Gredelj pozvao Milanovića, Karamarka i Petrova: Osudite zločine komunizma u skladu s Rezolucijom 1481

Foto: fah

Odvjetnik Vladimir Gredelj, predsjednik Hrvatskog vijeća za toleranciju i pomirenje uputio je otvoreno pismo čelnicima vodećih stranaka HDZ-a, SDP-a i Mosta da se izjasne o izjasne i odazovu pozivu Europskog parlamenta rezolucijom Vijeća Europe 1481 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Milanović, Karamarko i Petrov,

Rezolucija Vijeća Europe 1481 (2006.) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima 1481 (2006.) izdana 25. siječnja 2006., u Strasbourgu od parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja snažno osuđuje zločine komunizma.

25. siječnja 2006. godine, Rezolucijom Vijeće parlamentarne skupštine Europe 1481 (2006.), snažno je osudilo zločine komunizma, odnosno masovna kršenja ljudskih prava od strane totalitarnih komunističkih režima te izrazilo sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

U rezoluciji Europski parlament poziva “sve komunističke ili post-komunističke stranke da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovo procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina koje su počinili totalitarni komunistički režimi i da ih osude bez ikakvih nejasnoća.”

S obzirom na aktualnu političku situaciju u kojoj se MOST hrvatskoj javnosti predstavlja kao ona politička snaga koja će Hrvatsku, konačno sa lijevim ili desnim strankama nastalim iz bivšeg SKH, povesti na put istinske demokracije, temeljnih ljudskih prava i sloboda te općeg prosperiteta, pozivam sve tri političke opcije (SDP, MOST i HDZ) da se odazovu ovom pozivu Europskog parlamenta i slijede njegov primjer;

1. ponovo procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost,
2. jasno se distanciraju od zločina koje su počinili totalitarni komunistički režimi
3. i da ih osude bez ikakvih nejasnoća.”

te na taj način pred hrvatskim građanima stvore temelj svjetonazorskog jedinstva. Bez toga minimuma konsenzusa, tolerancije i pomirenja Hrvatska nema budućnosti, Pa ni sa MOST-om na čelu, stoji u pismu Vladimira Gredelja.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah