Dr.sc. Sanja Vulić: Važno je njegovati hrvatski jezik koji povezuje sve Hrvate

Foto: Hrvatski studiji

Tradicionalni Forum hrvatskih manjina u Hrvatskoj matici iseljenika svake godine okuplja istaknute kulturne djelatnike Hrvata iz različitih zemalja.

Ove je godine Forum održan 23. studenoga. Budući da je glavna tema Foruma bila Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i jugoistočne Europe, pozvana je izv. prof. dr. sc. Sanja Vulić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu da održi uvodno predavanje.

Prof. Vulić svoje je predavanje naslovila „Hrvatski idiomi u autohtonim zajednicama u kontekstu očuvanja nacionalnoga identiteta manjine“. Predavanje su sa zanimanjem pratili ove godine okupljeni Hrvati iz Italije, Mađarske, Srbije, Rumunjske, Crne Gore i Slovenije, te sudionici Foruma iz Hrvatske.

Foto: Hrvatski studiji

Posebice se osvrnuvši na jezičnu situaciju među pomurskim Hrvatima u Mađarskoj, bunjevačkim Hrvatima, gradišćanskim Hrvatima, moliškim Hrvatima i karaševskim Hrvatima, predavačica je istaknula kako je osim očuvanja mjesnih govora (u onolikoj mjeri koliko je to realno moguće) iznimno važno njegovati normirani hrvatski književni jezik kao čvrstu kohezijsku silu koja povezuje sve Hrvate u domovini i dijaspori. Predavanje je prihvaćeno s velikim odobravanjem.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr