GI Narod odlučuje traži svoje promatrače na brojanju potpisa

Foto: Narod.hr

Nakon što je Građanska inicijativa Narod odlučuje ponovno uputila službeni zahtjev ministru Kuščeviću da omogući predstavnicima građanske inicijative promatranje provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, ministar je telefonski pozvao predstavnike inicijative na sastanak u ministarstvo. Izvješćujemo javnost da čekamo službeni poziv kao i termin sastanka na kojem ćemo inzistirati na transparentnom i poštenom prebrojavanju potpisa.

> Ministar Kuščević: ‘Do kraja tjedna počinjemo s kontrolom svakog potpisa za referendume’

Narod odlučuje je u svojem zahtjevu naglasila da potpise za referendum ne mogu provjeravati oni koji su taj referendum napadali – ministar Kuščević i premijer Plenković, odnosno Ministarstvo uprave i Vlada, stoga je proces provjere potrebno povjeriti neovisnom i nepristranom tijelu – Državnom izbornom povjerenstvu te u svrhu transparentnosti omogućiti GI Narod odlučuje nadgledanje svih aktivnosti provjere potpisa.

S obzirom da je Vlada donijela odluku da je Ministarstvo uprave zaduženo za “koordinaciju aktivnosti vezanih za provjeru broja i vjerodostojnost svih potpisa birača”, građanska inicijativa Narod odlučuje očekuje da ministar uprave – u svrhu poštivanja demokratskih standarda, transparentnosti i vraćanja povjerenja javnosti u referendumski proces – prije početka provjere potpisa donese i javno objavi pravilnik u kojem će se:

  • Odrediti tko je operativno zadužen za provjeru potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava (DIP)

  • Odrediti tko je zadužen za tehničku podršku provjere potpisa (Apis)

  • Definirati kako će izgledati procedura provjere svakog potpisa

  • Definirati kako će se utvrditi da je pojedini potpis valjan, odnosno definirati da je „valjan potpis“ onaj potpis kod kojeg se može utvrditi da je njime izražena volja konkretnog birača

  • Omogućiti predstavnicima GI Narod odlučuje da u svrhu transparentnosti i kao zainteresirana strana promatraju sve aktivnosti provjere i utvrđivanja broja i vjerodostojnosti potpisa

  • Osigurati zaštitu osobnih podataka potpisnika od strane onih koji će imati uvid i obrađivati njihove podatke

  • Odrediti rok završetka provjere potpisa od dva tjedna do najviše mjesec dana

GI Narod odlučuje ponavlja kako je referendumski proces narušen napadima predstavnika izvršne vlasti, ministra Kuščevića i premijera Plenkovića, na referendumsku inicijativu, o čemu je informirala Europsku komisiju i druge međunarodne institucije.

Kako bi se referendumski proces nastavio u ozračju transparentnosti i umanjila mogućnost da vlast opstruira građanski referendum kojemu se protivi, nužno je da u procesu provjere potpisa budu nazočni promatrači Narod odlučuje te da svi drugi aspekti provjere potpisa budu unaprijed definirani pravilnikom.

Građanska inicijativa Narod odlučuje se nada da će ministar Kuščević odustati od pokušaja opstrukcije volje više od 405.000 birača za referendumom za pravedniji izborni sustav i prihvatiti ove prijedloge.

Izvijestit ćemo javnost o svim budućim koracima pa tako i o samom terminu sastanka s ministrom!

 

Dr. Natalija Kanački,

Članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [455.03 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [316.16 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr