(FOTO) Biskup Uzinić primio Plenkovića: Kao zamjena za oduzetu imovinu Biskupiji darovano zemljište

Foto: Dubrovačka biskupija

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić primio je u subotu 2. veljače u 13:00 sati u Biskupovom domu u Dubrovniku predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića koji se zajedno s ministrima nalazi u višednevnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na zajedničkom sastanku biskup je progovorio o poslanju Crkve na području Dubrovačke biskupije, istaknuvši rad s mladima i brigu za obitelji, kojima je život u današnje vrijeme sve zahtjevniji.

Znate li da je sv. Vlaho živio na području Armenije- pročitajte što o hrvatsko-armenskim vezama kaže armenski znanstvenik Artur Bagdasarov

Biskup je zahvalio premijeru i članovima Vlade RH na dosadašnjoj dobroj suradnji i „što su prepoznali, zajedno s gospodinom gradonačelnikom i županom, pozitivan doprinos djelovanja Dubrovačke biskupije.“ S jedne strane doprinos je prepoznat u nastojanjima oko revitalizacije života u Gradu, gdje je uz projekt useljenja mladih obitelji unutar zidina, prepoznat i povratak biskupa u Grad kao simboličan čin koji govori o važnosti života u Gradu. „Ovaj Grad jest poseban po ljudima koji u njemu žive, a ne samo po mirima,“ istaknuo je biskup. S druge strane Vlada RH prepoznala je potrebu Dubrovačke biskupije da pođe prema ljudima. Stvaraju se nova naselja gdje je potrebno organizirati pastoralnu skrb. Zato je biskup uz zahvalnost na darovanju ruševne zgrade u Gradu zahvalio i za darovano zemljište na Solitudu koje će omogućiti pastoralnu skrb za taj dio Lapada koji se i dalje širi i razvija.

(FOTO, VIDEO) Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u Dubrovniku otvorena 1047. Festa sv. Vlaha

Kao važnu temu za Grad biskup je predstavio projekt obnove Biskupijskog sjemeništa, gdje se uz još jedan razred gimnazije planira i muški đački dom za 40-tak đaka. To je vrlo zahtjevan projekt i organizacijski i financijski, koji će, ako se zajedničkim naporima uspije realizirati, predstavljati još jedan vrlo važan korak u vraćanju života u Grad i brizi za mlade.

Premijer Plenković je zahvalio biskupu na prijamu ističući kako je ovaj posjet i boravak Vlade u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bio dosta konkretan te da će kroz projekte moći ostaviti trag. Izrazio je spremnost pomoći Dubrovačkoj biskupiji u ovim projektima.

(FOTO) Povodom Sv. Vlaha održana svečana sjednica dubrovačkog gradskog vijeća, Franković: ‘Želimo krenuti naprijed oplemenjujući naše naslijeđe’

Darovane nekretnine bit će stavljene u funkciju unutar poslanja i misije Crkve. Ruševnu zgradu na Pustijerni, koja je neposredno povezana s biskupijskom zgradom u ulici Braće Andrijića br. 8, planira se na sličan način obnoviti kako bi se omogućilo stanovanje za još nekoliko obitelji unutar zidina. Dok se na zemljištu u Solitudu namjerava izgraditi pastoralni centar i prostori za biskupijski Caritas.

Rektor crkve svetog Vlaha mons. Toma Lučić nije prihvatio Nagradu Grada Dubrovnika

Navedene nekretnine darovane su kao zamjena za dio imovine oduzete Dubrovačkoj biskupiji i njezinim institucijama. Zbog višestoljetne brige svećenika i Crkve oko života u Gradu, Dubrovačka biskupija upravljala je s puno stanova, koji su bili davani u najam obiteljima. Nacionalizacijom za vrijeme prošle države, samo unutar zidina, Dubrovačkoj biskupiji oduzeto je više od 120 stanova, koji se više ne mogu vratiti u naturalnom obliku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dubrovacka-biskupija.hr