Dr. sc. Davorka Budimir: ‘Dobiva se dojam da se antikorupcija koristi samo kako bi se nekoga srušilo ili dovelo na vlast’

Foto: fah

Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska (TIH) objasnila je zašto smatra da u Hrvatskoj nema stvarne borbe protiv korupcije te je komentirala i ulogu medija.

“Iz više razloga tvrdimo da u Hrvatskoj ne postoji stvarna borba protiv korupcije. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju zadovoljen je zakonodavni okvir, formirane su neovisne institucije poput Povjerenika za informiranje ili Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kao samostalna tijela. Ali, s druge strane, svakodnevne korupcijske afere kompromitiraju tu borbu zbog toga što imamo izuzetno dugotrajne sudske procese koji se ne završavaju u razumnom roku. Ako se takav postupak razvodni, odugovlači i ne dovodi do pravomoćnih sudskih presuda, borba protiv korupcije se kompromitira. Hrvatski građani se uopće ne sjećaju za što se sudi bivšem premijeru optuženom za koruptivne radnje jer taj sudski postupak traje godinama”, komentirala je dr.sc. Budimir za Oslobođenje.

“Postoji veliki nedostatak političke volje”

“S pozicije običnog građanina zaista je teško razumjeti što se događa. Izvjesno je da postoji veliki nedostatak političke volje onih koji imaju mogućnost da nešto promijene, jer građani su sami po sebi nemoćni. Nije točno da ne mogu ništa napraviti. Ali, oni koji mogu napraviti, a ne rade ništa su političke elite, oni u vlasti i oni u oporbi, zbog toga što je pitanje nekorumpiranosti društva, odnosno, njegove transparentnosti pitanje opstanka jedne države i njenih građa. Ovdje imamo sustav pravila koja ne vrijede jednako za sve. Imamo zakonodavni okvir, ali nemamo provedbu, evaluaciju, pretakanje tih propisa koje smo sami donijeli u naše ponašanje. Kad imate nedostatak volje, kad oni koji imaju vlast i mogu da donose izvršne odluke ne stave taj problem korupcije kao prioritet svog djelovanja, onda nastaje problem.”, ocijenila je.

“Pitanje borbe protiv korupcije nije svjetonazorsko”

“Pitanje borbe protiv korupcije nije svjetonazorsko, to je pitanje oko kojeg bi se trebali složiti svi politički akteri, znači i političke stranke i poduzetnici i građani i zaposlenici i umirovljenici. Taj nedostatak političke volje otkriva se u tome da mi, kao građani, dobivamo dojam da ne postoji sustavna borba protiv korupcije, nego da korupcijske afere izlaze npr. pred izbore i u sličnim situacijama, da se antikorupcija koristi samo kao sredstvo da bi se nekoga srušilo s vlasti ili da bi se nekoga dovelo na vlast.”

“Uloga medija je jako važna, pogotovo u razotkrivanju korupcije”

“Uloga medija je jako važna, pogotovo u razotkrivanju korupcije i u to se puno puta mogao uvjeriti običan građanin. Znam po prijavama udrugama i organizacijama civilnog društva. Kada se građanin obrati nekoj udruzi, to znači da je on već isprobao sve, da je zakucao već na sva vrata gdje bi mogao da riješi svoj problem, upozorio je i preventivna i represivna tijela i nitko nije reagirao. Kada još ne bi bilo medija da neku aferu otkriju, sve bi ostalo ispod stola. Ono što je problem s medijima i sa cijelim novinarstvom je u tome što je u današnje vrijeme novinarstvo jako teška profesija, novinari su kao zaposlenici nezaštićeni, uglavnom rade na ugovore koji su privremeni, nemaju osiguranu egzistenciju da bi se zaista mogli baviti novinarstvom. Također, problem koji postoji u Hrvatskoj jest da ne znate tko su stvarni vlasnici medija i tko iz pozadine povlači pojedine poteze.”

“Prava borba protiv korupcije je prevencija”

“Stvarna borba je vrlo jednostavna, najveći problemi u svijetu uvijek imaju vrlo jednostavna rješenja. Tako se i u Hrvatskoj može, kao i u drugim državama, riješiti problem borbe protiv korupcije. A to je: jako puno raditi na prevenciji, da cijelo društvo i mi sami onemogućimo koruptivne rizike u onim područjima koja su najpogodnija za korupciju. To je u Hrvatskoj sigurno sustav javne nabave, odnosno, svega onoga gdje imate doticaj između privatnog i javnog, gdje možete dobro upravljati sukobom interesa, ako to želite. Temeljni problem jeste to da se mi stalno bavimo posljedicama korupcije, a ne rješavamo njenu prevenciju. I ovo sve što vidimo po medijima, pravosudne sudske procese, oni predugo traju, a sankcije nisu u istoj mjeri s količinom štete koja je napravljena. Imali smo u našoj sudskoj praksi da su odbačeni slučajevi, imali smo pravomoćne sudske presude gdje su za velike koruptivne radnje počinitelji dobivali rad za opće dobro, imali smo slučaj ministra koji je gulio krumpire određeno razdoblje za kaznu za korupciju koju je počinio. To nije dovoljno. Prava borba protiv korupcije je prevencija kroz ova tijela koja postoje, edukacija od vrtića, ali i oduzimanje imovine stečene koruptivnim radnjama. Teret dokazivanja porijekla imovine mora biti na onome koji stječe, a ne da tijela javne vlasti moraju angažirati svoje kapacitete.”

Što govore najnoviji podaci o korupciji u Hrvatskoj?

“Europska komisija objavila je u lipnju ove godine rezultate istraživanja Eurobarometra o korupciji koje je provedeno u prosincu 2019. u svim državama članicama Unije. Većina građana EU smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji. Čak 97 posto hrvatskih građana smatra da je korupcija u Hrvatskoj raširena, 54 posto ispitanika u Hrvatskoj izjasnilo se da su osobno pogođeni korupcijom u svakodnevnom životu, a 61 posto građana misli da su u Hrvatskoj najviše korumpirane političke stranke i političari, i to što je razina političara niža, korupcija je veća.”, zaključila je dr. sc. Davorka Budimir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/oslobodenje.ba