HAK: Promet na cestama pojačan, evo gdje se i kad očekuju najveće gužve

Foto: fah

Danas  je Tijelovo i mnogi će ga spojiti s vikendom, u subotu, 22. lipnja je Dan antifašističke borbe, a u utorak, 25. lipnja Dan državnosti. Zbog spajanja tih nekoliko dana i kraćeg odmora očekuje se pojačan promet na hrvatskim cestama te graničnim prijelazima, a moguće su i gužve.

Iz Hrvatskog autokluba (HAK) upozoravaju kako se u četvrtak ujutro na autocesti A1 Zagreb Dubrovnik u smjeru Dubrovnika kod naplatne postaje Lučko zbog kolone vozila vozi otežano. Vozi se u koloni u pokretu sa povremenim zastojima vozila na autocesti A1 između naplatne postaje Lučko i 4+000 km u smjeru mora te iz HAK-a mole korisnike za strpljenje.

Na istoj autocesti vozi se otežano zbog gustoće prometa i između odmorišta Draganić i izlaza 3 Karlovac, te je povećana gustoća prometa i između čvora Karlovac i čvora Bosiljevo u smjeru Dubrovnika.

Najveće gužve očekuju se tijekom petka, 21. lipnja u popodnevnim satima, te tijekom subote, 22. lipnja u jutarnjim satima uslijed dolaska inozemnih turista. Povratak inozemnih vozača prema unutrašnjosti i zapadnoeuropskim državama očekuje se u nedjelju, 23. lipnja, dok će se hrvatski državljani vraćati u utorak, 25. lipnja, navode iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Prema unutrašnjosti u povratku s odmora, najveće gužve mogle bi biti na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Zagreb-istok (A3), u poslijepodnevnim satima u nedjelju i utorak. Također, čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…).

Iako od 17. lipnja do 2. rujna vrijedi zabrana za obavljanje bilo kakvih radova na autocestama i državnim cestama, zbog ranije započetih i izvođenja nužnih radova, neki će se radovi ipak odvijati. U vrijeme vršnih opterećenja, osobito tijekom vikenda, radovi na autocestama na kojima bi se mogle stvarati veće gužve, neće se odvijati. Bude li potrebno, radovi će se odvijati tijekom tjedna.

Od 15. lipnja na snazi su ljetne zabrane na našim prometnicama, a zbog praznika koji su pred nama, Tijelova, 20. lipnja, Dana antifašističke borbe, 22. lipnja i Dana državnosti, 25. lipnja, zabrane su sljedeke:

srijeda, 19. lipnja 15:00 do 23:00, četvrtak, 20. lipnja 14:00 do 23:00, petak, 21. lipnja 15:00 do 23:00 subota, 22. lipnja 04:00 do 23:00, nedjelja, 23. lipnja 12:00 do 23:00, ponedjeljak, 24. lipnja 15:00 do 23:00 i utorak, 25. lipnja 14:00 do 23:00. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), … pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2019. godinu.

Savjeti HAK-a

Iako prognostičari ne najavljuju iznimno visoke temperature kojima smo bili svjedoci proteklog tjedna, prije putovanja podsjećamo vas na neka od najvažnijih upozorenja:

prije putovanja moramo se odmoriti i redovito se zaustavljati na odmorištima tijekom dužih putovanja (svakih 2 sata vožnje); dobro pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje – Priprema vozila za ljeto; uz sebe uvijek imati dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih sokova; važno je pravilno regulirati klima uređaj u vozilu, ne smije biti prevelika razlika između temperature unutar vozila i vanjske temperature, najbolje do 8 stupnjeva. To je iznimno opasno ukoliko je u vozilu malo dijete; dobro se informirati o stanju u prometu na www.hak.hr ili mobilnoj aplikaciji HAK-a; uživati u činjenici da putujete na odmor. Zbog velikog broja turista, vozačima savjetujemo da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno poslijepodnevne sate nego da na put, ukoliko je moguće, krenu prijepodne. Također važno je biti informiran. Sve informacije bit će objavljene na internetskoj stranici (www.hak.hr), u aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/croatia-traffic-info), te putem radijskih emisija.
U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontaktni centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hak