Dr. sc. Hrvoje Pende: ‘Zabrinjava mogućnost da političari nastoje izigrati zahtjeve građana i legitimna očekivanja’

Foto: Fah

“Zabrinjava nas mogućnost da političari, koji trebaju predstavljati građane, nastoje izigrati njihove zahtjeve i legitimna očekivanja”, ističe dr. sc. Hrvoje Pende u razgovoru za Novi list koji prenosimo u cijelosti.

> Plenkovićev plan za odgađanje referenduma

> Dr. sc. Hrvoje Pende: Vladajuće klase u strahu od naroda

NL: I po onim što je jučer i danas rekao ministar uprave Lovro Kuščević, kao i po onome što se može neslužbeno čuti iz HDZ-a – brojanje potpisa inicijative Narod odlučuje trajat će do jeseni. I tek onda bi se išlo na Ustavni sud. Obzirom da vi smatrate da bi se brojanje moglo završiti u 15 dana, a obraćanje Ustavom sudu moglo obaviti do 15. srpnja što ćete poduzeti ako se ostvari Vladin i HDZ-ov scenarij?

GI “Narod odlučuje” je samo dva dana nakon završetka izjašnjavanja birača objavila da imamo dovoljno potpisa za oba referendumska pitanja, a u roku od dva tjedna smo prikupili potpisne knjige iz cijele Hrvatske, prebrojali ispočetka sve potpise i sve to volonterskim radom.

Očekujemo da je Ministarstvo uprave to isto u stanju napraviti u još kraćem roku. Dakle, oni to mogu napraviti u roku od dva tjedna – pitanje je žele li.

Zabrinjava nas mogućnost da političari, koji trebaju predstavljati građane, nastoje izigrati njihove zahtjeve i legitimna očekivanja.

Ako se ostvari Vladin i HDZ-ov scenarij, mi ćemo nastaviti s informiranjem građana i poticanjem na izlazak na referendum. Borba protiv klijentelizma, korupcije i lošeg načina upravljanja Hrvatskom naš je glavni prioritet te ćemo u tom smislu nastaviti svoje djelovanje i u mjesecima koji su pred nama.

> Dr. sc. Pende Obersnelu: ‘U sadašnjem izbornom sustavu zaštićene su privilegije ‘predstavnika’ manjina i ostanak HDZSDP koalicije na vlasti’

NL: Kako komentirate najavu ministra Kuščevića da će Vlada izaći s prijedlogom kojim bi se uvelo tri preferencijska glasa?

Referendumsko pitanje broj jedan, uz četiri druge promjene traži da svaki birač može dati svoj preferencijski glas za tri kandidata i da se ukine prag od 10 posto.

To znači da će poredak ulaska svih kandidata u Sabor odrediti isključivo glasovi birača.

Toga se boje i HDZ i SDP. Ne samo da će birači odlučiti svojim glasovima tko ih predstavlja, nego će biti onemogućena trgovina šefova stranaka oko mjesta na zajedničkim listama.

Ova promjena znači da stranke s podrškom birača od 1 posto više neće moći ulaziti u Sabor zato što im šef velike stranke pokloni prvo mjesto na listi i garantira ulazak. O tome će odlučivati birači. Kakav šok za ministra Kušćevića!

> Dr. sc. Hrvoje Pende: Novim izbornim zakonom do reforme javne uprave

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novi list