Dr. sc. Igor Peternel za Narod.hr nakon što je izbačen iz HHO-a: ‘Čičak je doveo ugledni odbor za ljudska prava do apsurda’

Foto: Sisačka biskupija/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Dr. sc. Igor Peternel izbačen je iz Hrvatskog helsinškog odbora nakon nedavnog gostovanja u emisiji Bujica.

Peternel je za Narod.hr komentirao izbacivanje iz HHO-a s mjesta potpredsjednika.

Potvrdio je da sukob s predsjednikom HHO-a Ivanom Zvonimirom Čičkom traje već duže vrijeme.

“Sukob s gospodinom Čičkom traje od studenog zbog neslaganja oko vođenja odbora. Kulminiralo je s ministom Kuščevićem, kada je Čičak stao iza vlasti nakon skandala oko referendumskih potpisa.”

Peternel smatra da je ovakvoj odluci prethodilo njegovo gostovanje u Bujici u kojem je iskazao podršku predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori, dok je predsjednik odbora u dobrim odnosima s aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

“Čičak ne trpi kritike, a ponudio je prozirno objašnjenje da se lažno predstavljam, iako je i na službenoj stranici naznačeno da sam potpredsjednik odbora. Čičak je doveo HHO do apsurda. Sazvao je sjednicu u mojoj odsutnosti i organizirao glasovanje.”, izjavio je izbačeni Peternel.

Naime, na sjednicu održanu u utorak navečer, nisu došli članovi Odbora koji podupiru dr. Peternela. Peternel je za Narod.hr potvrdio da neće uložiti žalbu na odluku te najavio osnivanje srodne udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava.

Što je HHO?

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) je nevladina, neprofitna, izvanstranačka i neovisna udruga hrvatskih građana i građanki za zaštitu, promicanje i razvoj ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

HHO od osnutka, 1993. godine radi na području direktne zaštite temeljnih ljudskih prava i građanskih sloboda.

Tko je Ivan Zvonimir Čičak?

Ivan Zvonimir Čičak rođen je 10. kolovoza 1947. godine u Zagrebu.

Na početku političkih gibanja označenim padom Berlinskog zida, sa skupinom intelektualaca osniva prvu nevladinu organizaciju za ljudska prava registriranu u SFRJ – Društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava i postaje njezin prvi predsjednik. Na Čičkov poticaj i u organizaciji društva organizira se potpisivanje peticije za raspisivanje prvih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Uskoro državno-partijski vrh Hrvatske donosi odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora, a jedan od argumenata je i zahtjev građana izražen kroz peticiju. Mjesec dana kasnije predaje sakupljene potpise tadašnjem predsjedniku Sabora Anđelku Runjiću, piše na stranicama HHO-a.

Čičak istovremeno radi na obnovi Hrvatske seljačke stranke. Čičak je najprije potpredsjednik, a potom i predsjednik te obnovljene stranke koja na prve izbore, odlukom skupštine protiv koje je bio Čičak, izlazi zajedno sa Tuđmanovim HDZ-om. Stranka na tim izborima dobiva tri zastupnika. Franjo Tuđman osobno, neposredno nakon izbora nudi Čičku ministarsko mjesto, budući je HSS bio koalicijski partner HDZ-a, no Čičak odbija tu ponudu i stranku usmjerava u opoziciju, protiv Tuđmanove Hrvatske demokratske zajednice, smatrajući da politika HDZ-a nije dobra za Hrvatsku, piše na stranici HHO-a.

Ivan Zvonimir Čičak, 1993. radi na osnivanju Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i postaje njegov prvi predsjednik.

Nakon izbora 2004. godine Čičak je izabran za stalnog člana Odbora za ljudska prava Hrvatskog sabora, a 2005. godine Vlada RH imenuje ga, zajedno s Vesnom Alaburić i Jadranom Antolovićem u vladino povjerenstvo za izradu zakona o HRT-u. Iako je povjerenstvo napravilo nacrt zakona i uskladilo ga sa predstavnicima Vijeća Europe, taj zakon nikad nije ugledao svjetlost dana, budući je nacrtom nije bilo predviđeno da Sabor bira ili imenuje bilo koji dio uprave HRT-a kao javne ustanove. Sve predstavnike programskog vijeća ili bilo koje druge upravne institucije trebala je birati civilna scena sama.

Čičak je bio aktivan i u Novinarskom društvu. Osam godina bio je član skupštine Društva novinara, četiri godine član izvršnog odbora, predsjednik komisije za međunarodne odnose Novinarskog društva i predsjednik najvećeg ogranka novinarske organizacije – slobodnih novinara.

Vratio se u HHO 2008. godine, kada je izabran za potpredsjednika, a od 2009. ponovo je predsjednik te organizacije.

8. prosinca 2015. g. povodom međunarodnog Dana ljudskih prava, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ,odlikuje ga ordenom Red Stjepana Radića koji se dodjeljuje za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr