HOS-ovci Milanoviću: ‘Ratnu zastavu ni četnici nam nisu uzeli, a nećete ni Vi’

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Na odlazak Zorana Milanovića s obilježavanja obljetnice operacije Maslenica reagirali su iz Saveza Udruga branitelja HOS-a. Podsjetimo, Milanović je otišao iz Zadra jer su u protokolu bili i branitelji s znakovljem HOS-a.

Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

“U Škabrnji su nas napadali Arkanovci kojima je zapovijedao Milorad Ulemek Legija. Bili su najmoćnija postrojba agresorske vojske, ali nisu osvojili Škabrnju. Nakon prvog poraza u pomoć im je došao i kapetan Dragan Vasiljković. Ni on im nije pomogao da nas probiju.

Na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu priznao je da su nakon velikih gubitaka famozne Crvene beretke, ( kasnije poznate kao JSO, postrojba koja je ubila Zorana Đinđića), a kojima je zapovijedao Legija, napustili Hrvatsku i više se nikad nisu vratili. Ni kapetan Dragan nakon poraza kod Škabrnje.

Ova zemlja, Lijepa naša, pripada svima nama. I vama, koji ju niste branili, i nama i našoj subraći na čijoj krvi je stvorena. Ako mi poštujemo vaše dezerterstvo, razumno bi bilo da i vi poštujete našu ljubav prema ovoj Zemlji.

U Bibliji je davno zapisano: “Što učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste.” Ono što Vi činite jednoj ratnoj postrojbi Hrvatskih oružanih snaga, svima činite. I Tigrovima i Gromovima i Sokolovima i Četvrtoj… i Varaždincima i Ličanima.

Svojim činom pokazali ste da ne poštujete jednu ratnu postrojbu i čuvare njene tradicije. Svojim činom pokazali ste da ne poštujete zakone Republike Hrvatske. Svojim činom pokazali ste da ne poštujete 127 poginulih hrvatskih branitelja u operaciji Maslenica.

Razuman čovjek bi se sramio tog čina, razuman čovjek ne bi ni postupio tako i pokazao prijezir prema poginulima. Obljetnica operacije Maslenica trebala je biti komemoracija i proslava, a ne incident.

Predsjednika Milanovića želimo podsjeti na nekoliko javno poznatih činjenica. Udruge HOS-a, sa svojim ratnim obilježjima, grbom i zastavom, zakonito je registrirana.

Prvi put HOS je službeno odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH. U vrijeme HDZ-ove vlade.

Drugi put grb Udruga HOS-a odobrile su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave, u vrijeme SDP-ove vlade.

Treći put, u rujnu 2017. godine, Ministarstva uprave RH i Gradski ureda za opću upravu Grada Zagreba usvojili su rješenje kojim se Savezu Udruga HOS-a odobrava upisu u Registar udruga u kojem je opisano i ratno znakovlje HOS-a: “Iznad stiliziranog hrvatskog grba upisano velikim slovima HOS, a ispod grba ‘upisano je manjim velikim slovima od gornje upisanog HOS za 50 posto manji ispis i glasi ZA DOM SPREMNI.”

Predsjednika Milanovića želimo podsjetiti i na činjenice da je zastava HOS-a uvijek Koloni sjećanja u Vukovaru, na komemoraciji u Škabrnji, prigodom sjećanju na obranu Srđa kod Dubrovnika, u Kninu za proslavu Oluje… Zastava HOS-a bila je na Mimohodu u Zagrebu 2015. godine, na proslavi 20. obljetnice Oluje, kad je Milanović bio premijer.

Predsjednika podsjećamo i na činjenicu da je Vijeće za suočavanje s prošlošću objavilo dokument u kojem je precizirano da se obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu mogu koristiti u kontekstu Domovinskog rata – na proslavama, komemoracijama i trenucima u kojima se prisjećamo žrtava.

Gospodine Milanoviću, ako se budemo sramili znakovlja pod kojim se ginulo braneći zemlju, onda ova zemlja nema budućnost.

Zato Vam poručujemo: Zorane Milanoviću, ratnu zastavu ni četnici nam nisu uzeli, a nećete ni Vi”, objavili su iz Saveza udruga HOS-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.