Fijasko ‘Škole za život’: Zbog propusta u nabavi udžbenika Hrvatska ostala bez 6,4 milijuna kn europskog novca

Foto: fah, snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

U jeku štrajka i traženju većih koeficijenata za učitelje i profesore Hrvatska će iz proračuna, uz sva dosadašnja davanja, morati izdvojiti još dodatnih 6,447.294,69 kuna. Iznos je to neprihvatljivih troškova koje je nadležna agencija DEFCO, u Hrvatskoj zadužena za učinkovito upravljanje sredstvima Europskog socijalnog fonda, odbila financirati.

Nadoknada iz proračuna Drugim riječima, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u prvom zahtjevu za financijsku nadoknadu europskog novca za “Školu za život”, točnije za dio projekta koji je nosio naziv “Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme (CKR)”, ostala je bez 25 posto europskog novca. Taj će se iznos morati nadoknaditi iz proračuna.

Naime, u Ministarstvu obrazovanja, a sve zbog “Škole za život” predali su prvi zahtjev za nadoknadu sredstava za razdoblje od 1. ožujka do 31. prosinca 2018. godine u kojem je iz fondova EU potraživano 25,091.469,07 kuna. Iako Hrvatskoj još službeno nije refundirano, europskoj agenciji prihvatljivo je 17,247.459,04 kuna troškova, dok je u ostatku od gotovo 6,5 milijuna kuna nadležna Europska agencija otkrila nepravilnosti i odlučila ne refundirati taj iznos. A razlog – nimalo zanemariv, piše Večernji list.

Naime, prema mišljenju nadležne agencije (DEFCO), ključni razlog neprihvatljivih troškova leži u propustima učinjenima u procesu javne nabave udžbenika. U spomenutih 6,4 milijuna kuna, bez kojih smo ostali, nisu uračunati samo propusti u javnoj nabavi udžbenika, agenciji DEFCO sporni su i troškovi metodičkih priručnika i virtualnih učionica.

Reforma se stalno financira

Štoviše, iz zahtjeva za nadoknadu izuzeti su i troškovi koji se odnose na putne troškove (63.545,40 kn) i troškove honorara (190.335,80 kn), a sve zato što agenciji nisu dostavljene obračunske liste, JOPPD obrasci za putne troškove i honorare te dostavnice za provedene nabave udžbenika.

– Prioritet Ministarstva je razjasniti činjenice zbog kojih su određeni troškovi proglašeni neprihvatljivima te je od odgovorne osobe za projekt pomoćnice ministrice Lidije Kralj zatraženo da navedeno i obrazloži te prevenira. Ministarstvo je osiguralo sredstva za financiranje aktivnosti koje se ne mogu financirati iz fondova – poručili su iz Ministarstva naglasivši da se reforma kontinuirano financira i iz državnog proračuna i iz fondova EU te da imaju predviđen novac za ovakve situacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr