Zašto agencija Europske komisije otvara mogućnost diskriminacije heteroseksualnih studenata?

Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod,hr

Sveučilište u Splitu u uvjetima za natječaj “Erasmus+ mobilnost studenata u svrhu studija u ak. god. 2020./2021.”, među kategorije studenata koji se mogu prijaviti za dodatna financijska sredstva prilikom razmjene navelo je i studente homoseksualne orijentacije (uz ostale u “statusu studenta u nepovoljnom položaju”), ali je isti natječaj nakon objave članka na Narod.hr-u promijenilo i objavilo novi – bez “LGBT populacije”.

Proračun je Erasmus+ sedmogodišnjeg programa 14,7 milijardi eura na razini Europe, a Hrvatska je u razdoblju od 2014. do 2018. godine raspolagala proračunom od 91,5 milijuna eura. Za zadnju godinu provedbe programa 2020. korisnicima iz Republike Hrvatske na raspolaganju je više od 10 milijuna eura za mobilnost pojedinaca u svrhu učenja u visokom obrazovanju. Dodatna sredstva koja se dodjeljuju studentima u nepovoljnom položaju su 200 eura mjesečno.

> Zašto Splitsko sveučilište diskriminira heteroseksualne studente u odnosu na homoseksualne?

> Marijan Pavliček: ‘Natječaj Splitskog sveučilišta posljedica je neoliberalne politike Plenkovića i njegovih koalicijskih partnera’

> Nakon sprdnje studenata i objave na Narod.hr-u: Nije više moguće potvrdom da ste LGBT dobiti dodatnih 1000 eura za Erasmus 

Mogućnost diskriminacije heteroseksualnih studenata otvorila Agencija za mobilnost i programe EU

Slučaj Sveučilišta u Splitu možda nije/neće biti jedini u kojem se diskriminira heteroseksualne studente u odnosu na homoseksualne jer je takvu mogućnost otvorila Agencija za mobilnost i programe EU.

“U Vodiču kroz program Erasmus+ Europska komisija propisala je mogućnost dodjele dodatka na pojedinačnu financijsku potporu studentima u nepovoljnom položaju. Zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao nadležnim tijelom za Erasmus+ Agencija za mobilnost i programe Europske unije na nacionalnoj je razini na početku provedbe programa 2014. godine propisala da će to biti dodatak za studente slabijeg socioekonomskog statusa, koji se izračunava prema prihodu zajedničkog kućanstva studenta, te za studente sa statusom izbjeglice, migranta ili tražitelja azila. Osim toga, u programu Erasmus+ odvojeni se dodatak dodjeljuje studentima s invaliditetom, kao i studentima koji u sklopu programa odlaze na stručnu praksu.

(…)

Time se mogućnost dodjele dodatka na pojedinačnu financijsku potporu, uz studente nižeg socioekonomskog statusa i studente koji imaju status izbjeglice, tražitelja azila ili migranta (obavezni kriteriji), proširila i na studente čiji roditelji imaju nižu razinu obrazovanja, studentice u tehničkom području, studente u humanističkom području, starije studente, studente roditelje, studente koji su završili strukovnu školu, studente koji rade uz studij, studente koji studiraju u mjestu izvan mjesta prebivališta, studente djecu hrvatskih branitelja, studente pripadnike romske manjine, studente pripadnike LGBT orijentacije, studente iz alternativne skrbi, studente beskućnike i one koji se nalaze u riziku od beskućništva te studente iz ruralnih područja, manjih mjesta i otoka”, piše na stranicama Agencije.

No, jasno je i da su ostavili prostor visokim učilištima da sami donesu odluku o izboru dodatne (neobvezne) podzastupljene ili ranjive skupine studenata koji mogu ostvariti pravo na dodatak za studente u nepovoljnom položaju.

Dokument kao jasan pokazatelj

U njihovom dokumentu pod imenom “Iznosi pojedinačne potpore za 2020 i popis podzastupljenih ili ranjivih skupina studenata u visokom obrazovanju” također je jasno vidljivo kako u obveznu kategorijiu spadaju studenti nižeg socioekonomskog statusa i studenti koji imaju status izbjeglice, tražitelja azila ili migrant, a da studenti ‘pripadnici LGBT orijentacije’ spadaju u kategoriju izbora.

“Visoka učilišta vlastitom odlukom odabiru dodatne (neobvezne) podzastupljene ili ranjive
skupine studenata koji mogu ostvariti pravo na dodatak za studente u nepovoljnom
položaju sukladno Nacionalnom planu za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog
obrazovanja u Republici Hrvatskoj 2019. – 2021.”, naglašava se u istom dokumentu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Na temelju čega je izabrana upravo “LGBT populacija”

“Popis podzastupljenih ili ranjivih skupina studenata u visokom obrazovanju preuzet je iz Nacionalnog plana za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj 2019. – 2021. odnosno pripadajućeg popisa Podzastupljenih i ranjivih skupina u visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj koji je izradila Nacionalna skupina za unapređenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja”, navodi se na stranici Agencije. 

U popisu podzastupljenih ili ranjivih skupina studenata u visokom obrazovanju o osobama koje su LGBT orijentirane navodi se: “U okviru istraživanja provedenog u sklopu projekta „E-Quality: Povezivanje kvalitete i socijalne uključenosti u visokom obrazovanju u Hrvatskoj“ studenti su istaknuli da su na visokim učilištima u 11 Hrvatskoj studenti pripadnici LGBT orijentacije potencijalno ranjiva skupina studenata u kontekstu društvene integracije. No, za ovu skupinu u Hrvatskoj još uvijek ne postoji sustavno prikupljanje podataka i nema dovoljno saznanja. Nalazi istraživanja provedenog na učenicima srednjih škola u Hrvatskoj (Jugović i Bezinović, 2015.) pokazuju da su učenici LGBT orijentacije češće od učenika heteroseksualne orijentacije izloženi relacijskom i fizičkom nasilju. Takvi podatci nisu prikupljeni i za studentsku populaciju. ”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [829.04 KB]

O kakvoj je agenciji riječ?

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) javna je ustanova u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja, i mladih. Agencija je usmjerena podizanju kvalitete sustava prvenstveno njegovom internacionalizacijom, odnosno jačanjem instrumenata mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja, što čini njezinu misiju. Nadležna ministarstva su Ministarstvo znanosti i obrazovanja (za područja znanosti, obrazovanja i osposobljavanja) te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (za područje mladih), navodi se na njihovoj stranici.

Homoseksualnost kao temelj za financiranje?

Zašto Agencija Europske komisije preporuča da se studentima koji upražnjavaju spolne odnose sa pripadnicima istog spola dodjeljuju jednaka sredstva, kao i studentima nižeg socioekonomskog statusa, studentima koji žive na otocima, izbjeglicama i tražiteljima azila, studentima pripadnicima romske manjine te djeci hrvatskih branitelja? Zašto otvara mogućnost diskriminacije heteroseksualnih studenata?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr