Flego: novcem kojeg je dala državi Istra je mogla samostalno izgraditi 16 bolnica

Istarski župan Valter Flego predstavio je u četvrtak u Puli studiju na temu “Učinci decentralizacije u Republici Hrvatskoj na ekonomski i fiskalni položaj Istarske županije”, kojoj je cilj utvrditi koliko novca zarađenog u Istri ostaje u županiji te kakav je stupanj razvijenosti te u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj.

Prema nalazima studije, koju je izradio Institut za javne financije, u Istri se u prosjeku svake godine ostvari “višak” od oko 800 milijuna kuna, a riječ je o razlici između prihoda koji se svake godine u Istri prikupe, te rashoda koji se ostvare.

“Iznos od 800 milijuna kuna koji se ostvari na području Istarske županije dostatan je za izgradnju jedne bolnice i sveučilišnog kampusa godišnje”, istaknuo je Fleg. Dodao je o kako iz toga proizlazi da je Istra, za vrijednost novca kojeg je od početka projekta izgradnje nove bolnice u Puli 2003. godine više uplatila u središnju blagajnu, mogla izgraditi 16 bolnica.

“Istarska bi županija u tri godine mogla samostalno otplatiti investiciju veličine jednog Pelješkog mosta. Preračunavanje brojki po broju stanovnika pojedine županije pokazuje da svaki stanovnik Istarske županije godišnje u centralnu državnu blagajnu uplati 3.826 kuna više nego što je potrebno”, rekao je župan.

Po njegovim riječima, kroz analizu dvanaest odabranih reprezentativnih pokazatelja iz sektora gospodarstva, Istra je po tim kriterijima druga najrazvijenija županija u Hrvatskoj, odmah iza Grada Zagreba. Osim toga, kvaliteta poslovnog sektora Hrvatske najbolja je upravo u Istarskoj županiji, koja ima i najrazvijeniji turistički sektor, uzimajući u obzir najveći broj ostvarenih noćenja turista.

Ustvrdivši kako su nalazi studije pokazali da samo četiri županije mogu zadovoljavati sve javne funkcije bez pomoći iz drugih izvora (Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska i Zagrebačka županija), Flego je naglasio kako je studija Instituta za javne financije pokazala da je Istra već sada dosegla takav stupanj gospodarskog razvoja da ima snagu sama plaćati sve svoje račune.

“Decentralizacijom države novac zarađen u Istri najvećim bi dijelom ostajao u Istri, što bi našoj županiji omogućilo još brži razvoj i trenutno ulaganje u vitalne projekte, poput bolnice, na koje smo prisiljeni nepravedno čekati godinama”, – poručio je Flego.

Predsjednik županijske Skupštine Valter Drandić, koji je također sudjelovao na konferenciji za novinare, kazao je kako upravo iz tog razloga godinama stoje istarski projekti koji ovise o državi. “Zbog toga se mi u Istri zalažemo za kvalitetnu regionalnu politiku i tzv. asimetričnu decentralizaciju”, naglasio je Drandić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah