HHO: naslovnica Novosti je opskurni primjer govora mržnje i poziva na ubojstvo Thompsona

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak ocijenio je kako je naslovnica srpskog tjednika Novosti, montirana slika koja prikazuje klanje i ubijanje pjevača Thompsona srpom i čekićem, opskurni i eklatantan primjer govora mržnje i poziva na ubojstvo.

“Primio sam Vaše pismo od 09. 06. 2014., a čiju sam kopiju proslijedio svim članovima Odbora, kao što ste tražili. Pismo ste mi uputili u svojstvu urednika web-stranice pjevača Marka Perkovića Thompsona, a povodom opskurne naslovnice Samostalnog srpskog tjednika „Novosti“ (br.750 od 2. svibnja 2014), iz Zagreba, kojega dijelom financiraju i svi porezni obveznici Republike Hrvatske”, napisao je Čičak u pismu glavnom uredniku Thompsonove web stranice Ivanu Goreti Priki.

“Interesantno je, ali i znakovito, da se ta tiskovina naziva Samostalni srpski tjednik, a ne Tjednik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, što bi on trebao biti. No, to vam je razlika između ljudi poput mene i većine od članova odbora koji živimo u svijetu „idealističke odgojne koncepcije“ Platonove špilje. Očigledno je da je ovaj tjednik svjetonazorski rezultat filozofije „Pupovčeve špilje“. HHO je već izrazio svoje stajalište o naslovnici tog tjednika, kojom  su se zlurado radovali padu dva hrvatska zrakoplova (Oba su pala). To je, dakako, njihovo demokratsko pravo. No, mogli bi se zapitati, je li, upravo zbog takvih naslovnica i odgovarajućeg im  sadržaja,  a takva je i ova naslovnica o gospodinu Marku Perkoviću Thompsonu,  razlogom da se taj tjednik u Hrvatskoj prodaje jedva  u nešto više od 1.000 primjeraka”, stoji u pismu.

“Montirana slika koja prikazuje klanje i ubijanje gospodina Thompsona srpom i čekićem (a čime bi oni drugo!?), opskurni  je i eklatantan primjer govora mržnje i poziva na ubojstvo. Primjera radi, spomenut ćemo, da je UEFA kaznila GNK Dinamo kaznom od 10.000 eura, zbog toga što su navijači BBB na utakmici nosili znak s prekriženom glavom Zdravka Mamića, a što su smatrali pozivom na ubojstvo. Međutim, u glasilu s vizijom „Pupovčeve špilje“, to je ne samo nešto normalno, dapače, poželjno”, ocjenjuje HHO.

“Iskreno rečeno, razmišljajući treba li odgovoriti na taj poziv na tradicionalni balkanski ritual klanja, zaključili smo da bismo jednom neprimjetnom, marginalnom „listiću“ samo učinili reklamu. Konačno, taj „listić“ kojega bi stari Zagrepčani u svom žargonu zvali „Pupovac zeitung“, svojim sadržajem očito nije glasilo srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Jer da jest, njegovi bi se urednici i novinari trebali ponajviše baviti problemima vezanima uz ljudska prava, pogotovo pravima nacionalnih manjina, a posebno najveće od njih – srpske nacionalne manjine. To je, međutim, „listić“ u kojemu skupina medijskih „luzera“ artikulirajući filozofiju „Pupovčeve špilje“, kroz prizmu „kritike svega postojećeg“, izražava svoje žaljenje zbog nove geopolitičke realnosti na ovim prostorima”, smatra Čičak.

“Ali ne samo to. Stajalište je Odbora da bismo reagirajući na svaki ovakav ili sličan napad na pojedinca, ali i na skupine, na naslovnicama kako Srpskih novosti, tako i u drugim našim listovima, morali svakodnevno davati objave. Smatramo da bi to bilo kontraproduktivno, i zapravo, nemamo za to objektivne snage. Moram, dakako, naglasiti da je slučaj ove naslovnice doista nešto posebno, novogovorom rečeno „brutalno“. Što se tiče pak samoga gospodina Perkovića – Thompsona, mi nikada nismo skrivali činjenicu da se ne slažemo s nekim od njegovih istupa i tekstova, ili pak scenografije i načina izvedbe. No, uvijek smo branili njegovo pravo na javne nastupe, a koji ne smiju biti ograničavani od vlasti. Jedino s čime se nismo slagali, kao i u slučaju glasila „Pupovčeve špilje – Novosti“, da to bude o trošku poreznih obveznika”, kažu u HHO-u.

“Jedan detalj koji ovom prilikom ne bismo trebali zanemariti. Snimku prve pjesme g. Marka Perkovića Thompsona, „Čavoglave“, lansirali su u javnost, kao što tvrde, hvaleći se time, upravo pojedinci koji danas sjede u „Pupovčevim“ Novostima. Lansirali su je navodno tako da su snimku pjesme emitirali na Radio Splitu. Očigledno je, da je svaka slučajnost u tome bila (zlo)namjerna”, stoji u pismu HHO-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: hho