Tomaševićeva osoba od povjerenja – Ratko Bajakić odlazi iz Zagrebačkog holdinga; podsjetite se njegovih veza s Možemo

tomaševićeva
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona, Facebook

Ekstremno lijeva stranka Možemo, točnije gradonačelnik Tomislav Tomašević te zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet imenovali su 2021. Nadzorni odbor, a tu se našlo i ime Ratka Bajakića. Tomaševićeva osoba od povjerenja je sada razriješena dužnosti na vlastiti zahtjev, ali oko njegova imena vrtilo se nekoliko spornih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na sjednici Skupštine Zagrebačkog holdinga d.o.o. održane 13. veljače 2023. godine, a koju čine gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, imenovan je novi član Nadzornog odbora Kristijan Starčević. Dosadašnji član Nadzornog odbora Ratko Bajakić razriješen je na vlastiti zahtjev.

Kristijan Starčević dugogodišnji je menadžer s gotovo 20 godina upravljačkog iskustva na različitim pozicijama na području financija, bankarstva, energetike i informacijskih tehnologija.

Skupština Zagrebačkog holdinga zahvaljuje g. Bajakiću na velikom doprinosu koji je dao u kritičnoj fazi stabilizacije financijskog poslovanja Holdinga”, priopćeno je iz Zagrebačkog holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi u priopćenju, Kristijan Starčević dugogodišnji je menadžer s gotovo 20 godina upravljačkog iskustva na različitim pozicijama na području financija, bankarstva, energetike i informacijskih tehnologija. Starčević je prema dostupnim informacijama bio voditelj Odjela malog i srednjeg poduzetništva Hypo banke.

Podsjetimo, skupština Zagrebačkog holdinga, koju čine gradonačelnik Tomislav Tomašević te zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, 2021. godine razriješila je dotadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog holdinga i imenovala Nadzorni odbor u djelomičnom sastavu od tri člana, a čine ga predsjednica NO-a Suzana Brenko i članovi NO-a Ratko Bajakić i Damir Topić.

Nije trebalo dugo da se otkrije afera oko ovog slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sestra Ratka Bajakića (Možemo) ovjerila njegovo imenovanje u NO Holdinga

Za prvu skupštinu Zagrebačkog holdinga na kojoj su izabrani Uprava i Nadzorni odbor bila je angažirana, kao i dosad u sličnim slučajevima, javna bilježnica. Sporno je bilo to što je riječ o Ljubici Čaklović, sestri Ratka Bajakića, člana savjeta Možemo koji je na toj skupštini imenovan članom Nadzornog odbora Holdinga, prenosi tportal.

U Uredu gradonačelnika Tomislava Tomaševića potvrdili su tada angažman Ljubice Čaklović, no naglašavaju da javnobilježničke usluge nisu predmet javne nabave.

“Gospođa Čaklović jednokratno je angažirana na Skupštini Zagrebačkog holdinga zbog nužnosti brzog djelovanja u promjeni vodstva Zagrebačkog holdinga i potrebe da se angažira javni bilježnik od povjerenja koji će ovjeriti dokumente i odluke’” poručili su iz Tomaševićeva ureda za tportal. Naveli su da je Čaklović naplatila svoje usluge 2075 kuna, sukladno javnobilježničkim tarifama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S Bajakićem je dogovoreno da Čaklović ne obavlja nikakve poslove za Zagrebački holding dok je on na funkciji”, ističe se u odgovoru.

Suprug Dolenec i Bajakić poslovno povezani?

Jutarnji list je 2021. objavio da Ratko Bajakić, tada član Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga i Slaven Vukasović, također član ekstremno lijeve stranke Možemo i suprug dogradonačelnice grada Zagreba Danijele Dolenec imaju udjele u tvrtki Top Digital Agency sa sjedištem u Dubaiju.

Naime, Vukasović je svojevremeno radio u konzultantskoj tvrtki koju je 7 godina poslije preuzeo Bajakić i ta je tvrtka nudila svoje usluge Holdingu. Bajakić, koji slovi kao čovjek od povjerenja gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, a Možemo je donirao 15.000 kuna u predizbornoj kampanji, vlasnik je obveznica tvrtke Lanište. Zagrebački holding tvrtki Lanište godišnje uplaćuje 65 milijuna kuna za zakup i održavanje dvorane Arena. Bajakić kaže da je kupio 0.48 posto obveznica 2015. godine.

> Nova interesna veza Možemo i gradskog novca: Suprug Dolenec i Bajakić poslovno povezani?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec je za Jutarnji list kazala da se njezin suprug i Bajakić osobno ne poznaju niti su bili u poslovnom odnosu, a ulaganje u istu tvrtku, Top Digital Agency usporedila je s kupovinom dionica na burzi.

Međutim, prema pisanju Jutarnjeg postoje i starije veze, pa je Vukasović bio financijski savjetnik tvrtke Apsolon, odnosno Sense Consulting (2009.2010.) kako se prije zvala. U 2017., u vlasničku strukturu te tvrtke ušle su ICF i Sense SPV1 iz Estonije u vlasništvu Ratka Bajakića.

Iste godine Bajakić je kupio i tvrtku Razbor Sandre Benčić saborske zastupnice Možemo, šest godina nakon što je iz nje izašla.

Zanimljivosti o Bajakiću

Ratko Bajakić je sin Luke Bajakića (1924. – 2014.), srpskog partizana koji je bio predsjednik Nogometnog saveza Jugoslavije od 1971. do 1973. godine. Prije te najviše funkcije, Luka Bajakić je od 1963. do 1967. bio član uprave zagrebačkog Dinama, a od 1965. do 1966. predsjednik Nogometnog saveza Hrvatske. Svoju karijeru u sportskim strukturama završava između 1974. do 1976. kada je bio član Međunarodne komisije Nogometnog saveza Jugoslavije.

Luka Bajakić, rođen u Dalju, već se 1942. pridružio partizanima, ubrzo postao član KPJ, a nakon rata preselio se u Zagreb na studij prava. U ratu je u dva navrata imao nevjerojatnu sreću. Kada se 1941. našao u Vukovaru, zarobili su ga ustaše i kao Srbin, našao se u smrtnoj opasnosti. No, ondje se slučajno zatekao njegov školski kolega iz Osijeka, tada član ustaške mladeži, koji je urgirao da se Bajakića pusti na slobodu, navodi jutarnji.hr. U komunističkoj Jugoslaviji također je pripadao političkoj eliti, budući da je od 1965. do 1974. bio zastupnik u Saboru SR Hrvatske, a od 1978. zastupnik SR Hrvatske Skupštine SFRJ i zamjenik predsjednika Odbora za pravosuđe Saveznog vijeća SFRJ.

Inače, zanimljiva je Bajakićeva povezanost sa saborskim zastupnikom i čelnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem (Plenkovićem koalicijskim partnerom). Prema Pupovčevoj imovinskoj kartici stoji da on duguje 44 tisuće eura i to upravo Bajakiću, Dejanu Joviću i Dušanu Lukiću.

> Tomaševićeva afera: Sestra Ratka Bajakića (Možemo) ovjerila njegovo imenovanje u NO Holdinga

Uz to, treba dodati da je Bajakić 2014. naslijedio Pupovca u Nadzornom odboru propale Tesla štedne banke.

Bajakić je u svojoj karijeri od 1998. godine do danas radio u 40-ak tvrtki u Hrvatskoj i Europi, a u nastavku navodimo većinu njih:

Bio je predsjednik NO u Kemijsko građevinskoj industriji, Zlatnom otoku, Valamar Rivieri, Brodoremont Splitu, Crotia Banci, Lux ulaganjima, Luximi te je predsjednik NO ETF Airwaysa.

Također je bio član Nadzornog odbora, direktor, član društva ili prokurist idućim tvrtkama: Rabac, Kapital holding, Brodospas, Zagrebačka burza, Pectora, IB Austria, Vicis, SN holding, Enitor, Velifer, ICF grupa, ICF tim, Lux ulaganja, Mensa ovatio, Nonnullus, Balbus, SNH Alfa, Delta alius, Delta acanthus, Alfa balvus, Beta balbus, Gama balbus, Delta accitus, Alfa bifidus, Beta bifidus, Gama bifidus, CGS Capital, Kamenolom prigraga, ICD progress, Balbus ICF, Balbus luxima i Balbus lux.

Inače, Bajakić je 2015. godine ušao na listu najbogatijih Hrvata te je završio na 54. mjestu, a u prošlosti ga se, prema tportalu vezalo za poslove Darka Ostoje, vlasnika SN Holdinga i sudionika nekoliko teških privatizacijskih priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.