Foto: fah

Uskok je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv bivše HNS-ove ministrice kulture Andreje Zlatar Violić koju terete da je zlouporabila položaj i ovlasti podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture.

Istraga protiv HNS-ovaca Zlatar Violić i Šipuša zbog podizanja novca s računa Ministarstva

Iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu Zlatar Violić je, prema tvrdnjama Uskoka, državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila “nepripadnu imovinsku korist”.

Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio da okrivljenici, kojoj je naveo samo inicijale i nekadašnju funkciju, stavlja na teret da je od ožujka 2012. do ožujka 2015. protivno Vladinoj odluci “koristeći svoje ovlaštenje da kao državni dužnosnik I skupine ima pravo na korištenje poslovnih kreditnih kartica te pravo na korištenje sredstava reprezentacije, poslovne kreditne kartice izdane Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, koristila za svoje privatne potrebe, a na štetu Državnog proračuna”.

Upravni sud potvrdio – Zlatar Violić bila u sukobu interesa zbog Autografa

Tvrde da je za svoje privatne potrebe bivša ministrica podigla nešto više od 146 tisuća kuna koje je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine.

Osim toga, Uskok tvrdi i da je Zlatar Violić još gotovo 100 tisuća kuna potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u “raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima” u Hrvatskoj i inozemstvu.

Upravo zbog trošenja službenog novca u privatne svrhe Zlatar Violić je podnijela ostavku u ožujku 2015. Naslijedio ju je zamjenik Berislav Šipuš kojemu je u ožujku ove godine potvrđena optužnica također zbog podizanja gotovine i plaćanja privatnih troškova službenom karticom, čime je državni proračun navodno oštetio za više od 68 tisuća kuna.

Svi ‘uspjesi’ ministrice kulture Andreje Zlatar Violić – od Frljića, preko financiranja portala, do Državnih arhiva…

No, neće Zlatar Violić ostati zapamćena samo po ovome. Iza sebe je ostavila kaos u kulturi, a donosimo samo nekoliko primjera.

Postavila Olivera Frljića za intendanta riječkog kazališta?

Olivera Frljića za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka imenovalo je Gradsko vijeće grada Rijeke u svibnju 2014. godine. Podržao je to imenovanje i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a imenovanje Frljića je potvrdila tadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, unatoč žestokom protivljenju jednog dijela struke. Koliko je to pogrešno ili nije pokazali su Frljićevi potezi.

Koliko Frljić poštuje Hrvatsku kao državu koja ga je primila, pokazuje činjenica kako su Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Koalicija za REKOM premijerno izveli predstavu ‘o hrvatskom fašizmu devedesetih’ “Hrvatsko glumište” upravo o obljetnici stradanja Vukovara. Predstava nema nikakvo uporište u stvarnosti, budući da se o hrvatskom fašizmu devedesetih uopće ne može govoriti, no, zato se može govoriti o uvredama prema većem dijelu društva kojih je predstava, nažalost, prepuna.

Na predstavu je reagirao i riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je ustvrdio da su u predstavi “bezočno profanirani i obeščašćeni najsvetiji kršćanski simboli: euharistija, križ i Gospa”.

Da sve bude još apsurdnije pobrinulo se Srpsko narodno vijeće (SNV) koje je za vrijeđanje kršćanskih svetinja na božićnom prijemu Oliveru Frljiću su dodijelilo tradicionalnu nagradu za humanizam, afirmaciju tolerancije i antifašističke vrijednosti.

Posljednjih dana Hrvatska se ponovno sramoti zbog Frljića.

Čudni kriteriji i financiranje bizarnih projekata

Na osnovu natječaja Ministarstva kulture za financiranje neprofitnih portala 22 “neovisna medija” 2014. godine su nepovratno dobila 3.040.000 kuna. Sporne su bile čak tri stvari.

Prva je tumačenje definicije kulture koje je shvatljivo jedino povjerenstvu resornog ministarstva. Naime, nazivi portala, poput Crol i Muf, mora se priznati, nemaju toliko veze s definicijom kulture koja kaže da je kultura sve ono što čovjek čini radi poboljšanja ljepote svijeta, a problem su i teme koje oni obrađuju.

Drugo je sukob interesa povjerenstva u sastavu Đurđica Klancir, Mima Simić, Nina Ožegović, Agata Juniku, Krešimir Krolo, Marko Pekić i Zdenko Duka, jer pojedini članovi ujedno i pišu za “nagrađene” portale.

Treća stvar je bodovanje izmišljene domene “zlatne-godine.com”, koju je urednik portala dalje.com doslovno izmislio kako bi provjerio vjerodostojnost povjerenstva i njegovih kriterija. Ispostavilo se da povjerenstvo nije ni provjeravalo autentičnost projekta, pa je moguće da je “kriterij” bilo navođenje imena “renomiranih” autora lijevo-liberalne orijentacije koji bi, navodno, trebali pisati za taj portal.

Spomenimo tu i portal Autograf iza kojeg stoji Drago Pilsel, koji nije prošao na natječaju, dobio je loše ocjene, no tadašnja ministrica Andrea Zlatar Violić uvažila je Pilselovu molbu, te mu svojom diskrecijskom odlukom donirala 70.000 kuna.

Tadašnja ministrica Zlatar Violić je zbog sukoba interesa kažnjena s 15 tisuća kuna 2013. godine kada je na sličnom natječaju dodijelila sredstva časopisu Zarez, čiji je sama izdavač. Tada u Vladi nitko nije spominjao smjenu.

Jedan u nizu čudnih projekata koje je financiralo, između ostalih, i Ministarstvo kulture tada na čelu sa Zlatar Violić bila je predstava “Plaidoyer po pi*ki: piši propast predstave!”, na čijem je plakatu velika skica raširenih ženskih nogu s naglašenim intimnim dijelovima.

 

Izvor: narod.hr/hina