Evo tko je sve zaposlen u KB Sveti Duh po stranačkom ključu, a tko je dao ostavku ili dobio otkaz

ravnateljica
Fah

Ravnateljica KB Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić sve se više zakopava svojim izjavama nakon afere patologija, a oko nje je već nebrojeno puno problema. Zanimljivo je kako su iz Uprave bolnice poručili da gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo) i dalje ima “puno povjerenje” u Šimundić. Zviždači iz KB Sv. Duh oglašavali su se i ovih dana, o brojnim zapošljavanjima, a u posljednjem dopisu na jednom su mjestu pobrojali sve zaposlene po ključu stranačke pripadnosti Možemo u ovoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“1. Početkom prošle godine ustrojeno je novo ravnateljstvo koje su činili:

ravnateljica Ana-Maria Šimundić, zamjenik ravnateljice Alan Ivković, pomoćnik ravnateljice za kvalitetu Žarko Alfirević, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo – glavna sestra bolnice Maja Pipić, pomoćnica ravnateljice za pravne poslove Kristina Zečević, pomoćnica ravnateljice za financije i nemedicinske poslove Suzana Košćak, voditeljica Službe javne nabave Dijana Bečić, voditeljica Službe pravnih i kadrovskih poslova Kristina Zečević, voditelj Službe zaštite na radu Nikola Panić.

Od svih pobrojanih danas je uz ravnateljicu Šimundić ostao jedini Žarko Alfirević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ostali dali su ostavke ili otkaze ili su smijenjeni uz mnoštvo napetosti koje su eskalirale u bolnici.

2. U studenom prošle godine novim voditeljem službe imenovan je Ante Marijan ali on je nakon tri mjeseca dao otkaz.

3. Igor Kern je premješten na čelu Službe za nabavu gdje je u radno vrijeme 28. veljače 2023. uznemiravao zaposlenicu Jelenu Djuranec koja je zbog toga zatražila liječničku pomoć u hitnom prijemu bolnice te završila na bolovanju i hospitalizirana, a bolnica nije ispitala ovaj incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Voditelj Službe zaštite na radu Nikola Panić, otkaz je dao u svibnju 2022. godine, a njegov nasljednik Ivan Kancir otkaz je dao u studenom 2022. godine

>Tomašević se ne drži predizbornog obećanja: Evo što nam je odgovorio Zagrebački holding

5. Zamjenik ravnateljice Alan Ivković podnio je ostavku u lipnju prošle godine. Mjesec dana kasnije poslove v.d. zamjenika ravnateljice obavljala je Kristina Zečević, ujedno obavljajući i poslove pomoćnice ravnateljice za pravne poslove. Na toj funkciji zadržala se do siječnja 2023. uz povremena bolovanja i napetosti u odnosima s ravnateljicom Šimundić prvenstveno oko pitanja odgovornosti za niz propusta koje je utvrdila inspekcija ili su na drugi način prijavljeni nadležnim tijelima, a koji propusti su imali za posljedicu izricanje visokih novčanih kazni bolnici i ravnateljici kao odgovornoj osobi.

6. U srpnju 2022. nastavile su se promjene u sastavu uprave nakon što je Suzana Košćak pomoćnica ravnateljice za financije dala otkaz i napustila bolnicu, dok je Maja Pipić pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo smijenjena odlukom koja je trenutno predmet radnog spora na nadležnom Sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. U listopadu prošle godine na natječaju je izabrana nova voditeljica Odjela kadrovskih poslova, Ivana Totić, koja je dva mjeseca kasnije dala otkaz i napustila bolnicu.

8. U istom mjesecu izmišljeno je radno mjesto koje nije nikada postojalo u 218 godina povijesti bolnice, a to je predstojnik ureda ravnateljice, na koje je temeljem natječaja zaposlen Saša Tkalec sa završenim nesrodnim stručnim studijem na učilištu u Velikoj Gorici i iskustvom uglavnom u aktivističkim udrugama. Ali i on je nakon svega četiri mjeseca dao otkaz i uz negodovanje napustio bolnicu u veljači ove godine”, navode zviždači.

Podsjetimo, jedna od stvari koju je Tomašević obećao u izbornoj kampanji bila je zaustavljanje zapošljavanja po poznanstvu i drugim koruptivnim okvirima, ali čini se da na tom planu nije puno radio. Blog Zagreb 24 piše o nekoliko slučajeva kada su donatori za Tomaševićevu izbornu kampanju poslije zaposleni na određenim funkcijama.

Luka Juroš donirao 500 kn i postao važan gradski pročelnik

Prema javno dostupnim podacima iz Državnog izbornog povjerenstva trenutni pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš donirao je gradonačelniku Tomaševiću 10. 5. 2021. iznos od 500 kn. Autor bloga navodi da je dobio značajnu količinu informacija o samom postupku i načinu odabira pročelnika Juroša, no da nitko od izvora nije želio javno istupiti. Zaprimljene informacije nije mogao službeno potvrditi pa je sve dostavio Uskoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Početkom lipnja prošle godine dovršen je javni natječaj za navedeni gradski ured iz kojeg je kao pobjednik izašao Luka Juroš, kako tvrdi gradonačelnik, osoba sa 16 godina iskustva u javnoj upravi u području obrazovanja, te se usavršavao u Hrvatskoj i Europskoj komisiji. Tada je gradonačelnik izjavio kako misli da će Luka Juroš dobro obavljati tu zahtjevnu funkciju s obzirom na sve izazove.
,

Nacional je objavio članak u kojem je istaknuto da su stručnjaci, posebno inženjeri građevine i statičari, ocijenili pročelnika Juroša kao osobu koja ili nije dovoljno upućena u tematiku pa nije rekao točne informacije ili namjerno izbjegava pojasniti stvarne činjenice. Članak se odnosi na školsku zgradu u Mesićevoj ulici (XVIII. gimnazija i Osnovna škola I. G. Kovačića) koja je u ozbiljnom riziku od rušenja pri idućem potresu, a čija sanacija nije u skorijem planu, niti su učenici zbog sigurnosti izmješteni na druge lokacije.

Sretan Šarić donirao 1 000 kn i ostao u Areni Zagreb

Dugogodišnji voditelj Arene Zagreb Sretan Šarić donirao je Tomaševićevoj izbornoj koaliciji 11. 4. 2021. čak 1.000 kn. Kod voditelja Šarića kompleksnija je situacija, a slučaj je također prijavljen Uskoku.

>FESPA Hrvatska: Gradonačelnik Tomašević i Grad ugrožavaju industriju oglašavanja, slobodu tržišnog natjecanja i tisuće radnih mjesta
>SDP i Možemo – Tomašević javnim novcem financira udruge koje onda dio tog novca ‘vraćaju’ kroz zapošljavanje?

Naime, 16. 11. 2021. objavljen je javni natječaj za izbor voditelja podružnica trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o. zaključno s 24. 11. 2021. kojim se tražilo čak 6 “novih” voditelja i to:

* voditelj/ica podružnice Arena Zagreb
* voditelj/ica podružnice Autobusni kolodvor
* voditelj/ica podružnice Gradska groblja
* voditelj/ica podružnice Vladimir Nazor
* voditelj/ica podružnice Zagrebački digitalni grad
* voditelj/ica podružnice Zrinjevac.

Zagrebački Holding je na svojim službenim stranicama objavio 1. 2. 2022. natječajne rezultate i pobrojao nove voditelje, a za Arenu Zagrebu su naveli:

“U slučaju podružnice Arena Zagreb, Član Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o., Boris Sesar, u skladu s imenovanjem iz studenoga 2021. godine ostaje nadležan za upravljanje podružnicom, dok će Sretan Šarić i nadalje po specijalnoj punomoći biti ovlašten poduzimati radnje voditelja podružnice.”

Do kad uopće Sretan Šarić ima ugovor o radu (op.a. posljednji je dobio mandatno na 4 godine)? Je li dobio novi ugovor o radu i na koji način je to regulirano? Zbog čega natječaj za voditelja Arene Zagreb nije poništen?

Sve su to pitanja koja će uprava Zagrebačkog holdinga morati objasniti Uskoku, a gradonačelnik građanima Zagreba, tvrdi bloger.

Eli Pijaca Plavšić donirala 300 kn i imenovana u UV vrtića Medveščak

Brojni su slučajevi gdje su donatori gradonačelnika Tomaševića i/ili njegove izborne koalicije imenovani u neko upravno vijeće dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole ili čak više njih. Povjerenstvo za sprječavanje sukob interesa kaznilo je jesenas s 3 000 kn gradonačelnika Tomaševića zbog imenovanja donatora Tomislava Lauca u upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak.

>Tomaševićeva osoba od povjerenja – Ratko Bajakić odlazi iz Zagrebačkog holdinga; podsjetite se njegovih veza s Možemo

Ovaj konkretni slučaj  već je prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa. Naime, Eli Pijaca Plavšić donirala je 10. 5. 2021. (dakle, nepunih tjedan dana prije izbora) 300 kn Tomislavu Tomaševiću.

Tomislav Tomašević ju je već 22. 11. 2021. imenovao u upravno vijeće DV Medveščak gdje obnaša dužnost predsjednice, a u sklopu svojih ovlasti odlučuje o imenovanju/razrješenju ravnatelja te zapošljavanju djelatnika čime je de facto gradonačelnik ostvario politički utjecaj na rad DV Medveščak preko svoje donatorice. Inače, članovi upravnih vijeća imaju pravo na 200-300 kn po sjednici što znači da je ova donatorica vrlo brzo vratila svoju investiciju, piše bloger.

Zagreb 24 navodi da je Pijaca Plavšić imenovana i u druga vijeća, a u nekim slučajevima i po osobnom prijedlogu gradonačelnika Tomaševića.

Svi ti slučajevi već su prijavljeni nadležnim institucija pa će se utvrditi ima li u navedenim činjenicama elemenata kaznenih djela.

Tomašević javnim novcem financira udruge koje onda dio tog novca ‘vraćaju’ kroz zapošljavanje?

Podsjetimo, Tomašević je prije ulaska u politiku svoju karijeru aktivista gradio putem raznih udruga od kojih su najpoznatije inicijativa Prava na grad koju je Tomašević predvodio, udruga Zelena akcija u kojoj je bio predsjednik, organizaciji Grupa 22 koju se suosnovao i zagrebački uredu njemačke zaklade Heinrich Böll Stiftung gdje je današnji gradonačelnik bio voditelj.Tomašević je dolaskom na vlast u Zagrebu intenzivno počeo premrežavati gradske institucije aktivistima iz nevladinih organizacija, no isto tako, Jutarnji list postavlja pitanje naplaćuje li Možemo koaliciju s SDP-om kroz gradske udruge, što bi, kada bi bilo točno, značilo da Tomašević javnim novcem financira udruge koje onda dio tog novca „vraćaju“ njegovoj stranci kroz zapošljavanje određenih ljudi ili kroz plaćanje PR usluga ili drugih usluga. Pri tome vrijedi podsjetiti da je gradonačelnik u skupinu za dodjelu novca udrugama imenovao lijeve aktiviste.

O tome čitajte više ovdje:

SDP i Možemo – Tomašević javnim novcem financira udruge koje onda dio tog novca ‘vraćaju’ kroz zapošljavanje? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.