Grmoja: I ministar Malenica bi morao otići nakon ovog slučaja s Mamićima

Foto: Fah

Nikola Grmoja, zastupnik Mosta, gostovao je u N1 Studiju uživo te je govorio o opozivu ministra Beroša.

Odmah na početku rekao je kako je on još prije godinu dana “kada su se pisali hvalospjevi heroju Berošu”, upozoravao da tek treba vidjeti kako će se ovaj posao s epidemijom odraditi, a sada je došlo i do afera s dodjeljivanjem poslova.

“Sasvim je jasno da Vili Beroš treba otići, kada i zašto će otići to ne znamo. Znamo da je sada jako slab i ovisi o premijeru. Njegova sudbina je usko vezana za Plenkovića, a neko vrijeme je bio popularniji od njega”, kaže.

Rekao je i kako opoziv nije pokrenut zbog izbora:

“Mi želimo da Beroš ode zbog stanja u zdravstvenom sustavu. Nismo mi otvorili temu, nego mediji. Oporba je za afere i natječaje saznala iz medija. Što bi bilo da nismo povukli ovo pitanje nakon afera? Mediji bi pisali da je bilo toliko afera, a oporba ništa nije poduzela”.

“Jedini alat koji imamo je opoziv”

Ističe da oporbi ništa drugo osim opoziva i ne preostaje:

“Možemo samo propitivati što Vlada radi, a jedini alat koji imamo je opoziv. Ako uputite interpelaciju o aferama i zdravstvenom sustavu to može doći na dnevni red za nekoliko mjeseci, a Beroš možda više neće biti ministar. Oporba mora propitivati odgovornost.

Most stoji uz zdrav razum i činjenica je da Beroš mora otići. Mi smo uvijek bili opozicija i to prava opozicija. I kada smo bili u Vladi smo znali glasati za opoziv nekih ministra. Ako je netko kompromitiran i ako za to postoje dokazi, a postoje, naš stav je jasan”, kaže.

Komentirao je i istupe Radimira Čaćića koji je spomenuo i rekonstrukciju Vlade, kaže kako je to jednostavno zato što mora pokazati određenu distancu od Vlade a obzirom na to da traži novi mandat. Rekao je i kako je jutros vidio HDZ-ovce te da nisu izgledali sretno i da vjeruje da im se loše piše na izborima.

Govorio je i o tri kolone za odavanje počasti žrtvama Jasenovca:

“Ako si s nekim na obilježavanju ne znači da dijelite stavove ili da ste u ljubavi. Mi u saboru sjedimo jedan do drugog pa ne znači da imamo iste stavove. Mislim da na svim komemoracijama trebamo biti zajedno. Ono je sramota što posljednjih godina gledamo u Vukovaru. Mislim da komemoracije nisu mjesta za slanje političkih poruka. Mislim da Hrvatska ima ozbiljnijih problema osim tih njihovih prepucavanja”, kaže.

O ministru pravosuđa

Rekao je i kako bi osim Beroša trebao otići i ministar pravosuđa Ivan Malenica nakon svega što se dogodilo sa Zoranom i Zdravkom Mamićem. Ipak, njegov opoziv neće pokretati. U nastavku se ponovno osvrnuo na Berošev opoziv.

“Nitko ne priča o ministru pravosuđa, pa taj čovjek bi morao otići nakon ovog slučaja s Mamićima”, kaže.

“Mi nismo pokrenuli ovu inicijativu, mi ćemo glasovati za to u Saboru, ali još nismo sigurni hoćemo li dati potpise za to. Mi ćemo glasati za prijedlog, ali niti je to naša ideja, niti je sigurno da ćemo potpisati za to. Vladajuća većina je čvrsta, ako se krene u opoziv nekog ministra on će biti obranjen”.

Što se Malenice tiče kaže da je ipak odgovorna cijela Vlada.

“Ministar je postavljen od premijera. Koja je reforma napravljena? Ljudi nam bježe preko granice, sudovi ne oduzimaju putovnice… Zbog ovoga što nam se događa u pravosuđu, ministar, bez obzira na to što znamo da nema utjecaj na odluke sudbene vlasti, bi sam trebao reći da ovako više dalje ne može. Sad ćemo podržati ovu inicijativu za odlazak Beroša i vidjet ćemo tko je sljedeći. Ali odgovornost je na premijeru Plenkoviću”.

O izborima u Zagrebu

O šansama Zvonimira Troskota u Zagrebu kaže da ga ankete ne svrstavaju u drugi krug jer oni nisu radili anketu.

“Znate kako izgledaju ankete, tko ih radi on ulazi u drugi krug. Jelena Pavičić Vukičević je radila, ona ulazi u drugi krug, HDZ je radio i Filipović ulazi u drugi krug. Imamo anketu Z1 televizije koja je u vlasništvu i povezana je s Domovinskim Pokretom i tu Škoro ulazi u drugi krug. Vidjet ćemo što će biti na dan izbora. Ja sam siguran da je on jedini čovjek za Zagreb, on je jedini u životu nešto radio. Ne znam gdje su ovi drugi bili. Sasvim je jasno tko ima iskustvo iz realnog sektora”, kaže.

Ističe i kako Troskot jednostavno nema dovoljno medijskog prostora. “Snažno podržavam Troskota i uvjeren sam da je najbolji kandidat za Zagreb. Više Mosta u Skupštini znači manje korupcije, to se dokazalo i u Saboru gdje se nikad nismo prodali.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1