Erasmus slavi 30. rođendan: Jedan od najuspješnijih programa EU

Foto: Fah

Program Erasmus jedan je od najuspješnijih programa Europske unije (EU) i najveći je program akademske mobilnosti u svijetu, a ove godine slavi 30. rođendan koji će se proslaviti i u Hrvatskoj na konferenciji “Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina” u ponedjeljak u hotelu Westin Zagreb.

Na to kako je program ‘rastao’ tijekom tri desetljeća i ‘odrastao’ u respektabilni program akademske mobilnosti podsjetit će visoki gosti, dionici, predstavnici i korisnici programa Erasmus+, a poseban naglasak bit će na hrvatskome dijelu priče o Erasmusu.

U Republici Hrvatskoj za provedbu programa Erasmus+ zadužena je Agencija za mobilnost i programe Europske unije, uz nadležna ministarstva – Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tako će o programu u kontekstu svojih resora govoriti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics predstavit će program u širem, europskom kontekstu, u prezentaciji “Kako je Erasmus postao Erasmus+”, a povjerenik Navracsics dodijelit će i nagrade studentima čija su nadahnjujuća iskustva s Erasmusom prikazana u izložbi “Moje Erasmus iskustvo”.

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. Antonija Gladović govorit će o tome kako su programi EU promijenili Hrvatsku i predstavit će rezultate provedbe programa Erasmus od 2009. do 2017. u Republici Hrvatskoj. Dodijelit će i prigodna priznanja korisnicima programa Erasmus+., među kojima je i Povelja za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (VET povelja) koja se dodjeljuje kao akreditacija organizacijama s dokazanim uspjehom u provedbi visokokvalitetnih aktivnosti vezanih za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Nagrade COMET dodijelit će pak najboljim eTwinning projektima, koji su jedna od brojnih aktivnosti u sklopu programa Erasmus+.

Korisnici programa predstavit će se videoprojekcijom “Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča o dobroj praksi i uspjehu” pripremljenom u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, izložbom Erasmus studentske mreže Hrvatska “Moje Erasmus iskustvo” te na infosajmu “Put mogućnosti i dobre prakse”.

Tijekom 30 godina devet milijuna Europljana sudjelovalo u programima Erasmusa

U sklopu konferencije održat će se panel-rasprava “Izazovi nove generacije programa – Kako od Erasmusa + učiniti Erasmus++“. Polazište za raspravu bit će rezultati Nacionalnog izvješća o provedbi i učinku programa Erasmus+ te osobna iskustva svih sudionika panel-rasprave.

U proteklih 30 godina devet milijuna građana Europe sudjelovalo je u međunarodnim razmjenama, stručnom usavršavanju, stručnoj praksi, volontiranju i ostalim aktivnostima koje se financiraju u sklopu programa Erasmus+ i programa koji su mu prethodili.

U Republici Hrvatskoj program se provodi od 2009. a do danas je više od 40.000 građana sudjelovalo u mobilnosti radi učenja i usavršavanja zahvaljujući financijskoj potpori programa Erasmus+ i programa koji su mu prethodili – Programa za cjeloživotno učenje i programa Mladi na djelu.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. Obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative EU u području obrazovanja (opće obrazovanje, visoko obrazovanje, obrazovanje odraslih), osposobljavanja (strukovno obrazovanje i osposobljavanje), mladih i sporta.

Usmjeren je na jačanje znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanje obrazovanja, osposobljavanje te na radau području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte.

Erasmus+ zamijenio je sedam postojećih programa iz generacije 2007. – 2013. – Program za cjeloživotno učenje s potprogramima Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig, program Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i Program suradnje s industrijaliziranim državama i teritorijima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs