Ekološka aktivistica Ana Musa: Otkupljivači ucjenjuju proizvođače, dok selo i seljaci drastično propadaju

Ekološka aktivistica iz Ploča, Ana Musa, objavila je na Facebooku fotografiju bačenih mandarina koje zatrpavaju jamu u Opuzenu i ne slutivši koliko će pozornosti javnosti njome privući.

Za naš portal pojasnila je kako je fotografije bačenih mandarina objavljivala i 2014. godine, a na upit je li očekivala ovakvu reakciju građana i medija nakon objave fotografije, odgovorila je niječno

“Fotografija je objavljena zajedno s još nekoliko drugih, s motivima iz naše doline koje sam snimila toga dana. Da sam znala da će izazvati takvu buru emocija diljem Hrvatske, nipošto je ne bih objavila. U prvi mah, ni sama nisam znala zašto su mandarine odbačene, a zapravo ni sada točno ne znam, jer proizvođači mandarina iznose različite teorije. Najveći dio njih se slaže da su to plodovi oštećeni u prijevozu, zaražene mediteranskom voćnom muhom i oboljele, sagnjile, te da su to vrlo sitni plodovi, daleko manji od onih zadane veličine (kalibrirani), koje su izvan kategorije”, pojasnila je Musa.

“Koliko sam shvatila proizvođače, najveći problem je u sustavu otkupa. Mandarina je jedina voćka koja se proizvede puno više nego što je potreba našeg tržišta, pa bi zbog toga čak osam posto proizvodnje moralo ići u izvoz. Osim toga, ove je godine čak 40 posto ploda neretvanske mandarine presitno i ne prođe kalibraciju, što znači da ne zadovoljava standarde otkupljivača”, rekla je Musa dodavši: “Te se mandarine moraju zbrinuti, a jedan od načina njihova zbrinjavanja je bacanje u smeće. Ali, i te se sitna mandarine moraju ubrati, pa proizvođači i tu imaju trošak koji im se ne nadoknađuje. Ako se mandarina baca, otkupljivači moraju platiti zbrinjavanje i uništenje oko 0,35 kuna po kilogramu”.

“Veliki dio sitnih plodova ostaje ispod drveta. Otkupljivači naprosto ucjenjuju proizvođače jer im daju mandarine u bescjenje. Jedna mi je gospođa iz Zagreba rekla da u svojoj trgovini kupuje čisto smeće po cijeni od 5,99 kuna. Druga iz Sarajeva javlja da se kod njih te sitne kupuju za jednu marku. A kruži i priča da se odmah na startu, kad proizvođač doveze mandarine, umanji količina koja se predaje za 30 posto. Otkupljivači igraju velike igre oko tih mandarina, a što da radi proizvođač kad je naprosto ucijenjen: uzmi ili ostavi”, naglasila je Musa.

“Iskreno nadam kako će novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić raščistiti ovu usmrđenu močvaru, i početi raditi na spasu sela i seljaka. I sama sam ga kontaktirala vezano uz fotografiju odbačenih mandarina, i javio se odmah. To mi daje nadu da će ipak dobro osluškivati što govore građani. Svatko se u ovoj zemlji zabavio sobom i svojim problemima, i nitko nikome ne daje podršku. Više nema solidarnosti, izgubila nam se negdje usput”, pojasnila je dodavši: “Selo i seljaci drastično propadaju, i propadat će i dalje ako hitno ne izmijenimo zakone i poljoprivredu počnemo tretirati barem kao i turizam. Ali dokle god imamo zakone koji omogućavaju da se na tuđu zemlju mogu dobiti poticaji, a takve odredbe dužnosnici čak i brane, nema nam spasa. Mislim da se hrvatska mora oslanjati na svoje domaće resurse, po sistemu: uzdaj se u se, i u svoje kljuse. Europsko kljuse meni osobno ni malo ne odgovara”.

Ana Musa: Otkupljivači, a ne proizvođači su odgovorni za bačene mandarine

Koliku igru igraju otkupljivači te kako svojim manipulacijama ugrožavaju naše proizvođače, još je jedna u nizu nesretnih priča hrvatske poljoprivrede koja godinama propada.

Nedavna afera u Hrvatskoj bila je i ona vezana uz povučena jaja s hrvatskog tržišta iz Poljske za koje je postojala sumnja da su u nekim članicama EU izvor trovanja salmonelom.

Industrija Pivac: s hrvatskog tržišta zbog salmonele povučena poljska jaja

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u središnjem Dnevniku HRT-a umirio je građane nakon povlačenja jaja u čiju se zdravstvenu ispravnost sumnja s polica hrvatskih trgovina. Međutim, ostalo je pitanje koje nas sve zanima – zbog čega uvozimo jaja kad svojom proizvodnjom možemo zadovoljiti potrebe hrvatskog tržišta.

“Tu se apsolutno slažem s našim proizvođačima, ne samo jaja nego i većine hrvatskih proizvoda. Kontrolirani uvoz za one proizvode koji nam trebaju – da, ali ovakav uvoz koji imamo danas u Hrvatskoj definitivno ne”, kazao je. Naglasio je kako će jedna od prvih stvari pred novom Vladom biti pitanje kako da se nekontrolirani uvoz apsolutno izbjegne ili svede na najmanju moguću razinu.

Što se tiče zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi odgovorio je da je on praktički gotov te da će vrlo brzo ići u saborsku proceduru. Najavio je i smanjenje PDV-a na repromaterijal u poljoprivrednoj proizvodnji. “PDV na repromaterijal, znači na stočnu hranu, na gnojivo, na sadnice, spustit će se na 13 posto, nadam se već od 1. siječnja”, najavio je. Govorio je i o povlačenju novca iz EU fondova. “2,6 milijardi eura stoji nam na raspolaganju, a povučeno je gotovo ništa. Glavni krivac je naša administracija i tu moramo stvari ubrzati”, kazao je Tolušić.

Tolušić najavio osnivanje Agrobanke za poljoprivrednike, smanjivanje PDV-a i strožu kontrolu uvoza

Hoćemo li napokon dočekati da se hrvatske poljoprivrednike i naše male proizvođače počne cijeniti onako kako oni zaslužuju? Možemo li se nadati tome da naši domaći proizvodi dobiju zasluženo prvo mjesto ili ćemo i dalje uvoziti proizvode koji nikako se ne mogu usporediti s kvalitetom naših domaćih proizvoda? Ostavljamo to novom ministru – hoće li ispuniti svoja obećanja, to ćemo tek vidjeti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr