(FOTO) Plenković europarlamentarcima predstavio hrvatske prioritete predsjedanja: ‘Moramo se približiti građanima EU’

epa08126540 European Commission President Ursula von der Leyen (L) greets Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic (R) before a presentation of the programme of activities of the Croatian Presidency at the European Parliament in Strasbourg, France, 14 January 2020. EPA/PATRICK SEEGER

EU se nalazi pred nizom izazova i mora naći načina odgovoriti na zabrinutosti svojih građana, upozorio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković predstavljajući u Europskom parlamentu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

“Pred EU-om stoji mnogo izazova. Svijet je svaki dan sve kompleksniji i naše zadaće sve brojnije, a sve je više onih koji nude jednostavne odgovore i instant rješenja, često neutemeljeno ili lažnim informacijama. Očekivanja naših građana rastu. Moramo im se približiti, slušati ih i odgovoriti na njihove brige”, rekao je hrvatski premijer na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu.

Slogan hrvatskog predsjedanja je “Snažna Europa u svijetu punom izazova”.

Kao prvu zadaću hrvatskog predsjedništva Plenković je naveo je dogovor o višegodišnjem financijskom okviru koji “mora zadovoljiti sve građane i države”, zbog čega se, kako je naglasio, moraju zadržati kohezijske i poljoprivredne politike, ali i adresirati novi izazovi.

Poručio je kako Europa “mora djelovati brže” po pitanju proračuna jer će se u suprotnom razočarati građani, te kako Hrvatska želi postići brz napredak tijekom svog predsjedanja.

Po pitanju brexita Plenković je ponovio kako se želi dovršiti uredan izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije, no i kako je period od 11 mjeseci “ekstremno kratak” za dogovor o budućim odnosima između dviju strana.

Tijekom hrvatskog predsjedanja započet će i konferencija o budućnosti Europe kojoj je cilj približiti EU građanima i osnaživati njezin demokratski legitimitet, a Plenković je istaknuo kako je to prilika i da se shvati što je dovelo do brexita te zašto u nizu država postoji skepticizam prema Europi i jača populizam.

“Konferencija mora garantirati uključenost svih članica, nacionalnih parlamenata i građana. Mora biti inkluzivna i otvorena”, rekao je premijer o toj inicijativi za koju će kao hrvatska povjerenica Komisije za demografiju i demokraciju biti zadužena Dubravka Šuica.

Istaknuo je europska integracija Hrvatskoj bila “čvrst i jasan putokaz” u svim reformama, kao i da hrvatski primjer eurointegracije daje simboličku vrijednost nadolazećem sastanku na vrhu o proširenju EU-a na zapadni Balkan koji će se u svibnju održati u Zagrebu, dvadeset godina nakon prošlog takvog skupa u hrvatskoj prijestolnici.

Na tom sastanku “želimo poručiti tim državama da, ako nastave reforme i ispune kriterije, njihov europski put se neće dovoditi u pitanje te da će im Unija u tome pomoći”, dodao je i naglasio kako Hrvatska želi otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prije tog skupa, nakon što je Europsko vijeće to odbilo učiniti u listopadu.

Plenković je navodeći četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja  (Europa koja se razvija, Europe koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna) najavio da će posebna pozornost biti posvećena realizaciji europskog Zelenog plana za koji je potrebno osigurati financiranje.

U obraćanju zastupnicima Plenković je istaknuo kako je ovo “povijesni trenutak za Hrvatsku” koja je tek nedavno stekla svoju suverenost.

“Tek prije trideset godina su u Hrvatskoj održani prvi slobodni izbori. Time je nakon devet stoljeća hrvatski narod ponovno stekao svoju suverenost, a Hrvatska se vratila na političku kartu svijeta”, rekao je hrvatski premijer pred polupraznom dvoranom EP-a, što je uobičajeno kad “manje” članice predstavljaju svoje predsjedanje,.

“Priznanje smo stekli u teškim okolnostima ratne agresije. Hrvatska se zahvaljujući svojim braniteljima obranila i prije 25 godina oslobodila te se tada obnovila i krenula putem Europske integracije, a danas je prvi put za kormilom EU-a”, kazao je Plenković.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen se u svom obraćanju europarlamentarcima osvrnula na posjet Europske komisije Zagrebu prošlog tjedna, kazavši kako su povjerenici “bili svjedoci veoma poznatog i nevjerojatnog hrvatskog gostoprimstva” kao i “bogate hrvatske kulture, tradicionalnog folklora i raznolikosti”.

“Vaša je država u tri desetljeća od groznog krvoprolića došla do toga da vodi Europsku uniju”, rekla je von der Leyen.

“Nitko nije mogao zamisliti koliko ćete se brzo i snažno razviti od sticanja neovisnosti”, naglasila je Njemica.

“To se dogodilo zbog volje vašeg naroda, zbog njegove žrtve i predanosti našim vrijednosti, kao i zbog odlučnosti da se pridruže našoj Uniji napretka, mira i blagostanja”, istaknula je predsjednica, dodavši kako će EU-u biti potrebna ta “odlučnost, jedinstvo i energija” po kojoj su Hrvati poznati.

Kritike nekih zastupnika

Hrvatskom premijeru su se potom obratili predsjednici parlamentarnih grupacija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

– Hrvatska je najbolje ogledalo europske kulture zato što objedinjuje sve ono što pripada tkivu EU; ostavština Rimskog carstva u Splitu, Austro-ugarske Monarhije u Zagrebu te Mletačkog Carstva u Istri i Primorju – izjavio je bivši spitzenkandidat Europske pučke stranke Manfred Weber, zaključivši da je jedinstvo ključ na kojem počiva budućnost cijele Unije. U tom je tonu Weber Plenkovića pozvao da se tijekom narednih šest mjeseci posebno angažira oko dijaloga s Danskom, Francuskom i Nizozemskom s jedne strane te Sjevernom Makedonijom i Albanijom s druge strane oko pronalaska rješenja deblokade pristupnih pregovora.

– Vrijeme je da naša najmlađa članica postane lider EU. Uvijek možete računati na potporu cijele Europske pučke stranke – zaključio je Weber, dodavši rečenicu na hrvatskom ‘Mi smo s vama!’.

Andreju Plenkoviću obratila se i čelnica europskih socijaldemokrata Iratxe Garcia Perez.

– ‘Europa koja štiti’ za nas je socijalno osjetljiva Europa, pa vas pozivamo da u taj prioritet ubrojite i nasilje nad ženama, rastuće siromaštvo i isključenost mladih iz današnjeg društva – apelirala je Garcia Perez.

– Nadamo se da ćete tijekom vašeg mandata na čelu EU pronaći kompromisna rješenja koja će odgovoriti na te izazove.

Lider europskih liberala iz grupacije ‘Obnovimo Europu’, Dacian Cioloș, Plenkoviću je poručio da su hrvatski prioriteti predsjedanja Europi dali jednu novu razinu ambicije.

Cioloș je potvrdio da će hrvatsko predsjedanje biti ključno za dogovaranje novog proračuna EU, a u ime svih zastupnika Europskog parlamenta Hrvatsku je pozvao da se što strastvenije bori za veći proračun kojim će se predvidjeti sredstva za ambicioznu politiku Komisije. Liberali su čestitali Plenkoviću i Charlesu Michelu na angažmanu oko krize u Libiji i poručili su mu da će u njihovoj grupaciji uvijek imati partnera spremnog na suradnju.

Ska Keller, liderica europskih Zelenih, čestitala je Hrvatskoj na prvom ikad mandatu na čelu Vijeća EU.

– Pozivam Vladu RH da se više angažiraju i na domaćem terenu po pitanju promocije zelene politike – objasnila je Keller.

– Zabrinuta sam zbog izvješća međunarodnih organizacija oko odnosa hrvatske policije i migranata na granici s Bosnom i Hercegovinom. Zabrinuta sam zato što Vlada RH nije učinila dovoljno da te zločine istraži, a optužbe koje iznose međunarodne organizacije nisu dopustive niti za jednu državu na svijetu, a kamo li za članicu EU – oštro je zaključila Keller.

Dijametralno suprotan stav ima zastupnik Nicolas Bay iz grupacije Identitet i Demokracija.

– Ako ne možemo zaštititi svoje vlastite granice, koja je onda funkcija Europske unije – izjavio je Nicolas Bay apeliravši na Vladu RH da podzme sve raspoložive mjere da građanima EU vrati osjećaj sigurnosti.

Švedska zastupnica Malin Bjork iz redova Ujedinjene ljevice, premijera Plenkovića i Vladu RH optužila je zbog tretmana migranata na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

– Nakon izvješća nevladinih udruga i sama sam otišla u prihvatne centre na granici Republike Hrvatske te sam na svoje oči vidjela kako se policija odnosi prema migrantima. Država koja se tako ponaša prema ljudima ne bi trebala dobiti zeleno svjetlo za ulazak u Schengen. – oštro je zaključila Bjork, na što joj je hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol replikom odgovorio da ‘širi laži i neistine’.

– Ovo nisu prioriteti iza kojih bi stao Franjo Tuđman, a samim time pretpostavljam da iza njega ne stoje niti hrvatski građani – izjavio je njemački zastupnik Maximilian Krah iz Alternative za Njemačku.

Plenkoviću se obratio i katalonski zastupnik Carles Puigdemont, koji je na ovoj plenarnoj sjednici prvi put sudjelovao kao punopravni europarlamentarac. Lider katalonskih separatista Plenkoviću je zahvalio što je Vlada RH Madrid i Barcelonu pozvala na dijalog u pronalasku rješenja za pitanje statusa Katalonije.

Posjetimo, Plenković je u francusku prijestolnicu Europske unije došao početkom tjedna kako bi održao sastanak s novom predsjednicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić, bivšom kolegicom iz Vlade RH. Također, jučer se održao i sastanak zastupnika Europske pučke stranke, najveće grupacije u Europskom parlamentu kojoj pripada i HDZ, na kojem je hrvatski premijer svojim europskim kolegama predstavio prioritete predsjedanja Vijećem EU, prenosi Jutarnji list.

Izvor: narod.hr/hina/jutarnji list