Za državnu maturu priprema se 32.000 učenika

Foto: fah

Sve je spremno za 11. državnu maturu koja počinje u ponedjeljak 8. lipnja i na koju čeka 32.000 učenika, koji su prijavili 120.000 ispita. Zadnje pripreme kod maturanata i u školama gdje su prvi ispiti već stigli, a u Nacionalnom centru užurbano se spremaju preostali.

Prebrojani su i skenirani, a podaci uneseni u sustav. Svi ispiti do ponedjeljka spremljeni su na sigurno mjesto i zaključani jer njihov sadržaj mora ostati tajan, javlja RTL.

“U ponedjeljak netom prije ispita vješamo raspored za učenike, oni moraju znati u kojoj učionici pišu i gdje točno sjede. S obzirom na epidemiološku situaciju to vrijeme nam je produženo sa 60 na 120 minuta prije ispita”, rekla je Daria Šuprinović Karakaš, ispitna koordinatorica u XIII. gimnaziji u Zagrebu.

U školi traju zadnje pripreme, uz raspored sjedenja postoji i onaj dolaska maturanata.

“Imaju točan raspored ulaza kada i gdje, a profesori će biti raspoređeni od ulaza u školu do učionica da ih upute, naravno sve s odgovarajućim razmakom. Imamo i goste jer nam stižu i učenici škole koja je stradala u potresu”, ističe Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije u Zagrebu.

Za vrijeme ispita učenici na stolu smiju imati osobnu iskaznicu, bočicu vode bez etikete i dopušteni pribor za pisanje ispita – ove godine zbog epidemiološke situacije ponovno nose vlastite kemijske olovke.

S obzirom na to da je iz obveznih ispita državne mature izbačeno gradivo drugog polugodišta. nastavnik će u učionici pročitati koje zadatke maturanti ne trebaju rješavati i napisati ih na ploču.

U prostoriji gdje se ispiti pripremaju i šalju u škole, oko tisuću ocjenjivača će ih nakon pisanja pregledavati. Ove godine državnu maturu će polagati 32.000 učenika. Za 28 predmeta pripremljeno je 6500 zadataka. Najviše maturanata polagat će ispit na nižoj razini iz matematike, a od izbornih predmeta fiziku.

U učionicama će maturante nadzirati oko 7000 nastavnika. I dok su lani zabilježena tri slučaja varanja uz pomoć tehnologije, ove godine nadaju se da ih neće biti.

“Oni ako žele mogu nositi maske i zato smo dali jasne upute oko skidanja maske ako se nešto uoči i oko tehnologije koje se može naći na odjeći, ali nadam se da su mjere koje su izrečene, a to je ukidanje tj. poništavanje svih ispita na tom ispitom roku dovoljno upozorenje svima”, navodi Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Do prvog ispita onog iz hrvatskog jezika na višoj razini ostala su još samo tri dana.

Prvi rezultati državne mature bit će objavljeni 13. srpnja, a konačni sedam dana poslije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr