Epidemija gripe na vrhuncu: Umrlo 45 osoba, čak 28.664 oboljelih

Foto: Fah

U Hrvatskoj je od posljedica gripe i njezinih komplikacija do sada umrlo 45 osoba, a službeno je registrirano 28.664 oboljelih. Liječnici upozoravaju da je sezona epidemije gripe na vrhuncu te da bi broj oboljelih postupno trebao početi padati, prenosi HRT.

Najveći broj oboljelih je u Zagrebu te županijama Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj te Brodsko-posavskoj.

>Što je gripa i kako se liječi – 20 pitanja i odgovora

Broj prijava oboljelih od gripe u 4. tjednu je za oko 3500 prijava veći nego u istom razdoblju prošle godine te je ujedno i najveći broj prijava u prethodnih 6 sezona. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, objavio je Zavod.

Osim po intenzitetu oboljevanja, ova sezone se razlikuje od prethodne u vrsti cirkulirajućih virusa gripe.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 4. tjednu bilo 60 % uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (97 %).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama na europskom području bilježi se daljnji porast intenziteta gripe, uz prisutnu cirkulaciju oba potipa virusa gripe A.

U većini država intenzitet gripe je niski do srednji sa izuzetkom Rumunjske i Malte gdje se bilježi visoki intenzitet. Kao i u Hrvatskoj, i u većini drugih europskih zemalja prevladava virus gripe AH1, prenosi HRT.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt