Dujmović: ‘HRT me stavio pred dilemu – Peti dan ili vlastiti talk show na lokalnoj tv’

Foto: Snimka zaslona

Nakon medijske najave da novinar i publicist Tihomir Dujmović pokreće svoj medijski projekt na lokalnoj Z1, „Press klub Tihomira Dujmovića“, HRT se usprotivio njegovoj odluci. Naime, Dujmović je komentator emisije Peti dan koja se emitira na Trećem programu, a  njegov novi projekt nisu odobrili HRT-ovi urednici.

“Mnogi se od prvog dana protive da uopće sjedim u Petom danu te su odlučili da je ovo prigoda koju ne smiju propustiti da me se otjera sa HTV-a! I uspjeli su. Stavili su me pred dilemu: ili Peti dan ili vlastiti talk show na lokalnoj tv? Odlučio sam se za svoj talk show.”, pojasnio je Dujmović.

Ističe kako ga je o prestanku angažmana obavijestila voditeljica emisije putem e-pošte i napisala kako mu je “do daljnjega zabranjeno sudjelovanje u emisiji jer je njegov novi angažman na Z1 presedan i za emisiju kao takvu i HRT 3“.

Voditeljica je poručila kako će uredništvo HRT-a odlučiti o konačnom rješenju njegovog statusa, dok je njegov angažman pauziran.

Dujmović: “Prestanak angažmana na HRT-u, jer se ne uklapam u lijevi ideološki svjetonazor”

Dujmović smatra da je u pozadini udaljavanje zbog negativnog stava koji ističe prema aktualnoj vlasti na državnoj televiziji.

Dujmović o svemu kaže slijedeće:

“Od prvog dana osjeća se ogromni animozitet prema mom angažmanu na HTV-u i to se moglo golim okom vidjeti, čak i u samoj emisiji. Do te razine sam neprijateljski dočekan da mi je čak i informacija o suradnji poslana mailom. Kao da imam koronu, dok još nije postojala. Da ne govorim o tome da se urednica programa nije udostojila čak niti pristojnog elementarnog kontakta, ali, to vam je tako: ako se ne uklapate u lijevi ideološki svjetonazor, na HTV-u imate status crnaca 50- tih godina u Americi. Taj animozitet, tu nesnošljivost, taj prijezir koji se tamo pokazuje, samo ako mislite ideološki drugačije, to je iskreni uvod o –mržnju! Ja to uistinu ne razumijem. Dakle, oni su se sada uhvatili problematične forme, jer da ne mogu na lokalnoj televiziji nastupati i biti jedan od vanjskih komentatora u ovoj emisiji što je smiješno.”

Istaknuo je da su i drugi novinari obavljali dva posla u različitim medijima i to nije bio problem.

“Neki novinari su u isto vrijeme radili na HRT 3 i pisali za srpske „Novosti“ i nikom ništa. I to radili kao stalno zaposleni, pa nikoga nije smetalo, a kamoli ovako nešto. Sve je jasno, izmislili su formalni razlog i stavili me pred dilemu. Nisam sekunde razmišljao. Z1 je neusporedivo manja, lokalna televizija, ali televizija na kojoj nema straha, nema pritajene cenzure, nema pritiska i zahvalio sam se na suradnji HTV-u. Sudionicima Petog dana želim samo uspjeh, sa dvije dame se u pravilu nisam slagao kao ni one sa mnom, ali to je posve legitimno, ali voditeljica je znala biti pristrana i nerijetko mi nije dozvoljavala niti da misao završim. No, sve ih od srca pozdravljam i želim uspjeh u nastavku emisije”, poručio je Dujmović.

Talk show koji je postao predmet spora, emitirat će se četvrtkom u 20 sati na Z1.

Ovo nije prvi put da HRT prekida suradnju s Dujmovićem. Dujmovićev talk show ‘Iza zavjese’ obustavljen je 2017. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr