Hoće li posljednje sučeljavanje Plenkovića i Bernardića uoči nedjeljnih izbora biti presudno za neodlučne birače?

Samo nekoliko sati prije početka izborne šutnje, na Novoj TV održalo se veliko sučeljavanje dvojice kandidata za predsjednika buduće vlade, aktualnog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića (HDZ) te predsjednika SDP-a i čelnika Restart koalicije Davora Bernardića (SDP).

”Očekujem pobjedu u nedjelju”, odgovorio je po dolasku na Novu TV Davor Bernardić na pitanje što očekuje. ”To me manje interesira”, odgovorio je o pripremama za sučeljavanje s Plenkovićem. Kaže da je najbolji savjet koji je dobio prije sučeljavanja – budi svoj! Poručio je da je važno izaći na izbore jer su samo dvije opcije: HDZ sa Škorom što je najcrnji scenarij ili Restart koalicija.

Andrej Plenković rekao je da je odlično kao i uvijek i u formi te da kod njega nema nervoze. Nije se, kaže, posebno pripremao za sučeljavanje. ”Sučeljavanja uvijek nose žar i čar”, odgovorio je na pitanje hoće li sučeljavanje doprinijeti da se neodlučni birači odluče. Na pitanje koji mu je adut odgovorio je da ima program.

‘Ovo sučeljavanje je biračima, posebno onima neodlučnima, prilika da čuju o temama koje su im važne za svakodnevni život i dobiju ključne informacije na temelju kojih bi mogli donijeti izbornu odluku’, navodi se u priopćenju Nove TV.

Kako su pojasnili za tportal, debata je zadana, a obojica suparnika imat će po minutu za svaki odgovor i 30 sekundi za repliku. Po potrebi, ako dođe do rasprave, omogućit će im se i replika na repliku u istom trajanju. Predviđeno trajanje sučeljavanja je dva sata.

Hoćete li podnijeti ostavku na funkciju ako izgubite izbore?

Bernardić: Kod nas nije kao kod HDZ-a. Mandat za novog predsjednika imaju članovi SDP-a. Budite sigurni, SDP će dobiti ove izbore. Svakim danom podrška nam raste.

Plenković: Naša će lista dobiti najviše glasova na ovim izborima na temelju svega što smo postigli u ove četiri godine i svih problema koje smo riješili. HDZ ima najdemokratskije unutarstranačke izbore. Nedavno smo ih imali i dobili veliku podršku.

Hasanbegović ili Borić? S kim bi surađivali.

Plenković: Ja ih oboje poznajem, mislim da nitko do njih neće biti dio Vlade.

Bernardić: Rada Borić, definitivno. Znate kakvi su stavovi Zlatka Hasanbegovića.

Na što neće pristati u koaliciji?

Plenković: Mi ćemo pobijediti na ovim izborima, to smo dokazali i u prošlima. Podsjetit ću građane da je prosječna plaća porasla 1150 kuna, da prosječne mirovine porastu za više od 300 kuna, da država ima gospodarski rast. Tri godine imamo proračunski višak, smanjujemo vanjski dug. Nakon izbora ćemo sa svjetonazorskim strankama formirati stabilnu vladu.

Bernardić: Ne bi pristali na ono što vjerujemo, na temeljnim ljudskim vrijednostima. To je nešto što je rekao Ivica Račan: ‘Možemo izgubiti vlast, ali ne i obraz’.

Manjinska vlada ili velika koalicija

Plenković: Naš politički sustav je takav da favorizira fragmentiranje, što podrazumijeva postizborne koalicije. Ja sam uvijek za to da se ima stabilna većina, tako se odgovorno vodi država. Ništa od velike koalicije.

Bernardić: Budite sigurni, mi ćemo nakon nedjelje imati dovoljno mandata da stvorimo vladu s onima s kojima imamo iste svjetonazore. Sigurno se neće više gledati političku korupciju. Građani su zbog toga izgubili povjerenje. Imamo široku koaliciju jer imamo širok tim. Plenković: Ova koalicija koja je bez kraja i konca još uvijek je slabija nego HDZ sa svojim partnerima.

Je li i koliko pomogla bivša predsjednica sa akcijom ‘srednji prst’ kampanji?

Plenković: To je bila jedna manifestacija brojnih žena kojom su htjeli poručiti nešto g. Škori. Mislim da je to bio njezin osobni stav prema izjavi koja je bila nesmotrena.

Bernardić: Mislim da je tom akcijom odaslana dobra poruka da žena ima pravo na pobačaj. Mislim da je to važna poruka kao i Istanbulska konvencija.

Dugujete li što u svom dosadašnjem radu Milanu Bandiću?

Plenković: Nisam imao neki dojam da imam dugove prema gospodinu. Ne znam ima li što za reći g. Bernardić. Ono što se može čuti od Bandića je da je on stvorio gospodina Bernardića i niz drugih

Bernardić: Mogu samo reći, ono što Bandić kaže. Da nije njega, ne bi bilo niti Plenkovića i njegove Vlade.

Smanjenje broja ministarstava

Plenković: Ja sam već nekoliko puta kazao da ćemo na temelju sadašnjeg iskustva, u idućoj Vladi imati manje ministarstava. Ministarstvo hrvatskih branitelja je učinilo jako puno u ovom mandatu. Riješeno je sve ono što je tištilo branitelje u mandatu SDP-a. Povećali smo im proračun, izgradili veteranske centre…

Bernardić: Spajanje Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane može biti opcija, ali i ne mora. Sigurno nećemo imati Ministarstvo državne imovine. Moramo imati bržu i efikasniju vlast.

Nestali

Plenković: Možda niste upoznati sa svime što radi gospodin Medved, tražimo svakog nestalog, brinemo za njihove obitelji, trudimo se riješiti sva pitanja i riješili smo puno više pitanja nego vi.

Bernardić: U zadnje četiri godine potpuno je stala suradnja u pronalasku nestalih. Za to morate imati bolje odnose sa susjedima, ali nažalost Hrvatska se posvađala sa svim susjedima.

Plenković: Žao mi je što g. Bernardić nije dobio obavijesti o tome koliko je nestalih pronađeno u našem mandatu.

Borba protiv korupcije? Jeste li ikoga prijavili

Plenković: Ne, mislim da to nije uloga predsjednika vlade. smatram da je korupcija jedan o najgorih mogućih problema. Ponavljam još jednom da nema nedodirljivih. Policija i državno odvjetništvo imaju otvorene ruke. To je nešto protiv čega se svi moramo boriti.

Bernardić: Nisam, ali sam glasno oko toga govorio. Ovo tu je na 55 stranica gusto pisano popis svih afera Plenkovićeve vlade. Mi smo na početku mandata prisustvovali najvećoj korupcijskoj aferi, aferi Borg. Moje pitanje je jesu li oni vratili novac?

Pravosuđe

Bernardić: Mora se promijeniti način biranja sudaca i državnih odvjetnika. Nepravedno je da imate ljude poput suca Turudića za koje ne vrijedi ista sudska praksa kao za sve ostale.

Plenković: Što se tiče izbornog zakona, on je zreo za promjene. S obzirom na ljude koje je SDP stavio na liste, a od kojih neki imaju pravomoćne presude, trebali bi i o tome povesti računa. Mi smo pri izboru sudaca i državnih odvjetnika smanjili utjecaj zastupnika na minimum.

Tko je Hrvatskoj najbolji, a tko najgori susjed?

Plenković: Hrvatska prioritetno vodi računa o BiH i Hrvatima u BiH. Najvažnija nam je BiH, bez dileme, a isto tako njegujemo dobre odnose s drugim zemljama i rješavamo otvorena pitaja. Bio bih jako neiskusan i naivan da odgovorim na to pitanje tko je najgori susjed. Imamo otvorenih pitanja, najviše sa Srbijom, to je jasno.

Bernardić: Bosna i Hercegovina je svakako važna, hrvati moraju biti zaštićeni ali i naći svoj put unutar institucija BiH. Hrvatska nije imala nikad lošije odnose sa susjedima. Slovenija nas je blokirala u Schengen, Orban crta karte velike Mađarske Tajani svojata Dalmaciju i Istru…Mislim da je trenutno najgori susjed zbog odnosa s Inom – Mađarska, to ću otvoreno reći.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr