(FOTO) Nepoznati vandal grafitima išarao Dioklecijanovu palaču: Reagirao i gradonačelnik Opara

Foto: Facebook Dnevna doza splitskog nereda

U samoj jezgri Dioklecijanove palače, Vestibulu, netko je nacrtao grafit, a fotografija ružnog nagrđivanja povijesnog spomenika objavljena je na Facebook stranici ”Dnevna doza splitskog nereda”. Osim Vestibula vandalizirana su i Zlatna vrata, glavni ulaz Dioklecijanove palače koja se nalaze po sredini sjevernih zidina palače.

Brojni građani u komentarima su iskazali ljutnju i ogorčenost zbog ovog gnjusnog poteza pojedinaca kojima ni povijesna baština nije svetinja. Dioklecijanova palača je povijesno i arhitektonsko remek-djelo, koje je već 40 godina pod zaštitom UNESCO-a, prenosi direktno.hr.

Reagirao je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svojem priopćenju:

”Najoštrije osuđujem kulturocid u povijesnoj jezgri grada! Split ovo nije, a autori ovih škrabotina teško se mogu smatrati Splićanima! Nadam se kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i kazniti krivce koji su bezumnim činom nanijeli štetu našoj neprocjenjivoj baštini!

Pozivam neke medije da se odgovorno ponašaju i da naglašenim objavljivanjem ne potiču škrabotine na javnom mjestu kao prihvatljiv izraz komunikacije!

Afirmiranjem takvih gesti pojedinaca koji šaraju po gradskim zidovima stvara se klima prihvatljivosti takvog ponašanja, koje, evo u ovom slučaju eskaliraju na apsolutno neprihvatljiv način!”.

S navedene Facebook stranice prenosimo i fotografije uništavanja najprepoznatljivijeg splitskog spomenika kulture još iz antičkog doba.

Izvor: narod.hr/direktno.hr