Dr. sc. Dobrović za Narod.hr: ‘Što je Tomašević razgledavao u Ljubljani?’

Foto: fah, zagreb.hr; fotomontaža: narod.hr

Dr. sc. Dobrović za Narod.hr govorio o Tomaševićevom posjetu Ljubljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo) jučer je, zajedno s delegacijom Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, posjetio Ljubljanu gdje se susreo s tamošnjim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem i posjetio ljubljanski Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Službene stranice Grada navode:

“Prilikom ovoga prvoga službenog posjeta Ljubljani, gradonačelnik Tomašević istaknuo je važnost razmjene iskustva s gradonačelnikom Jankovićem i njegovim timom oko prikupljanja i zbrinjavanja otpada, budući je Zagreb ove godine uveo novi model, a Ljubljana ga provodi zadnjih 15 godina.”

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike i aktualni zastupnik Domovinskog pokreta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, dr. sc. Slaven Dobrović za Narod.hr prokomentirao je ovaj posjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Jučer je gradonačelnik sa cijelom delegacijom otišao u posjetu Gradu Ljubljani s očitom namjerom da se upozna s dobrim primjerom gospodarenja otpadom jednog glavnog grada. Molimo Vaš komentar.

Dr. sc. Slaven Dobrović: Naravno, jako upada u oči to što je gradonačelnik išao gledati u Ljubljani, odnosno što je prezentirano kao glavni razlog posjete na tako visokoj razini. Radi se o tzv. Regionalnom centru za gospodarenje otpadom u kojem se zbrinjava sve ono što u preko pedeset gradova i općina ili trećine Slovenije nije odvojeno i lokalno ekološki zbrinuto. Glavna fotografija, gradonačelnik Tomašević pogledom prati prebacivanje nekoliko tona nerazvrstanog otpada u pogone mehaničko-biološke obrade, pokazuje svu apsurdnost ove posjete. Gradonačelnik, prije ove uloge zakleti zagovornik održivog razvoja i zelene tranzicije bi morao znati gdje se nalazi – na mjestu gdje se kvantificira neuspjeh primarne reciklaže koja je trebala prethoditi, da je stvar bila bolja.

Nije poznato jesu li ga upoznali sa činjenicom da je to u stvari ostatak od prosječno četvrtine otpada koje ovi gradovi i općine nisu uspjeli ekološki i ekonomski bolje riješiti, pa se postavlja pitanje zašto nije otišao upravo tamo gdje se pravilnom primarnom selekcijom brže, lakše i jeftinije dolazi do sekundarnih sirovina, odnosno konkretnog rezultata kružnog gospodarenja otpadom.

Narod.hr: Smatrate da je bilo boljih sadržaja za upoznati se s aspekta održivog gospodarenja otpadom za koji se gradonačelnik deklarativno zalaže?

Dr. sc. Slaven Dobrović: Da, Ljubljana ima puno toga boljeg za pokazati, na primjer centar za ponovnu uporabu, gdje se spašava uporabna vrijednost mnogih odbačenih predmeta, od tekstila i obuće, elektronike, igračaka, namještaja i razne kućne galanterije. Međutim, gradonačelnik Janković ga je odveo u centar u koji je utrošeno preko stotinu milijuna eura kohezijskih EU novaca i u kojem se prilično skupo otpad obrađuje. Jasno je da se na toj političkoj razini veličinom investicije demonstrira uspješnost, a za operativne i okolišne čimbenike projekta nitko i ne pita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Gradonačelnik je u ovaj posjet poveo cijelu delegaciju, predsjednika uprave Holdinga, direktora Čistoće i mnoge duge suradnike. Je li to, po Vašem mišljenju, opravdano?

Dr. sc. Slaven Dobrović: Apsolutno ne, smiješno je vidjeti kako i u koje vrijeme se ovaj očito tematski posjet događa. Upoznavanje sa sustavom drugog grada na ovoj razini, godinu i pol nakon početka mandata, pokazuje da u gradskoj upravi osim neznanja stanuje i potpuna izgubljenost. Oni po pitanju otpada ne znaju gdje bi i što bi, te je očito da će se PR pokrivanje lošeg gradskog stanja morati samo pojačati. Notorno je da sustav gospodarenja otpadom grada Zagreba ima velikih problema sa zaokruživanjem sustava primarne selekcije, u prvom redu osiguranjem dovoljnih kapaciteta za kompostiranje, kao i za sortiranje i prešanje reciklabilnih tvari.

Stoga bi bilo puno bolje, pametnije i jeftinije da se delegacija uputila nekoj bližoj domaćoj lokaciji s dobrim primjerom kakvih u Hrvatskoj ima. Na primjer, nije daleko otići u Grad Koprivnicu gdje je unatrag godine dana u pogon puštena zatvorena kompostana za biorazgradivi komunalni otpad. Tamo su mogli saznati koliko je koštala i trajala izgradnja, kakva su iskustva s neugodnim mirisima i koja kvaliteta proizvedenog komposta se postigla. Već kratka analiza morala bi odgovornoj upravi biti dovoljna za odluku i brzu reakciju.

Narod.hr: Hoćete reći da su rješenja obično puno bliže nego se smatra ili misli, posebno ako s visoka gledate na manje oko sebe?

Dr. sc. Slaven Dobrović: Da, sigurno da posjet ovakve delegacije malom, ali u ovome očito daleko uspješnijem gradu Koprivnici ne bi bio prikladan za ovako slikovitu medijsku prezentaciju. Šteta, jer su mogli čuti da se radi o pogonu izgrađenom u nekoliko mjeseci, za vrlo prihvatljiviji iznos, da nije bilo pritužbi na neugodne mirise te, najvažnije, da je produkt prerade kompost prve kategorije, koristan i upotrebljiv i u ekološkoj proizvodnji hrane. Možda bi im sinulo da je to primjer održivog gospodarenja otpadom par excellence.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.