HAK: Ograničava se prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza

Foto: fah

Sunčano, a ujutro u unutrašnjosti mjestimice moguća kratkotrajna magla. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu ujutro ponegdje umjerena bura, podno Velebita na udare i jaka, zatim slab do umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 17 do 21 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, osobito u Italiju, vozačima i putnicima savjetujemo da se prije putovanja dobro informiraju na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite (https://vlada.gov.hr/koronavirus) i Stanja u prometu Hrvatskog autokluba (www.hak.hr) gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa, te da pokušaju odgoditi svoja putovanja na rizična područja. Za sve upite vezane uz Sloveniju, više informacija možete pronaći na stranicama slovenskog Informativnog centra – www.promet.si.

Zagrebačka obilaznica (A3):

 • zbog radova na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Ivanja Reka vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste s po dva sužena prometna traka u oba smjera, uz ograničenje brzine od 40 km/h (do 27. travnja).
 • do 15.4.2020. god. zbog radova na državnoj cesti DC1 Karlovačkoj cesti, u naselju Blato za sav promet zatvoren je izlazni krak sa zagrebačke obilaznice (A3) na čvoru Lučko u smjeru grada i Blata/Lučkog te ulaz iz Blata/Lučkog na Jadransku aveniju u smjeru grada. Promet je preusmjeren obilazno do prvog semaforiziranog raskrižja na kojem će se uz polukružno vođenje vraćati Jadranskom avenijom prema čvoru Lučko (izlaz za mjesto Blato/Lučko);
 • zona ispod zapadnog nadvožnjaka Jankomir, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana) – promet se u oba smjera vodi samo jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h;
 • zatvoren je izlazni krak na čvoru Jankomir iz smjera Krapine (s A2) prema gradu Zagrebu (Jankomiru) zbog čega je promet preusmjeren obilazno preko nadvožnjaka Rakitje.

Autocesta A3 Bregana-Lipovac:

 • za sva vozila zatvoreno je odmorište NOVSKA jug na 133+230 km autoceste A3 u smjeru Lipovca. Molimo korisnike za dodatan oprez i razumijevanje.

Autocesta A4 Goričan-Zagreb:

 • zbog radova između čvorova Ludbreg i Varaždin (24. i 34. km) promet teče dvosmjerno, jednom stranom autoceste (do 29.05.). Za sav promet zatvoreno je odmorište Varaždin u smjeru Zagreba, a parkiralište za ADR otvoreno je na odmorištu Ljubešćica na 45. km u smjeru Zagreba.

Istarski ipsilon:

 • na dionici čvor Rogovići – čvor Vranja, zbog izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, vozi se uz privremenu regulaciju prometa,
 • od 08:00 do 14:00 sati između čvorova Rogovići i Ivoli moguće su kratkotrajne obustave prometa zbog radova,
 • od 09:00 do 14:00 sati između čvorova Lupoglav i Vranja zbog rušenja usjeka moguće su kratkotrajne obustave prometa.

Najava izvanrednog prijevoza:

 • dana 18.03.2020. s polaskom u 20.00 sati izvanredan prijevoz transformatora na relaciji: Zagreb, Končar , J.Mokrovića 12 – Golikova – Kovinska – Susedsko polje – Priobalna – Samoborska – Podsusedski most – Bestovje – Rakitska cesta -Zagrebačka ul. – Kerestinečka ul- Kerestinec – Svetonedeljska – D1- Rakov Potok – Draganić – Ilovac – Karlovac – Banija – Ulica Ivana Gundulića – Ulica Vlatka Mačeka – Ulica Ivana Meštrovića – Senjska – Riječka – Jarče Polje – Vukova Gorica – Bosanci – Zdihovo – Severin na Kupi – Stubica – Dobra – Skrad – Kupjak – čvor Oštrovica – AC A6 – čv.Kikovica – suprotan smjer DC3 – Soboli – Buzdohanj – Svilno – Orehovica – Banska Vrata – Ulica Franje Račkog – Srednji most – Fiumara – suprotan smjer Ribarska – Ulica Ivana Zajca – Ulica Riva – Luka Rijeka. Transport je predviđen u dvije etape od 20.00 navečer do 06.00 ujutro. Prva etapa kretanja od Zagreba do mjesta stajanja prijevoznog sklopa na DC3 u mjestu Rim s polaskom navečer u 20.00 sati, druga etapa kretanja u drugoj uzastopnoj noći od Rima do Luke Rijeka.

Granični prijelazi

Od ponoći je na snazi Odluka kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH uz primjenu mjera HZJZ-a (14-dnevna samoizolacija), omogućit će se povratak u matične države građanima EU, osobe iz EU zemalja moći će ulaziti samo u iznimnim slučajevima. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, istraživače, suradnike za skrb o starijima, prekogranične radnike, prijevoznike roba i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno (konvoji u susjedne zemlje), diplomate, policijske službenike, timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i putnike u tranzitu. Njihovu dinamiku kretanja će definirati HZJZ.

Zbog koronavirusa zatvoreni su granični prijelazi s Mađarskom, Srbijom i Crnom Gorom. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.

Pojačana je provjera na svim graničnim prijelazima Republike Hrvatske sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom pa su moguća dulja čekanja putničkih, a osobito teretnih vozila. Prema naputku MUP-a sve vozače teretnih vozila koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz smjera Slovenije molimo da se upute na granične prijelaze Macelj, Bregana, Rupa, Pasjak i Plovanija kako bi se ubrzao prijelaz granice jer su pojedini manji granični prijelazi sa Slovenijom zatvoreni.

Zbog radova na autocesti kod Goričana promet se preusmjerava preko čvora Goričan i dalje obilaznim pravcem na stari GP Goričan (obilazni pravac: čvor Goričan-ŽC2026-DC3-stari GP Goričan).

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Pomorski promet

U domaćem pomorskom prometu nema poteškoća.
Privremeni prekidi:
 • međunarodna linija Split–Ancona (do 1. travnja 2020. god.);
 • međunarodna linija Dubrovnik–Bari (do 19. travnja 2020. god.).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr