(FOTO) ACAP donirao Petrovoj inkubator i sustav za reanimaciju novorođenčadi

Foto: ACAP Zagreb

Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP), kroz svoju humanitarnu zakladu, predalo je donaciju za bolnice oštećene razornim potresima u Zagrebu. Lokalni ogranak Udruženja, ACAP Zagreb, usko je surađivao s bolnicama kako bi utvrdio područja najvećih potreba, što je dovelo i do današnje donacije hibridnog neonatalnog inkubatora i sustava za reanimaciju novorođenčadi, namijenjenih Odjelu za neonatologiju u Petrovoj bolnici.

Ova donacija, u vrijednosti od $44,000, slijedi prethodnu novčanu donaciju u iznosu od $125,000, namijenjenu za KB-Dubrava u Zagrebu i KBC u Splitu. Navedenu prethodnu novčanu donaciju, koju su darovali Mario Ančić, Ante Kušurin i njihovi partneri Dick Cashin i Steve Lunau iz tvrtke One Equity Partners, bolnice su primile prošlog mjeseca za borbu protiv pandemije COVID19.

„Fotografije nakon prvog potresa, uključujući one iz Petrove bolnice, duboko su nas dotakle. Kao Udruženje, s ponosom pomažemo donacijom prijeko potrebne medicinske opreme u ovim teškim vremenima. Nadamo se da će ova vrhunska oprema dugi niz godina brinuti o najugroženijima u Hrvatskoj – palčićima – te da će pomoći njihovom povratku u Petrovu. ” rekao je Marko Zoretić, predsjednik ACAP-a.

Prošle godine, Odjel za neonatologiju u Petrovoj skrbio je o gotovo 600 nedonoščadi, pri čemu ih je stotinjak težilo manje od 1,500 grama pri rođenju. Na dan kada su potresi oštetili bolnicu, jedna beba težila je samo 590 grama. Ove činjenice najbolje prikazuju potrebu za, ne samo visokom medicinskom stručnošću, već i za naprednom medicinskom tehnologijom. Hibridni neonatalni inkubator i reanimacijski sustav odabrali smo savjetujući se sa zdravstvenim stručnjacima, uključujući i one iz ACAP-ovog odbora za zdravstvo i medicinske znanosti. „Zahvaljujemo dr. Ćorušiću, ravnatelju KBC Zagreb i njegovom timu, kao i dr. Mati Caru, pomoćniku ministra zdravstva Republike Hrvatske, koji su nam pomogli utvrditi potrebe.

Zaklada ACAP odabrala je hibridni inkubator Giraffe Omnibed Carestation CS1 proizvođača GE Healthcare i samostojni sustav za oživljavanje novorođenčadi (STAR) jer predstavljaju tehnološki najnaprednija rješenja za neonatalnu njegu. Budući da su to ujedno i proizvodi američke tvrtke, ova donacija simbolično povezuje naše dvije zemlje, jednako kao i naše Udruženje”, rekla je Mašenjka Katić, potpredsjednica ACAP-a Zagreb. Ovaj model hibridnog inkubatora ima mogućnost transformirati se u grijani stolić za oživljavanje. Dr. Jeana Havidich, pedijatar anesteziolog u cijenjenom Dartmouth-Hitchcock medicinskom centru i članica ACAP-ovog odbora za zdravstvo i medicinske znanosti, komentirala je kako njezina bolnica koristi istu GE opremu.

„Održavanje odgovarajuće tjelesne temperature posebno je važno za bebe izrazito niske tjelesne težine. Stres uslijed hladnoće može biti opasan – posebno za bebe s pridruženim medicinskim problemima. Također, ovakvi inkubatori pružaju dobru vidljivost i jednostavan pristup bebama u zatvorenom okruženju što je važno i roditeljima i zdravstvenim djelatnicima “, rekla je Havidich. Današnjoj donacijskoj ceremoniji prisustvovali su članovi uprave ACAP-a Zagreb, rukovodstvo KBC-a Zagreb i bolnice u Petrovoj, predstavnici ministarstva zdravstva, kao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas, te veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj, W. Robert Kohorst. „Sa zadovoljstvom sam se pridružio današnjoj ceremoniji darivanja i ponosan sam što je američka tvrtka odabrana za kupnju ovog kritičnog dijela medicinske opreme. Pozdravljam velikodušnost ACAP-a koja izravno doprinosi odnosima Sjedinjenih Država i Hrvatske,” rekao je Kohorst. Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Pjer Šimunović, koji je pomogao povezati ACAP s odgovarajućim institucijama u Hrvatskoj za ovu inicijativu, izrazio je slično mišljenje: „Velikodušna i plemenita medicinska donacija opet pokazuje kako srca američkih Hrvata kucaju kao jedno sa srcem Hrvatske, posebno u najtežim vremenima. S najtoplijom zahvalnošću Hrvatska prihvaća ovu podršku, angažman i inicijativu ACAP-a. ACAP se uspio etablirati kao naš veliki, blizak i učinkovit partner i prijatelj, najaktivnije pridonoseći odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Država. ”

Zaklada ACAP nastavit će prikupljati sredstava sve dok ne postigne svoj cilj od $200,000. Trenutačno je više od 420 pojedinaca doniralo oko $190,000. Ovo je prva velika akcija za prikupljanje sredstava Zaklade ACAP koja ja osnovana prošle godine. Misija zaklade bila je namijenjena pružanju podrške različitim inicijativama kojima je cilj potaknuti poslovna i obrazovna iskustva u Hrvatskoj. Međutim, nakon nedavnih potresa, članovima ACAP-a širom Sjedinjenih Država postalo je vrlo jasno da su nedavne prirodne katastrofe i pandemija hitni poziv za reagiranje na krizu u Hrvatskoj.

Provedbu donacija ACAP Zaklade u Hrvatskoj vode predsjednik lokalnog ogranka ACAP Zagreb, odvjetnik Don Markušić i drugi članovi ogranka. Markušić također predsjeda nadzornim odborom Zaklade, čiji cilj je osigurati da sve donacije dođu ciljano do primatelja i da članstvo ACAP-a na transparentan način dobije uvid u implementaciju donacija.

Želite li dati svoj doprinos, posjetite https://www.gofundme.com/f/croatia-earthquake-fund-children039s-hospital

O Zakladi

Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka Zaklada Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka utemeljena je kao podrška u provedbi dobrotvornih i edukativnih misija Udruženja hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP).

Zaklada je usmjerena na potporu organizacijama i programima koji potiču i aktiviraju poslovna, građanska, kulturna, medicinska i turistička iskustva između Hrvatske i članova ACAP-a, partnerskih organizacija i zajednica.

Zaklada, koja je pokrenuta 2019. godine, najavila je dvije ključne inicijative: promicanje medicinskog turizma i borbu protiv raka u Hrvatskoj te dodjelu stipendija za program Ljetne škole Domovina koji omogućuje mladim Hrvatima u dijaspori posjet svojoj domovini. ACAP je neprofitna organizacija koja okuplja stručnjake, poslovne ljude, profesore, studente i organizatore u zajednici. Naša misija je poticanje vodstva, suradnje i promicanja napretka u pitanjima važnim za hrvatsko-američku zajednicu.

Od 2014. godine ACAP je organizirao četiri godišnje konferencije, pokrenuo je 14 regionalnih ogranaka u Sjedinjenim Državama i Hrvatskoj i uključuje preko 1500 članova. Da biste se pridružili ili saznali više o zakladi, posjetite croampro.com

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr