Evo kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obrazložilo zaključak da je Pupovac prekršio zakon

Foto: fah

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 8. veljače je donijelo odluku da je saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a prekršio Zakon o sukobu interesa jer se kao član Savjeta za nacionalne manjine 5. svibnja 2016. nije izuzeo od glasovanja na sjednici Savjeta na kojoj je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava, među inim, i Srpskom narodnom vijeću (SNV) , kojem je ujedno i predsjednik.

Povodom toga objavljujemo cijeli sadržaj odluke, uz obrazloženje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o slučaju saborskog zastupnika i predstavnika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca.

>Marcel Holjevac: Zašto Pupovac dobiva tri milijuna kuna godišnje za “satiru” za kakvu Đakiću prijete tri godine zatvora?

>Novosti posvećene Jugoslaviji – izdale “Yubilej”: Među autorima Budimir Lončar, Teršelić, Jović..

“Propustom pravovremenog i pravilnog poduzimanja radnji kojima bi zaštitio vlastitu vjerodostojnost i nepristranost, na način da se nije izuzeo kod glasovanja u Savjetu za nacionalne manjine pri donošenju Odluke o raspodjeli financijskih sredstava iz Državnog proračuna za 2016. godinu, kojom Odlukom su sredstva dodijeljena udruzi Srpsko narodno vijeće – nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, koja je interesno povezana s dužnosnikom u smislu članka 4. stavka 5. ZSSI-a, obzirom da je dužnosnik njezin predsjednik, dužnosnik Milorad Pupovac, zastupnik u Hrvatskom saboru, počinio je povredu članka 5. stavka 1. ZSSI-a.

Povjerenstvu u obrazloženju navodi, “Odluka Povjerenstva o pokretanju postupka dostavljena je dužnosniku 29. studenog 2018. g., ali se na istu dužnosnik, do dana donošenja Odluke nije pisano očitovao.

Povjerenstvo je u predmetnom postupku utvrdilo da je dužnosnik Milorad Pupovac kao član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske , na 68. sjednici Savjeta 5. svibnja 2016.g., kada se provodio postupak glasanja o Prijedlogu Odluke o rasporedu sredstava osiguranim u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016.g., sudjelovao u glasovanju o Prijedlogu Odluke, a kojom Odlukom su sredstva dodijeljena i SNV-u iznosu od 3.590.000,00 kn. Ovakvo postupanje dužnosnika Milorada Pupovca, prema stajalištu Povjerenstva, nije u skladu s načelima obnašanja javnih dužnosti.

Za povredu načela obnašanja javnih dužnosti propisanih člankom 5.  ZSSI nije propisao mogućnost izricanja sankcije.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [530.79 KB]

Prijava udruge U ime obitelji

Podsjetimo, temeljem prijave udruge U ime obitelji iz veljače 2017., Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Milorada Pupovca, jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava iz državnog proračuna (većih od 3 milijuna kuna) iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik.

U prijavi se također navodi i da je Milorad Pupovac član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva. Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik.

Dr. Željka Markić istaknula je: “Imate istu osobu u tri institucije – jedna daje novac, druga prima novac, a treća kontrolira kako ova prva daje novac.”

Foto: UIO

Pupovčeve Novosti financirane novcem hrvatskih poreznih obveznika – omalovažavaju RH

Udruga U ime obitelji u veljači 2017. godine poručila je kako je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio 3,2 milijuna proračunskog novca Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

>Novosti nominirane za nagradu organizacije koju financira Soros: UiO upozoravala na zlouporabu proračunskog novca

>Evo kakve su naslovnice objavljivale Pupovčeve ‘Novosti’, financirane iz hrvatskog proračuna!

Prema analizi članaka, utvrdili su brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Izvješće su dostavili premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.