Financiranje parlamentarnih stranaka – što će u svezi s tim učiniti nova Vlada i Sabor?

Tijekom jučerašnjeg dana Karamarko je najavio smanjenje dužnosničkih plaća pa tako i uštede od 25 milijuna kuna, a Petrov objašnjava da dogovara reformsku, a ne koalicijsku Vladu.

“Kako je u svakom procesu promjena najpoštenije krenuti od sebe, inzistirat ćemo na smanjenju saborskih plaća i privilegija zastupnika. Znamo da nije riječ o svotama novca koje mogu biti ključne u smanjenju javnog duga ili proračunskih rupa, ali ipak to smatramo moralnim činom i vjesnikom promjena i reformi u Republici Hrvatskoj”, stoji u objavi MOST-a.

No, napomenimo kako je ipak spornije od toga novac koji se daje strankama iz državnog proračuna – deseci milijuna kuna.

SDP-ova vlada odlučila je da će izdvajati više za zastupnike – Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u prosincu 2014. godine povećao je za 5 milijuna kuna novac namijenjen financiranju parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika.

8. saziv Hrvatskog sabora

Osim bruto plaća i ostalih zastupničkih povlastica parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivaju još novca.

Stranke za svakog zastupnika dobivaju mjesečno oko 32 tisuće kuna, a za zastupnice 10 posto više odnosno 35 tisuća kuna.

HDZ je pojedinačno najveća stranka s 51 zastupnikom, 4 više nego što su osvojili 2011. godine.
Za svoje zastupnike i zastupnice ukupno će dobiti 1,64 milijuna kuna. Godišnje 19,72 milijuna kuna.

SDP je druga najveća stranka u Saboru s 42 zastupnika, što je čak 21 manje nego što su osvojili na prošlim izborima. Ukupno će dobiti 1,36 milijuna kuna. Godišnje je to 16,38 milijuna kuna.

MOST sa svojih 15 zastupnika dobiva 489 tisuća kuna. Godišnje ukupno 5, 86 milijuna kuna.

Stipe Petrina je nezavisni, a Hrid sa svoja 3 mandata dobit će 102 tisuće kuna. Ukupno godišnje Petrina će dobit 384 tisuće kuna, a Hrid 1,22 milijuna kuna.

Dobro iskorišten koalicijski potencijal i preferencijalni glasovi osigurali su HNS-u čak 9 mandata u sljedećem sazivu Sabora te će dobiti 300 tisuća kuna, godišnje 3,6 milijuna kuna.

Klub zastupnika moći će osnovati i Hrvatski laburisti, koji su u novom sazivu osvojili tri mandata, isto kao i IDS. Laburisti će dobiti 99 tisuća kuna, a IDS 96 tisuća kuna. Za Laburiste godišnje 1,18 milijuna kuna, IDS 1,15 milijuna kuna.

HSLS je nakon 8 godina ponovno postao parlamentarna stranka s čak dva zastupnika, i dobit će 64 tisuće kuna, godišnje 784 tisuće kuna, dok HSS ostaje na jednom zastupniku, isto kao i u prošlom sazivu Sabora.

Osim dvije osobe s liste Milana Bandića, u Sabor još ulaze i dva člana HSP-AS-a, te po jedan zastupnik BUZ-a, HRAST-a, Živog zida, HDS-a i Narodne stranke – Reformista. To je ukupno 291 tisuća kuna za njihove zastupnike. Godišnje 3,49 milijuna kuna.

I naravno, 8 zastupnika nacionalnih manjina. Iz državnog proračuna će sveukupno dobiti 259 tisuća kuna, godišnje 3,1 milijuna  kuna.

Ključno pitanje je hoće li nova Vlada učinit nešto po tom pitanju ili ćemo nastaviti iz državnog proračuna davati ovoliko novca za politike stranke?

Izvor: narod.hr
Photo: fah