HDZ-ov načelnik općine koji je rentao POS-ov stan brani Kuščevića, a otkrilo se i da Beljak kuću u kojoj živi nije upisao u katastar

Foto: Fah, booking.com/Snimka zaslona/Thinkstock: Fotomontaža: Narod.hr

“Pozivamo medije za razumijevanje, radi se o maloj općini koja u turističkoj sezoni ne treba ovako negativno izvještavanje, koje ide u smjeru politizacije dobrih odluka vijeća… Ne želimo biti proglašeni bez temelja i ikakvih činjenica općinom u kojoj se rade malverzacije. Jer to nije istina”. Suština je to pisma koje je medijima uputio nasljednik Lovre Kuščevića na mjestu načelnika općine Nerežišće, kolega mu HDZ-ovac Svemir Obilinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pismo poslao u svrhu “ispravljanja negativnog medijskog izvještavanja o Općini Nerežišća”, no pismo će stvar zacijelo učiniti gorom. Da se ogradio od prethodnika i osudio bogaćenje koje su mu omogućile odluke općinskog vijeća dok je – od 2005. do 2016., kad je ni kriv ni dužan postao ministar u vladi RH. Podsjetimo: Ministar je kupio pašnjake za beznačajnih 60.000 kuna, dio kojih je kasnije prodao za 1,4 milijuna jer su, nekim čudom, dok je on bio načelnik općine ti tereni postali vrijedno građevno zemljište. A ostalo mu je još preanamijenjenih pašnjaka vrijednih isto toliko.

Prilično je jasno da, iako se u pismu navodi kako je proces promjena GUP-a bio transparenetan, Kuščević nije kupovao zemljišta napamet, jasno je da je planirao da ona jednog dana postanu građevna, jer nitko ne kupuje pašnjak ako se ne bavi uzgojem stoke.

Isto tako, iako iz općine poručuju kako je sve rađeno u cilju razvoja turizma, jasno je da se tu radi o više nego očitom pogodovanju sasvim određenim pojedincima. Jasno je isto tako da Kuščević ne bi nikad kupio bezvrijedne pašnjake da nije imao informaciju, odnosno ideju, kako ih prenamijeniti u građevno zemljište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je također da to što Kuščević nije izravno sudjelovao u procesu odlučivanja nije uopće važno, jer je kao načelnik općine imao određene veze s vijećnicima, utjecaj, mogućnosti da usmjeri odluke vijeća na svoju korist.

A nadasve, neprimjereno je da Kuščevića brani načelnik za kog se također vezuju skandali: On je kupio POS-ov stan koji iznajmljuje turistima! To pravda slično kao Kuščević: Tvrdi da je namjeravao preseliti, ali eto, roditelji su stari, bolesni, pa je odlučio ostati s njima u obiteljskoj kući a stan – kad mu već ne treba – rentati…

Takve stvari mogu samo škoditi HDZ-u, i nejasno je kako to da Plenković toga nije svjestan: Iako mu je primarna briga u zadnjih nekoliko godina, otkad vodi HDZ, bila popeglati image stranke i prezentirati je kao “antifašističku” i “umjerenu” te skinuti s nje stigmu “desničarske” i “lopovske” on u vladi drži, i štiti, ministra koji se obogatio na očito krajnje nemoralan, a vrlo vjerojatno i nezakonit način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, afera Kuščević je potakla češljanje i drugih političara, pa se ispostavilo da Krešo Beljak također nije svoju nekretninu upisao u katastar, iako ona nekim čudom ima kućni broj. No tu se također otvaraju druge nejasnoće, jer je očito da kuća vrijedi više od u imovinskoj kartici navedenih pola milijuna kuna. Također, nije posve uvjerljivo da bi kredit od 110 tisuća eura bio dostatan za kupovinu zemljišta te veličine i gradnju kuće s katom i potkrovljem. Beljak također neuvjerljivo tvrdi da kuću nije upisao jer još nije završena, “još je gradilište”, iako je očito sa snimki da ima fasadu, svu stolariju, i obojana je.

U međuvremenu, sudbina Lovre Kuščevića kao ministra je vjerojatno ipak zapečaćena, jer je koalicijski partner HDZ-a, HNS – stranka koja i sama nije na glasu po nekom velikom poštenju, odnosno stranka s imidžem možda i gorim od onog HDZ-ovog – ultimativno tražila smjenu Kuščevića.

Cjelovito priopćenje načelnika općine Nerežišće možete pročitati u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S namjerom ispravljanja negativnog medijskog izvještavanja o Općini Nerežišća, a u kontekstu tekstova i priloga vezanih uz ministra uprave Lovru Kuščevića, želimo uputiti jasnu poruku kako su izmjene plana i sve promjene namjene zemljišta napravljene isključivo u cilju razvoja naše općine i usmjerenju k turizmu kao strateškoj grani za razvoj naše općine, ne zaboravljajući pritom na stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva i poljoprivrede (prvenstveno OPG-ova).

U predmetnim izmjenama i dopunama plana koje se ovih dana spominju u medijima, svim građanima i pravnim subjektima je pod jednakim uvjetima udovoljeno zahtjevu za prenamjenu zemljišta, ukoliko nije bilo zakonskih prepreka, a radi se o nekoliko desetaka podnositelja zahtjeva i ukupno formiranih 55300 m2 novog građevinskog zemljišta. S obzirom na okolnosti, želimo podsjetiti na proceduru postupka izrade izmjena i dopuna Prostornog plana, koja je dugotrajna i transparentna te nikako ne ovisi o samovolji pojedinca.

Izrada prostornog plana lokalne razine započinje formalno Odlukom o izradi, koju donosi predstavničko tijelo – Općinsko vijeće, a završava Odlukom o donošenju prostornog plana, koju opet usvaja Općinsko vijeće. Tijekom izrade tijesno surađuju stručni izradivač, koji je prethodno imenovao odgovornog voditelja izrade (ovlašteni arhitekt — urbanist) prostornog plana i nositelj izrade tj. stručno upravno tijelo (Jedinstveni upravni odjel na čelu s pročelnikom).

Prije donošenja prostornog plana mora se pribaviti mišljenje Zavoda za prostorno uređenje nadležne Županije u pogledu usklađenosti tog plana s prostornim planom Županije, gotovo svih ministarstava i javno-pravnih tijela, ukupno preko 20, a u slučaju priobalnih JLS (kakva je i Općina Nerežišća) prije usvajanja plana na općinskom vijeću mora se pribaviti konačna suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koja potvrđuje da je plan izrađen u skladu za Zakonom o prostornom uređenju, što je naravno slučaj i kod ovih izmjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjemo kako općinski načelnik ne odlučuje u proceduri donošenja prostornog plana osim kao administrativna podrška općinskom vijeću, kad se formalno utvrđuje prijedlog plana za javnu raspravu te kasnije kod prihvaćanja izvješća s javne rasprave i utvrđivanja konačnog prijedloga prostornog plana. Radi se o izuzetno dugotrajnoj i transparentnoj proceduri, tijekom koje je praktički cijelo vrijeme javnosti na zahtjev dostupan uvid u kompletan materijal prostornog plana, a posebice tijekom trajanja javne rasprave s javnim uvidom i javnim izlaganjem, kada se dodatno najširoj javnosti obrazlažu planska rješenje od strane stručnog izrađivača (odgovornog voditelja i drugih stručnjaka) i nositelja izrade (stručnog upravnog tijela JLS).

Pozivamo medije za razumijevanje, radi se o maloj općini koja u turističkoj sezoni ne treba ovako negativno izvještavanje, koje ide u smjeru politizacije dobrih odluka općinskog vijeća. Ne upuštamo se u političke borbe, ali ne želimo biti proglašeni bez temelja i ikakvih činjenica općinom u kojoj se rade malverzacije. Jer to nije istina. Ponosni smo razvojem općine i racionalnim razvojem. Pozivamo Vas da posjetite Nerezišća i uvjerite se i sami kako općinu vodimo razvojno i transparentno – stoji u priopćenju Ureda načelnika.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.