Gabrić: Hrvatskoj trebaju nesebični i odlučni političari

Foto:

Nije ugodno pročitati da netko respektabilan ocjenjuje da je hrvatsko gospodarstvo među najgorima na svijetu, ali ako i jest tako, od istine se ne smije bježati, rekao je Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma i nositelj Liste br. 12 za Europski parlament, komentirajući relativiziranje ocjene uglednog The Economista, za kojeg premijer Milanovića navodi da je prije 12 godina pogriješio s negativnom ocjenom njemačkog gospodarstva.

“Teško se oteti dojmu da nam je država pred bankrotom! Jer, gdje bi drugo, osim u ponor, mogla odvesti politika neprestanog zaduživanja, a bez poticanja investicija i proizvodnje”, smatra Gabrić.

Milanovićeva vlada nije imala hrabrosti za strukturne reforme, smatra Gabrić i dodaje da bi one bile bolne, ali bi u roku od nekoliko godina takva politika preokrenula negativne trendove u gospodarstvu, a bez reformi smo i dalje u beskrajnoj potrazi za kreditima kojima ćemo otplaćivati stare dugove i servisirati svakodnevnu potrošnju, stoji u priopćenju Nacionalnog foruma.

Nažalost, u najvećim hrvatskim strankama još nemamo ljude koji su spremni misliti najprije na državu, a onda na stranačke interese i nemamo ljude koji su, čim dođu na vlast, spremni da će za četiri godine pasti, jer su odlučili provesti strukturne reforme bez kojih zemlja ne može naprijed, smatra Gabrić.

Hrvatskoj trebaju u tom političkom smislu nesebični, a u provedbenom smislu odlučni političari, a ja ih u dvije najveće, nažalost, ne vidim”, rekao je Gabrić.

Gabrić se osvrnuo na to kako će u svibnju ili lipnju Vlada na financijsko tržište plasirati nove euro obveznice, u vrijednosti od 1,5 milijardi eura. A tu je riječ o novom kreditu koji će opteretiti hrvatske građane.

“Prije samo pet mjeseci, dakle u studenome 2013., na isti je način država zadužena za 1,75 milijardi dolara. Javni dug neprestano raste i procjenjuje se da će do kraja ove godine iznositi 85 posto BDP-a, što znači da je svako od 800.000 hrvatske djece i mladih ljudi ispod granice punoljetnosti zaduženo za 265.000 kuna. Takvo je staje neodrživo i Hrvatska svakim danom tone”, naglasio je Gabrić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr