(FOTO) Udruga obitelji s troje ili više djece na sastanku s ministricom za demografiju: ‘Potrebna promjena porezne politike u korist obitelji’

Foto: 3+

Udruga Obitelji 3Plus održala je sastanak s ministricom za demografiju Vesnom Bedeković u kojem je zatražila konkretne mjere unaprjeđenja obiteljske politike.

Potrebno je korjenito promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, osobito u korist obitelji s troje ili više djece. Neke od mjera trebale bi biti subvencioniranje potreba višebrojnih obitelji poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila ili pak stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji. Potrebna je i promjena Zakona o dječjem doplatku u dva bitna smjera – ukidanje uvjeta imovinskog cenzusa te delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji trenutno vrijedi samo za treće i četvrto dijete – to su samo neki od zahtjeva koje je predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić sa svojim suradnicima iznio na sastanku s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković.

Ministrica Bedeković predstavila je svoj dosadašnji rad u Ministarstvu, a posebno rad na izradi Strategije demografske revitalozacije Republike Hrvatske. Dodatno je istaknula spremnost na suradnju s civilnim sektorom i saslušala prijedloge udruge Obitelji 3plus koje će razmotriti sa svojim suradnicima.

Udruga Obitelji 3plus predlaže konkretne mjere s ciljem unaprjeđenja obiteljske politike i demografske revitalizacije Republike Hrvatske, koje su dostupne na njihovim mrežnim stranicama. Među ostalim, udruga traži i da se u cijeloj Hrvatskoj roditeljima s troje ili više djece omogući status roditelja odgojitelja. Uzor uz određene dorade može biti model koji već nekoliko godina uspješno provodi Grad Zagreb. Sam ministar financija Zdravko Marić proteklog je mjeseca na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo“ istaknuo kako „poreznim sustavom ne možemo riješiti sve probleme, ali da i taj sustav može dati svoj doprinos i stimulans, između ostalog i kod demografskih problema”. Istaknuto je to dakle kao apsolutno pitanje broj jedan u Hrvatskoj.

Udruga Obitelji 3plus stoga očekuje da ih se uključi u radne skupine Ministarstva imajući u vidu da se Udruga zalaže za poboljšanje uvjeta čak 112.830 obitelji s troje ili više djece. Udruga također naglašava da pozdravlja izjave svih ministara u Vladi RH usmjerene u tom smjeru, no smatra kako je naše društvo i dalje tek deklarativno društvo prijatelj obitelji, a posebno s više djece. “O tome je li nešto prvi prioritet ili ne iščitava se iz zakonskih propisa, ali i iz pozicija državnog proračuna koje te propise prate. S obzirom da se očekuju promjene mnogih značajnih zakona, ali i predstavljanje nacrta proračuna za 2020. godinu, imati ćemo priliku vidjeti u kojoj je mjeri demografsko pitanje zaista pitanje broj jedan u Hrvatskoj”, istaknuli su predstavnici udruge Obitelji 3plus.

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, nastala je na inicijativu samih roditelja iz velikih obitelji. Zalažemo se za društvo koje brine o obitelji te želimo doprinijeti podizanju kvalitete života svih obitelji u Hrvatskoj, a posebno obitelji s troje ili više djece. Najveću pozornost privukli smo Obiteljskom karticom pomoću koje 3plus obitelji mogu koristiti posebne popuste i pogodnosti kod nacionalnih i lokalnih partnerskih poduzeća. Isto tako, zastupamo interese 3plus obitelji stvaranjem afirmativnijeg okruženja za obitelji, organiziranjem radionica, povezivanjem radi međusobne podrške, poticanjem tvrtki na društveno odgovorno poslovanje i utjecanjem na javne politike. Naša nastojanja za dobrobit 3plus obitelji prepoznata su i na međunarodnoj razini te smo primljeni i u članstvo Europske konfederacije velikih obitelji – ELFAC.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.