Flego: Vladina odluka o jamstvu za gradnju bolnice povijesni dan za Pulu i Istru

Istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo što je Vlada na jučerašnjoj sjednici odobrila državno jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za kredit od 300 milijuna kuna za izgradnju nove Opće bolnice u Puli, istaknuvši da su se time stekli svi uvjeti za gradnju nove bolnice.

Gradnja bolnice će se financirati s ukupno 600 milijuna kuna. U ožujku je Vlada dala državno jamstvo za kredit u visini od 300 milijuna kuna, a jučerašnjom odlukom riješen je i preostali iznos potreban za gradnju. Procijenjena vrijednost radova bez PDV-a je 470 milijuna kuna.

Jučerašnji je dan povijesni za građane i cjelokupno zdravstvo Istarske županije, Pula i Istra će nakon 20 godina čekanja konačno dobiti zdravstvenu ustanovu kakvu zaslužuju, izjavio je danas za Hinu župan Flego dodavši kako su Vlada i Ministarstvo zdravstva prepoznali potrebu gradnje bolnice kao vitalni interes zdravstvenog sustava Istarske županije.

Najavio je da će se slijedeći tjedan odabrati najbolji i najpovoljniji izvođač radova za gradnju i dogradnju bolnice. Na međunarodni natječaj za gradnju bolnice pristiglo je 11 domaćih i inozemnih ponuda.

Pčetak gradnje može se očekivati već ovog ljeta, a rok za dovršetak gradnje bolnice je tri godine od početka radova, rekao je Flego. Nova pulska bolnica u funkciji će biti najvjerojatnije 2018. godine i prema najavama bit će jedna od najboljih u Hrvatskoj, rekao je i dodao kako se postigla značajna ušteda u odnosu na planirane troškove izgradnje pa će osigurana sredstva biti dostatna i za financiranje nabave opreme za bolnicu.

“Neizmjerno sam sretan kao župan, ali i kao građanin Istre jer znam kakav smo dug put morali proći da bismo došli do ovog posljednjeg koraka. Nakon punih deset godina neprestane bitke s bezbroj tehničkih, financijskih i političkih problema uspjeli smo izboriti našu bolnicu,” kazao je Flego.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr