Fina u prisilni stečaj šalje 80 tisuća ljudi?

Zagreb, 19.11.2013 - Krajem listopada zbog neizvršenih osnova za plaæanje u blokadi je bilo 59.858 poslovnih subjekata s ukupnim dugovanjima od gotovo 34,2 milijarde kuna, a u blokadi je bilo i 290.447 graðana èija dugovanja premašuju 22,6 milijardi kuna, pokazuju podaci koje je Financijska agencija (Fina) objavila na svojim mrežnim stranicama. Arhivska fotografija od 16.11.2011. godine prikazuje ulaz u poslovnicu Fine u Koturaškoj ulici u Zagrebu. foto FaH/ Damir SENÈAR/ ds

Fina je objavila da su od početka godine poslali ukupno 80.845 prijedloga za provedbu jednostavnog stečaja potrošača (JSP) na 30 općinskih sudova u državi, piše u četvrtak Večernji list.

Fina je, uglavnom u siječnju, poslala ukupno 115.613 poziva potrošačima radi očitovanja pa ih je 10.902 bilo suglasno s provedbom JSP-a, dok ih 25.890 nije bilo suglasno. Ostali se nisu očitovali, ali temeljem zakona to ima značaj suglasnosti s tim da potrošači i naknadno uvijek mogu izraziti svoje protivljenje, ističe dnevnik.

JSP se provodi isključivo prema blokiranima dulje od tri godine koji u Fininu Očevidniku imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po osnovi glavnice.

U tijeku je objava sudskih e-oglasa u kojima se vjerovnici pozivaju da u roku od 45 dana ospore popis imovine koji je potrošač podnio. Ili da sami obavijeste sud o imovini potrošača iz koje bi mogli namiriti svoje potraživanje te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje.

Dnevnik navodi da će se u najvećem broju slučajeva raditi upravo o takvim slučajevima u kojima potrošači nisu dostavili popis pa se smatra da su izjavili kako nemaju imovine.

Zasad je riječ uglavnom upravo o takvim slučajevima u kojima potrošači, a ni vjerovnici, nisu dostavili popis imovine, dok sudovi u evidencijama nisu našli dokaza da potrošači imaju imovinu vredniju od 10.000 kuna pa se stoga formalno provodi jednostavni stečaj potrošača u kojem se blokirane oslobađa plaćanja svih obveza te se o tomu izvještava potrošača, vjerovnike i Finu, nakon čega slijedi deblokada računa potrošača, piše Večernji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina