Hasanbegović o ‘Ministarstvu ljubavi’: ‘Javnost mora znati kakvi se filmovi snimaju s javnim novcem – problem je HAVC’

Foto: snimka zaslona

“Građani imaju pravo vidjeti kakvi se filmovi snimaju javnim novcem. Ja sam protiv bilo kakve cenzure, ali tu je problem Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), njegovo djelovanje i način raspodjele novca, kriteriji za financiranje pojedinih filmova. Postavlja se pitanje što državna kulturna politika želi s hrvatskim filmom”, rekao je u emisiji “Novi dan” N1 televizije, saborski zastupnik i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Neovisnih za Hrvatsku; Zlatko Hasanbegović.

Već na samom početku, Hasanbegović je govorio o općem stanju HRT televizije jer je upitan kako on komentira potez nacionalne televizije koja je pod pritiskom braniteljskih udruga s programa skidala pa vraćala film “Ministarstvo ljubavi”, te je odgovorio da je protiv cenzure i da javnost mora znati kakvi se filmovi snimaju s javnim novcem.

No, čak niti ministar Medved ne bi imao pravo naložiti da se film ne prikazuje, jer da bi imao tu moć, taj film ni nebi bio prikazan. Isto tako, kako je termin filma bio pomaknut oko ponoći, on se prikazao, ali prije toga su bili prosvjedi da se film ne prikaže.

“Prosvjedi su potpuno legitimni, zašto bi bio legitiman pamflet oko istupa glumaca Drame vezano za moje imenovanje u Vijeće HNK, a, s druge strane, ovi prosvjedi nelegitimni. Podržavam iznošenje stajališta, legitimno je pravo izraziti svoje stajalište. Riječ je o osjetljivoj temi i osjetljivoj skupini. Poznajem sve uključene u prosvjed”, rekao je Zlatko Hasanbegović.

O medijskim slobodama

Na pitanje jesu li u hrvatskoj ugrožene medijske slobode, Hasanbegović je rekao da “problem nisu medijske slobode koji nisu ograničene posebno ne u odnosu na bivšu državu, problem su medijski sadržaji i komercijalizacija medija te vlasnici, te da su mediji slobodni, a vlasnici i njihovi interesi su oni koji određuju odnose u medijima.”

O HNK

Zlatko Hasanbegović je član Kazališnog vijeća zagrebačkog HNK, a u emisiji “Novi dan” N1 televizije je odgovori i kako je do toga došlo i koja je njegova uloga.

Hasanbegović imenovan za člana Kazališnog vijeća HNK; Esih za članicu Upravnog vijeća KD Lisinski

“Sukladno mom angažmanu u Gradskoj skupštini, činjenici da je Grad Zagreb suvlasnik i financijer i na osnovu toga imenuje svoje predstavnike u Vijeće. To je rezultat dogovora u Skupštini, a logično se nadovezuje na moju bivšu funkciju ministra i na moje političke interese. Fokus mog interesa bit će programsko i financijsko poslovanje, a ne iznošenje bilo kakvih estetskih prosudbi”, rekao je on.

Budući da su se oglasili članovi Drame HNK s izjavom da su “zabrinuti njegovim imenovanjem”, Hasanbegović kaže da je riječ o parapolitičkom aktivizmu.

“Ne vidim što je tu sporno, upravo taj pamflet pokazuje da su moje tvrdnje o funkcioniraju HNK bile istinite. Riječ je o skupini glumaca, manjem dijelu ansambla Drame HNK. Podsjećam, HNK ima više od 500 zaposlenika, ovo je mišljenje jednog manjeg dijela potpisnika, a on je na tragu parapolitičkog i paraumjetničkog djelovanja, a oni ovim začinju jedan zametak tog djelovanja i u 2018 godini. To je sve legitimno, a možemo to doživljavati kao i neku vrstu performansa”, odgovorio je Zlatko Hasanbegović, koji njihove prosudbe vidi kao aktivizam, a neki od potpisnika bili su i aktivisti vezano za promjenu Trga Maršala Tita.

O Stankovićevom istupu

Na pitanje kako je Aleksandar Stanković svoju emisiju zaključio podizanjem plakata “Stop mržnji u medijima”, kaže: “Ne bih rekao da postoji mržnja u hrvatskim medijima, ali vlada u onome što sam nazvao septička jama, a to je ono što je pozadini tekstova, to su komentari. No, to je danak koji moramo platiti ako želimo društvene mreže. Nije to nastup protiv mržnje već patetični nastup vašeg kolege. Tog što se naziva govorom mržnje ima svugdje u svijetu, a to je posljedica tehnološkog razvitka i stanovine nezdrave klime u društvu”.

 

 

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1