Geopolitička analiza: Počinje li to glavinjati “američka konjica” na Zapadnom Balkanu?

zapadni balkan
Foto: eppgroup.eu

Crnogorski pisac Andrej NIkolaidis je bosansko-hercegovačkom Stavu dao intervju vrijedan prepričavanja – i to posebice u dijelu u kojem govori o utjecaju SAD-a na sigurnosno stanje na Zapadnom Balkanu (ZB).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo NIkolaidis je osoba – koja je s obitelji određeno vrijeme živjela – pod srpskom opsadom, odnosno granatiranjem Sarajeva. Riječ je i o neovisnom intelektualcu. U prilog tome je u intervjuu iznio i ove navode: „… kako nisam na američkim parama i nisam prisiljen ponavljati budalaštine kojima me brifiraju iz američkih ambasada i fondacija, za mene je očito – očito, pa o tome kao očitom i govorim“!

Srbija nema drugu politiku osim velikosrpske, dok god je tako nema mira na Balkanu

Uvodno je iznio kako u ovom trenutku BiH i CG funkcioniraju po načelu spojenih posuda. Objasnivši da velikosrpski nacionalizam, kao egzistencijalna prijetnja BiH, nipošto nije jednako opasan s i bez CG.
Podsjeća da je u zadnjih više od četvrt stoljeća taj nacionalizam dva puta pregazio CG, ali da nije uspio pregaziti Bosnu.

„Cijena obrane Bosne je bila stravična, no Bosna nije pala. CG jeste. Dva puta, bez ozbiljnog otpora. Dakle, za BiH nije svejedno da li je CG građanska, multietnička država, članica NATO i ozbiljan aspirant za članstvo u EU, ili dio „srpskog svijeta“. S druge strane, dodaje Nikolaidis, jasno je i ovo – da je Bosna pala, danas CG ne bi postojala kao nezavisna država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Posebna je priča što je od 1989. do 1996. godine Crna Gora uradila sve što je mogla da Bosna padne“, naglasio je Nikolaidis.

Dodao je i da se za sada, crnogorska oporba pokazala nesposobnom, dodavši da je mišljenja kakao izvan-redni parlamentarni izbori u CG neće promijeniti ništa. „Ti će izbori biti sprovedeni pod punom kontrolom Beograda. Kako bih vam rekao: na izborima u logoru uprava je siguran pobjednik, kako je netko odlično primijetio“, ističe Nikoladis.

Smatra kako situacija u CG nije napeta poput one na sjeveru Kosova ili u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U CG nema potrebe za nasiljem zato što je velikosrpski nacionalizam ostvario, i ostvarit će, sve svoje ciljeve nenasilnim sredstvima. Crnogorska politička elita, ona koja je sada oporba, pokazala se apsolutno nesposobnom i nehrabrom. Da pojednostavim: u pokušaju da spasi vlastite stražnjice, ta je elita neadekvatno, zapravo mizerno reagirala na gaženje države koju je do jučer vodila. Preciznije: koju je 2006. stvorila ili obnovila, svejedno. Posve sam siguran da su sve krivo napravili. Ne samo da je stradala Crna Gora nego će stradati i oni“, podvukao je Nikolaidis.

Naglasio je kako će se aktuelno stanje na ZB odužiti i da ga ne može okončati ništa što je dnevno-politički proces.

„Lutanje limbom produžava zabluda da će netko sa strane pomoći. Oni od kojih mi očekujemo pomoć nisu dobrotvorno društvo nego Imperija (SAD). U jednom trenutku učini nam se da je Imperija uz nas i mi smo sretni kao dijete čiji je otac upravo išamarao nasilnike koji su ga zlostavljali u školskom dvorištu. No, već u sljedećem trenutku naši su interesi i politike smetnja Imperiji i onda Imperija šamara nas“, naveo je Nikolaidis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imperij / SAD koristi velikosrpski nacionalizam za preslagivanje ZB

Imperij, prema Nikolaidisu, očito, nema nikakav interes da Balkan bude stabilan.

„Da je imao, stvar je mogla biti vrlo lako riješena. Naše su zemlje već mogle biti u EU…. Umjesto toga, Imperij danas potiče te politike i direktno asistira u njenim provedbama, preko raznih svojih, viših ili nižih predstavnika i izaslanika. Umjesto kultur-rasističkih narativa o ‘vjekovnim balkanskim mržnjama’ i našem ‘primitivizmu’, Imperij je mogao zabraniti ideologiju koja je dva puta u pedeset godina u Bosni počinila genocid (u Drugom svjetskom ratu i „nastavila“ u ratu 90-tih): velikosrpski nacionalizam, naime“, kazao je Nikolaidis.

Istakao je i da dok je taj nacionalizam ideologija Srbije – nema mira na Balkanu.
„Velikodržavna ideologija odgovorna za genocide, koncentracione logore i podugačak spisak zločina mora biti zabranjena. Umjesto toga, Imperij velikosrpsku politiku ne samo da tolerira nego je koristi za preslagivanje ZB – koje upravo sprovodi“, kategoričan je Nikolaidis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beograd uspješno razara BiH, Crnu Goru i pokušava isto na Kosovu

Prema njegovim riječima, sa stanovišta BiH, CG i Kosova, svejedno je tko je na vlasti u Beogradu.
„Srbija nema drugu politiku osim velikosrpske politike. Ta ideologija je potpuno premrežila tamošnje društvo, ona je u obrazovnom sistemu, medijima, institucijama, svejedno da li crkvenim, državnim, naučnim ili sportskim“, poručio je Nikoladis.On je mišljenja da Vučić neće prestati s balansiranja između Istoka i Zapada jer mu ta politika, kako je kazao, daje rezultate.

„To levitiranje je opasno, ali ne za njega, nego za vas i mene. Dokle god on od Imperije dobiva ustupke i ima zeleno svjetlo za provođenje velikodržavnog projekta drugim sredstvima (rat mu ovom trenutku nije dozvoljen, što ne znači da sutra neće biti – njemu ili sljedećem tamošnjem lideru), koja bi budala prekinula s politikom koja daje rezultate? Beograd uspješno razara BiH i CG, koja postoji još samo kao prazna ljuštura suverene države. I dalje igra igru na Kosovu. Čitam, s vremena na vrijeme, smiješne najave o skorom Vučićevom kraju… Slobodan Milošević nije pao zato što je sprovodio velikosrpsku politiku nego zato što tu politiku nije uspješno proveo. Dok god Vučić to uspješno čini, za njegovu vlast nema zime. Uostalom, kao što sam rekao, problem nije Aleksandar Vučić personalno“, iznio je Nikolaidis da bi potom ironično rezimirao:

„Zabrana velikosrpske ideologije je rješenje – ona je odgovorna za najveće zločine u Europi nakon Drugog svjetskog rata. No… Što imamo umjesto toga? SAD, koje su toliko zadovoljne postojanjem i funkcioniranjem Republike Srpske da inzistiraju da još jedna bude osnovana na Kosovu. Pritom, brutalno pritišću premijera Kosova, koji se tome, zasad, uspješno opire samo zbog jedne stvari: jer nije lopov. Albin Kurti vam je dokaz zašto je za male narode od najvećeg značaja da imaju nekorumpirane lidere, ili barem razumno korumpirane, da budem ironičan. Zato što samo takvi mogu reći „ne“!

CG diplomat Miodrag Vlahović: Najvažnije je da dobijemo predsjednika kojem će Crna Gora biti jedina država – na izborima 19.2.2023.

Vlahović je općenito mišljenja glede američke diplomacije, a koje je iznio za crnogorsku Portal analitiku, da ona ne daje proklamirane / najavljene rezultate. Smatrali su, ističe, da ukoliko se napravi neka vrsta kompenzacije prema velikosrpskom nacionalizmu, da će se on na taj način smiriti i ustabiliti.
“To je ista vrsta pogrešnog odnosa koji je bio iskazivan prema Ruskoj Federaciji i Vladimiru Putinu“ glede okupiranja dijelova Gruzije, te Krima… Govoreći o recentnom “post-trampovskom razdoblju”, Vlahović je ponovio da općenito američka vanjska politika šalje konfuznu poruku državama ZB-a.

“Činjenica da su tajna komunikacija / diplomacija jedno, a da su izjave i priopćenja prema javnosti sasvim drugo – više ne drži vodu. To predugo traje da bi bilo održivo i da bi proizvodilo pozitivne efekte”, upozorava veleposlanik.

Sve teže je, kako objašnjava, prihvatiti da Gabriel Escobar (Bidenov izaslanik za ZB) i Christopher Hill (američki veleposlanik u Beogradu) veoma oštro i jasno predočavaju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je američki stav (prema Vlahovićevim diplomatskim izvorima), što se treba uraditi, gdje griješe a onda istovremeno, kako Vlahović ističe, o politici Srbije i aktivnostima predsjednika Vučića u javnoj sferi iskazuju vrlo benigne, dobronamjerne stavove koji ne problematiziraju njihovo političko ponašanje!?

Umjesto zaključka

Ako Imperija, kako bi rekao Nikolaidis, nije nedavno na Molitvenom doručku u Wahingtonu dala „zeleno svijetlo“ Mili Đukanoviću da se kandidira za poziciju predsjednika CG, onda će pobjednik skorih crnogorskih predsjedničkih izbora biti četnički vojvoda, Putinov i Vučićev igrač, Andrija Mandić, i to sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze…

Nadalje, ako tome bude tako – to će biti potvrda da je Nikolidis u pravu kada tvrdi da na ZB „Rusi i Amerikanci de facto djeluju sinergijski“ – ali zašto to rade – ostaje otvoreno pitanje!?
Dakle, uskoro će se vjerojatno razjasniti kakvu „igru igra“ Imperija na Zapadnom Balkanu. Naime, teško je povjerovati da je SAD „popustio pod srpskim brojevima i potencijalima“ i velikosrpskom glumljenju „teškaša na Balkanu“, jer ako padne CG, pada i BiH i tako dalje…, kako što i ako padne Odesa evo Rusa do Rumunjske i Moldavije i tako dalje…! …i u čemu bi onda bila razlika između dvije Imperije, posebice spram projekata Velike Rusije i Velike Srbije!?

Dakle, za očekivati je „resetiranje“ američke politike za ZB, odnosno njeno približavanje politici EU, koju ona vodi na Zapadnom Balkanu!

I konačno, zapitajmo se koliki je značaj „slučajnosti“ (tajnih političkih poteza), odnosno ličnosti u politici (npr. Mile Đukanovića), a što će nam se možda najbolje razbistriti kroz sljedeću hipotezu:
Čini se da su (hrvatski) partizani odmah u početku Drugog svjetskog rata shvatili da su im srpski fašisti (Karađorđevićevi / kraljevi četnici) najveći neprijatelji. Naime, u tom se kontekstu, na kraju rata moglo dogoditi, da bi četnici „presvučeni u pobjednike“, moguće uz prešutnu suglasnost Zapadnjaka „satrli“ Slovence i Hrvate (partizane i ustaše /katolike i muslimane/) – i to tako da im ni bleiburško polje ne bilo dovoljno veliko“, a da ih „prethodno Tito i Nijemci nisu iskompromitirali pred Saveznicima – kao Hitlerove suradnike“!?

Naime, partizani su četnike ‘gurali’ u savezništvo s Nijemcima a ujedno Nijemci su ih ‘gurali’ u bitke s partizanima – jer je ABWEHR (njemačka vojno-obavještajna služba), imao podatak da će četnici tijekom rata hiniti saveznike Zapadu (SAD i Velikoj Britaniji)!

O autoru

* Tonči Mirić završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, bivši je djelatnik hrvatskog sigurnosnog sustava, te analitičar specijaliziran za Balkan, i države bivše Jugoslavije. Područja interesa: međunarodna politika / odnosi, geopolitika, vojna pitanja i strategije.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.