nastavnici zbog samoizolacije trebati ostati kod kuće. Očekujemo da kod kuće ostanu i cijeli razredi, napisala je, dodavši da je mješoviti model iz Akcijskog plana provedbe nastave na daljinu ujedno onaj za koji se treba pripremati na svim razinama obrazovanja.

– Dva su temeljna pitanja koja si trebamo postaviti: – Kada imamo epidemiološka ograničenja, tko će imati prioritet da bude u školi ili na visokom učilištu? – Kako će učiti oni koji trenutačno nisu u školi ili na visokom učilištu, a nisu bolesni? Neki od mogućih odgovora na prvo pitanje opisani su u Akcijskom planu – provjerite ih, ali sigurno postoje i drugi pa podijelite svoja razmišljanja o tome. Drugo pitanje ima samo jedan odgovor: nastava na daljinu treba ići dalje, rekla je Divjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT