Grmoja: Most će spriječiti Kirina da glumi istražitelja u Virovitici; Đakić: Most se srušio

Zagreb, 26.6.2019 - Nastavak 12. sjednice Hrvatskog sabora. Na slici Nikola Grmoja i Josip Đakić. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Mostov zastupnik Nikola Grmoja optužio je u srijedu virovitičkog gradonačelnika Ivicu Kirina da se pokušava miješati u istragu oko nestanka 17 milijuna kuna iz gradske blagajne što će, kaže, pokušati spriječiti kaznenom prijavom protiv njega, na što mu je HDZ-ov Josip Đakić uzvratio kako Most zlonamjernim napadima na može sakriti da se “srušio”.

Grmoja je u slobodnoj raspravi u Saboru istaknuo kako Most kaznenom prijavom protiv želi spriječiti Kirina da “odglumi velikog istražitelja”, što bi mu omogućila odluka virovitičkog Gradskog vijeća da kroz povjerenstvo provodi internu istragu oko nestanka novca iz gradske blagajne.

Nevjerojatnim smatra da Kirin kao gradonačelnik nije ranije saznao za nestanak gradskog novca, na što mu je Đakić poručio kako se za taj problem saznalo kada su iz banke upozorili na transakcije na račun rukometnog kluba.

Odgovornim za taj problem smatra bivšeg pročelnika gradskog ureda za financije Sinišu Palma, koji je počinio samoubojstvo, ocijenivši Mostove optužbe neodgovornima i zlonamjernima koje svjedoče da se “Most srušio i to ne može sakriti napadima na pojedince”.

“Izvanredna sjednica Gradskog vijeća sazvana je kako bi se angažirala odvjetnička kuća da bi se šteta koja se zatekla proračun nadoknadila od strane bankarskog sektora. To je jedini cilj koji želi gradonačelnik i nikakvih pritisaka nije bilo. Naravno, državna revizija će učiniti svoje, ne Kirinova revizija”, poručio je Đakić.

Silvano Hrelja (Glas/HSU) ponovno je upozorio ne problem više desetaka tisuća umirovljenika koji su zbog povećanja mirovine za tek oko 300 kuna godišnje izgubili pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

“Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić obećao je lani u rujnu da će taj problem riješiti zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, do sada to nije učinjeno, a ponovno se bliži rujan” poručio je Hrelja.

Pupovac: Obespravljeni građani žive na ili ispod granice siromaštva

SDSS-ovac Milorad Pupovac upozorio je na obespravljene građane koji žive na granici ili ispod granice siromaštva, posebice ističući da je među mladima svaki treći bez posla, a 60 posto (daleko više iznad prosjeka EU) ih živi s roditeljima zbog nezaposlenosti ili nestalnih poslova pa ne zasnivaju obitelji.

“Stariji sugrađani imaju prosječnu mirovinu 2.688 kuna, a čak 217.000 ih prima mirovinu od 1700 kuna, što je na granici siromaštva koja je 25.000 kuna godišnje”, naglasio je Pupovac i upozorio kako u protekle tri godine nije izgrađen nijedan dom za starije i nemoćne osobe, a na mjesto u takvim ustanovama čeka se od 10 do 12 godina.

HDS-ov Branko Hrg poručio je Ministarstvu financija, vezano uz zahtjeve za smanjenjem PDV-a u turizmu, kako je potrebno razmotriti učinke takvih mjera jer smanjenje PDV na poljoprivredne proizvode nije dalo očekivane rezultate pa stoga, smatra, treba donijeti zakone na korist građana i stvoriti ozračje za zadovoljniji život u Hrvatskoj.

Davor Vlaović (HSS) upozorava na slabu preventivu zaštite poljoprivrednih površina od elementarnih nepogoda, dok nezavisni Tomislav Žagar drži da županije ne mogu biti nositelji gospodarskog razvoja, jer im to ne omogućuje fiskalni kapacitet ni ovlasti, posebno ističući zaostajanje slavonskih županija.

“Županije ostvaruju tek 50 posto potrebnih prihoda, a ostatak očekuju od središnje države koja onda čini pritisak na gospodarstvo i to se ne mijenja, jer je očito HDZ-u bitno da ima što više župana. Potrebno je formirati regije koje će biti pokretači razvoja”, ocijenio je Žagar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina