Hasanbegović: Dobronićevi stavovi nemaju ni ustavno-pravno, ni političko, ni historiografsko uporište

Zlatko Hasanbegović
Foto: snimka zaslona

U Vrhovnom sudu 2021. godine još uvijek sjede bivši članovi Saveza komunista Jugoslavije. To je nedopustivo, oni su živi spomenici neprovedene lustracije kao temelja i ključne pravosudne reforme – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, dr. sc. Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Kluba DP-a u Hrvatskom državnom saboru: – Da je Dobroniću netko prije dva mjeseca pričao da će biti izabran, niti on sam ne bi u to povjerovao i mislio bi da se netko šali s njime. On je samo poslužio kao instrument Zorana Milanovića, koji se njegovim kandidiranjem narugao koteriji u Vrhovnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli postupak izbora predsjednika Vrhovnoga suda je od početka pretvoren u mužjačko nadmetanje s obilježjima vršnjačkoga nasilja, između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića – smatra dr. sc. Hasanbegović: – Jedno važno pitanje o tome tko će biti na čelu Vrhovnoga suda, instrumentalizirano je za međusobno nadmetanje i dokazivanje moći. Takvo pitanje ne može biti pretvoreno u jeftino politikanstvo, u kojem sudjeluje i sam Dobronić.

Komentirao je i program koji je novi predsjednik Vrhovnog suda RH ponudio saborskom Odboru za pravosuđe: – Radi se o jednom potpuno konfuznom tekstu, koji uopće nije prošao lekturu i koji ima paginaciju kemijskom olovkom na svakoj stranici. Radovan Dobronić iz najmanje dva načelna razloga nije kvalificiran za obnašanje dužnosti. Tu je pitanje primjene europskog uhidbenoga naloga i tzv. slučaj ‘Lex Perković’, o kojem je pitijski izbjegao odgovor… Napisao je da je u slučaju izručenja Perkovića i Mustača trebalo konzultirati tzv. akademsku zajednicu. Suci u donošenju svojih odluka ne konzultiraju nikakvu akademsku zajednicu, već primjenjuju Ustav i zakone. Drugo, potpuno nepozvan, govorio je i pisao protiv pozdrava ‘ZDS’, a to je bila glazba za nečije uši…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje – za čije uši, Hasanbegović je odgovorio: – Mislio sam na uši onoga što nazivamo dubokom državom. Na ostatke jugoslavenskoga komunističkoga nasljeđa, koji već više od četvrt stoljeća, sustavno pokušavaju rehabilitirati propalu jugoslavensku komunističku baštinu i pretvoriti je u idejni i ustavno-pravni temelj moderne Hrvatske države. Potpuno nepozvan, Dobronić je progovorio o nečemu, o čemu nema pojma.

“Ono što je Jugoslavija, ne može biti Hrvatska država”

“Osoba koja je na čelu Vrhovnoga suda, ne može iznositi svoje vlastite ideološke objekcije, koje nemaju uporište ni ustavno-pravno, ni politički, ni historiografski,” nastavio je povjesničar iz DP-a komentirati Dobronićevo pozivanje na ‘tekovine’ ZAVNOH-a: “Moderna Hrvatska država ne da ne počiva na tzv. tekovinama ZAVNOH-a, već je negacija tih istih ‘tekovina’. ZAVNOH je bilo revolucionarno tijelo Komunističke partije Jugoslavije za preuzimanje vlasti, koje nije postojalo u nekom zrakopraznom prostoru, već je bilo sastavni dio AVNOJ-a. Ono što je Jugoslavija, ne može biti hrvatska država, a ono što je komunizam, ne može biti demokracija. Jugoslavenska komunistička baština i njezini zlodusi još uvijek opterećuju hrvatsko društvo, naš javni i politički život.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne radi se ovdje samo o jednom pozdravu, ni o interpretacijama prošlosti – nastavio je Hasanbegović o ‘ZDS’: – Ovo je temeljno identitetsko pitanje sadašnjosti. Kada raspravljamo o prošlosti, nikad ne raspravljamo samo o prošlosti, nego raspravljamo o sadašnjosti i budućnosti, i vrijednostima na kojima počiva moderna Hrvatska država.

“Nitko od novinara Dobronića nije pitao – što je sa simbolima propale jugoslavenske komunističke baštine,” upozorio je dr. sc. Zlatko Hasanbegović: “Je li to civilizacijsko pitanje, što Ustavni zakon kaže o tome?! Zašto Dobronić o tome nije ništa napisao? Zbog čega poseže za selektivnim interpretacijama prošlosti?”

Hasanbegović je u Bujici otkrio kako mu se SDP-ovac Arsen Bauk, narugao na saborskom hodniku, nakon što je Radovan Dobronić izabran za predsjednika Vrhovnog suda: – Bauk je podrugljivo primijetio, a ja sam to primio na znanje i nisam mu mogao proturječiti, da je Hrvatski sabor Dobronića izabrao četiripetinskom većinom. Dodao je i kako moje interpretacije “nisu utemeljene”, a da je ono što on zastupa, sada dobilo “široku i jasnu potporu”…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bizarno narodno-frontovsko jedinstvo u Sabur prilikom izbora Dobronića, najmanje govori o njemu

Je li pri tome mislio i na Most, Zekanovićeve “suvereniste” i Milana Vrkljana, koji su javno hvalili Dobronića, zanimalo je voditelja, a zastupnik DP-a je odgovorio: – Mene to nije iznenadilo. Međutim, svi smo mi odgovorni ljudi i odgovaramo svojim biračima, pa ne želim nikome docirati… To bizarno narodno-frontovsko jedinstvo u Hrvatskom saboru prilikom izbora Radovana Dobronića, najmanje govori o njemu… Često smo govorili o konceptu velike koalicije, a ovdje smo sad imali pankoaliciju. To jedna vrsta jedinstva kakvoga smo poznavali u vremenima Socijalističkog saveza radnoga naroda Jugoslavije…

“Plenkovićeva većina je bila matirana i ona je morala prihvatiti Milanovićevog kandidata,” analizirao je dr. sc. Hasanbegović glasovanje u Saboru: “Ostali, koji su poduprijeli Dobronića, članovi su tzv. predsjedničke frakcije u Hrvatskom državom saboru. To je jedan raznovrstan konglomerat… SDP-ova Milanovićeva siročad, koja ima jednu vrstu stockholmskog sindroma i bez obzira što jamraju po saborskim hodnicima, oni i danas nekritički slijede svoga zlostavljača, oca njihovoga tekućeg sunovrata. Tu je jedna vrsta zelene, kvazi eko-ljevice koja je avangarda krupnoga kapitala, a ne ljevica, a tu je, naravno, i Most, koji je u Predsjedniku Republike pronašao političkog poočima.”

Da je Milanović za predsjednika Vrhovnog suda predložio i Mickeya Mousea, moj dragi prijatelj Grmoja bi napisao tweet da zastupnici Mosta podržavaju Mickey Mousea jer vjeruju Predsjedniku Republike – narugao se dr. Hasanbegović zastupnicima Mosta, koji su također glasovali za Dobronića, koji sada zagovara apsolutnu zabranu ‘ZDS’, što izbjegavaju javno komentirati: – Oni su u ovom trenutku Milanovićeva najodanija parlamentarna frakcija, a on nije i ne može biti nikakav vođa desnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i “suvereniste”, jer su i oni bili za: – Bit ću benevolentan prema kolegi Zekanoviću… Prvo, on uopće nije pročitao Dobronićev program i nije ni čuo za problematične aspekte! Vjerujem da, kada bi mogao vratiti vrijeme unazad, u najmanju bi ruku bio suzdržan, jer bi mu to bilo jeftinije.

“Robovi javnog mnijenja povjerovali su da je Dobronić neka spasiteljska, mesijanska figura, koju četvrt stoljeća nismo prepoznali i koji će sada čarobnim štapićem riješiti sve probleme i donijeti pravdu, što je potpuna besmislica,” nastavio je Hasanbegović u istom tonu: “Brojači lajkova su procijenili da u ovom trenutku očajni ljudi, iz opravdanog razloga, u Dobroniću vide nekorumpiranu figuru, čovjeka koji je donio presudu u slučaju švicarskog franka, ali to mu ne bi trebala biti jedina kvalifikacija. Od svih sudaca se očekuje da donose presude utemeljene na zakonu.”

Imamo predsjednika Vrhovnog suda koji je, komentirajući Ovršni zakon, rekao da “nije potrebno mijenjati zakon, već dopisati samo jednu rečenicu – primjetio je dr. sc. Zlatko Hasanbegović veliki gaf i podučio Radovana Dobronića: – Dopisivanje jedne rečenice je promjena zakona.

To što radi Dobronić je vrlo opasno – rezolutan je: – Ovdje vidim jedan cenzorski totalitarni duh, gdje se putem državnog pravosudnog autoriteta želi uvesti cenzura i nametati povjesničarima i istraživačima “državna istina” o prošlosti, a to mi je i kao povjesničaru i kao zastupniku – potpuno neprihvatljivo.

“Radovan Dobronić svojo izjavom o ‘ZDS’ izravno dovodi u pitanje odluku Vijeća Visokoga prekršajnoga suda, koji je jasno rekao da to nije zabranjeno,” ističe dr. sc. Hasanbegović: “Pozdrav ‘ZDS’ je dobio na težini i nekakvoj reafirmaciji, trganju od zaborava, kao simbol zakonitih ratnih postrojbi HOS-a u Domovinskog ratu. Tu je početak i kraj svake rasprave.”

“Mišljenja Plenkovićevog vijeća manje su relevantna od Ćopićeve ‘Ježeve kućice’

Vijeće za suočavanje s prošlošću, dr. sc. Zlatko Hasanbegović je u Bujici nazvao “Plenkovićevim nedonoščem”: – Andrej Plenković je po (ne)jasnim kriterijima unutra pozvao malo ovih i malo onih… Kada su se trebali odlučiti o prijepornim točkama, nisu se mogli o ničemu usuglasiti, tako da je to Vijeće potpuno irelevantno! Mišljenja tog Vijeća nikoga u zemlji ne obvezuju, niti će obvezivati… Mišljenja Plenkovićevog vijeća za mene su manje relevantna od Ćopićeve ‘Ježeve kućice’.

“Demontaža jugoslavenske komunističke baštine znači uspostavu pravnoga poretka, vladavine zakona i društva u kojem želimo živjeti. Da sudovi ne sude po nečijim konfuznim, maglovitim uobraziljama, već isključivo temeljem zakona,” zaključuje dr. sc. Hasanbegović: “Postoje stvari o kojima se ne može raspravljati. Svaka rasprava o zakonitosti simbola hrvatskih ratnih postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske je prvorazredni nacionalni mazohizam i tu raspravu treba prekinuti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.