Građanska inicijativa “I mene se pita” poziva na prosvjed

Foto: Narod.hr

Građanska inicijativa “I mene se pita” poziva Zagrepčanke i Zagrepčane u utorak 21. ožujka u 8:30 sati ispred Starogradske vijećnice, u Ulici sv. Ćirila i Metoda 5.

Prosvjed se održava pod geslom “Zajedno recimo NE izmjeni Statuta grada Zagreba, jer I MENE SE PITA!”.

Prosvjed se, naime, odnosi na prijedlog aktualnog gradonačelnika Bandića o ulasku manjinskih predstavnika u Skupštinu grada Zagreba.

Nino Raspudić ovu je namjeru ocijenio novim vidom potencijalne političke korupcije koja se “upravo pokušava uvesti u Zagrebu kroz prijedlog da se u Gradsku skupštinu ubaci novih šest zastupnika manjina koji bi bili izabrani bez obzira na izborni prag”.

Gradonačelnik Milan Bandić podnio je prijedlog za promjenu Statuta grada Zagreba s prijedlogom uvođenja zastupnika nacionalnih manjina u gradsku skupštinu na sjednici 27. veljače 2017. godine. Smatramo kako je riječ o političkom iskorištavanju nacionalnih manjina grada Zagreba, koje čine manje od 5% ukupnog broja žitelja grada Zagreba, a sve u cilju zadržavanja većine u gradskoj Skupštini, navode iz Inicijative.

U mjerodavnim zakonskim propisima ne postoji obveza da se trenutno važeći Statut Grada Zagreba izmjeni na predloženi način. Izmjena Statuta Grada Zagreba u pogledu predloženih izmjena, nesvrsishodna je i nepotrebna te za nju ne postoji opravdani interes. Iz dostupnih podataka o udjelu srpske, bošnjačke i albanske nacionalne manjine u ukupnom stanovništvu Grada Zagreba, nije vidljiv porast  ukupnog broja predmetnih nacionalnih manjina kao niti povećanje potrebe za njihovu zaštitu i unaprjeđenje položaja u društvu. Zaštita interesa predmetnih nacionalnih manjina osigurana je već postojećim zakonskim i podzakonskim propisima te internim aktima pojedinih jedinica (lokalnih i područnih) te ne postoji opravdani razlog za predloženu izmjenu Statuta Grada Zagreba, ističu.

“Od gradskih vijećnika tražimo da preispitaju ovu odluku koja se nalazi na točki 1. Dnevnoga reda današnje Skupštine grada Zagreba i ne glasaju za nju!”

“Riječ je o nepoštenoj političkoj igri kojoj se protive i predstavnici srpske, bošnjačke i albanske etničke zajednice. Tome u prilog ide i činjenica kako se predlaže stupanje na snagu te odluke prvi dan od dana objave, kako bi se odnosila na predstojeće redovite lokalne izbore, odnosno prije stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave.”

“Gradonačelnik Milan Bandić, uz pomoć koalicijskih partnera, na ovaj način manipulira nacionalnim manjinama i građanima, s namjerom da u skupštinu uđu pripadnici srpske nacionalne manjine (3), bošnjačke (2) i albanske (1). Ova odluka ne temelji se na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, iako iz Zakona o lokalnim izborima proizlazi da pravo na zastupljenost imaju i pripadnici onih nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave u kojima je ta nacionalna manjina zastupljena u postotku manjem od 5%. Međutim, znakovito je kako gradonačelnik Bandić podnosi zahtjev za dopunom upravo u ovom trenutku, tik pred lokalne izbore.”

“Građanska inicijativa “I MENE SE PITA” poziva sve Zagrepčanke i Zagrepčane da ne dozvole nametanje standarda manjih od postojećih zajamčenih prava svim građanima grada Zagreba, a što se upravo ovom izmjenom Statuta grada Zagreba želi postići.”

> Izmjenom i dopunom Statuta grada Zagreba namjeravaju u gradsku Skupštinu bez izbornog praga uvesti manjine?

Odbor za komunalno gospodarstvo razmotrio je Prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba i nakon rasprave Odbor nije podržao Prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba s Nacrtom prijedloga Statutarne odluke o dopunama Statuta Grada Zagreba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.