Evo kakve su rezultate za Zagreb predviđale ankete, a koji su stvarni rezultati

ankete
Foto: HRejting, MASMI, Z1; Fotomontaža: narod.hr

U prvom krugu lokalnih izbora u Gradu Zagrebu većinu glasova dobio je Tomislav Tomašević, kandidat ekstremno lijeve platforme Možemo, a s njim u drugi krug ulazi i Miroslav Škoro, kandidat Domovinskog pokreta. Na trećem mjestu završila je zamjenica Milana Bandića, Jelena Pavičić Vukičević, na četvrtom HDZ-ov Davor Filipović, a na petom SDP-ov Joško Klisović.

Tvrdilo se da Škare Ožbolt ima čak 10% podrške

Pri tome je zanimljivo usporediti DIP-ove rezultate s predviđanjima predizbornih anketa u posljednjih mjesec dana. Televizija N1 tako je 13. travnja objavila istraživanje na uzorku od 800 ljudi o tome kako trenutno stoje kandidati za gradonačelnika Zagreba. Prema tom istraživanju, a koje je radila agencija MASMI – “Tomislav Tomašević zadržavao je ulogu favorita u utrci za gradonačelnika Zagreba” s 37.2% podrške birača.

Njega su pratili na drugom mjestu HDZ-ov Davor Filipović (13.4%), a na trećem mjestu Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa u Vladi Ive Sanadera (10.1%), dok je Miroslav Škoro bio četvrti s tek 7.7% podrške birača.

>Tko stoji iza istraživanja agencije MASMI prema kojoj Tomašević uvjerljivo vodi u izbornoj utrci?

Prema anketi koju je naručio tim Jelene Pavičić Vukičević preko agencije Manjgura Krešimira Macana, ona je s Tomaševićevim ulazila u drugi krug. Prema toj anketi, koja je objavljena 18. travnja Tomislav Tomašević iz Možemo imao je 39.6 posto potpore, a na drugom mjestu se s potporom od 16.6 posto našla Jelena Pavičić Vukičević. Na trećem se mjestu nalazio Miroslav Škoro s 9.6 posto, a na četvrtome HDZ-ov kandidat Filipović s potporom od 7.6 posto.

Akter Public dvaput najavio Tomaševića i Škoru u 2. krugu

Anketa koja je pogodila prolaznike u drugi krug bila je ona koju je za Z1 televiziju provela agencija Akter public na uzorku od 2.750 birača. Prema njoj Tomislav Tomašević je imao 31,06 posto glasova, dok je Škoro bio na drugom mjestu s 14,75 posto glasova. Na trećem mjestu bio je SDP-ov Klisović s 11.02%, a zatim Jelena Pavičić Vukičević sa 7.5% podrške.

Na začelju su se našli Vesna Škare Ožbolt sa 6.3%, Davor Filipović sa 5.7%, Anka Mrak Taritaš sa 4.8% i Zvonimir Troskot s 4.1%.

Prema drugom reprezentativnom istraživanju koje je 6. svibnja za Z1 televiziju provela agencija Akter Public, Tomislav Tomašević je osvajao 30,72 posto dok je Miroslav Škoro imao potporu od 15,47 posto birača.

U zadnjoj anketi – Škoro četvrti

Što se tiče HRejtinga objavljenog na HRT-u 22. travnja, Tomislav Tomašević je na uzorku od 600 ispitanika dobio 34,6% biračke potpore, a pratili su ga gotovo izjednačeni HDZ-ov Davor Filipović (10,3%) i SDP-ov Joško Klisović (10,1%). Škoro se našao na četvrtom mjestu 8,0% potpore birača.

Agencija MASMI objavila je za N1 posljednju anketu pred izbore te je u njoj Tomislav Tomašević imao 38,1% podrške, Davor Filipović 12,1%, a na trećem mjestu našao se Miroslav Škoro s 10,5% podrške birača.

>Sessa: Izbornu šutnju treba maknuti ili ozbiljno poraditi na posljedicama njenog kršenja

Isto tako, u zadnjoj anketi pred izbore Promocija Plus je za RTL ustvrdila kako Tomislav Tomašević ima 36 posto birača, dok je Davor Filipović na 12,7 posto. Na trećem mjestu prema njima je bio Joško Klisović, a Miroslav Škoro tek na četvrtom mjestu.

Stvarni rezultati

Konačni rezultati DIP-a pokazuju da je Tomislav Tomašević za gradonačelnika osvojio 45,15% glasova, a drugoplasirani Miroslav Škoro s kojim ide u drugi krug 12,16% glasova. Iza njih našli su se Bandićeva zamjenica Jelena Pavičević Vukičević s 11,10% i HDZ-ov Davor Filipović s 9,83% glasova. Joško Klisović osvojio je 7.82%, Vesna Škare Ožbolt, čija lista nije prošla prag za Gradsku skupštinu, osvojila je 5.10%, a Zvonimir Troskot tek 4.12% glasova birača.

Kada se sve zbroji Akter Public jedini je ispravno procijenio gradonačelničke kandidate u drugom krugu izbora za Zagreb.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr