Hrvatska nakon desetak dana službeno reagirala na ponovno srpsko posezanje za hrvatskom kulturom

srpsko
Foto: Montaža Narod.hr / Fah

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je uputilo prosvjednu notu Republici Srbiji, u kojoj “najoštrije” prosvjeduje zbog najnovijeg slučaja srbijanske kulturne agresije u vidu deklaracije o granicama srpske književnosti od prije desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVEP notom “izražava najoštriji prosvjed zbog novog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom” u deklaraciji pod nazivom “Granice srpskog jezika”, usvojenoj 29. lipnja na “Četvrtoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji”.

Srbija prisvaja dijelove hrvatske nacionalne kulturne baštine

“Republika Hrvatska neprihvatljivim drži sadržaj Deklaracije pod nazivom ‘Granice srpske književnosti’ koja je usvojena na nedavnoj ‘Četvrtoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji’, a u kojoj se ponovno neargumentirano prisvajaju dijelovi hrvatske nacionalne kulturne baštine”, piše u noti MVEP-a.

>Dr. sc. Vidović: Hrvatski jezik – 200 godina na razmeđu političkoga jugoslavenstva i hrvatstva

“Za Republiku Hrvatsku ovo je nastavak djelovanja i prakse institucija Republike Srbije kojem smo bili svjedoci tijekom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasljeđu i radi čega smo tada uputili službenu notu Republici Srbiji”, podsjeća Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji čin srbijanske kulturne agresije, deklaracija u kojoj se određivanje granica srpske književnosti prepušta proizvoljnom tumačenju srpske strane, bez obzira na opće kulturološke i identitetske kriterije, Hrvatskoj očito ostavlja jedino mogućnost da službeno prosvjeduje.

Hrvatska upozorava Srbiju da je deklaracija suprotna duhu europskih vrijednosti

“I ovaj put smo istaknuli kako ne sporimo suvereno pravo država da na unutarnjem planu pravno urede područje zaštite i očuvanja njihovih kulturnih dobara, koja između ostaloga svjedoče o njihovim kulturnim i civilizacijskim dosezima, ali Republika Hrvatska drži kako je posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu europskih vrijednosti i suradnje kao jednih od temeljnih odrednica Europske unije čijem članstvu aspirira i Republika Srbija”, poručuje MVEP.

>HAZU i Matica hrvatska upozorili na nastavak srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku

Na deklaraciju su već prošlog tjedna zajedničkom izjavom reagirale Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska, nazvavši ju “nastavkom srpske jezičke i kulturne agresije na Hrvatsku, na hrvatsku književnost i hrvatski jezik”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAZU i Matica hrvatska pojasnile kako je riječ o mehanizmu agresivne politike

“I u ovoj novoj deklaraciji, govoreći o granicama srpske književnosti, opet se poseže za dubrovačkom književnošću, s time da to sada čine na suptilniji način uvodeći termin ‘dvostruka pripadnost’, poručile su HAZU i Matica hrvatska, naglašujući kako je deklaracija u biti sredstvo agresivne politike i priprema terena za širenje “srpskog svijeta”.

“U pozadini ove nove i svih prijašnjih sličnih srpskih deklaracija ne propituje se samo dokle sežu granice njihova jezika i njihove književnosti, nego se naslućuje imperijalistička podloga za širenje stvarnih granica srpske države jednoga dana u budućnosti… sluti se širenje onoga što je novija srpska politika imenovala ‘srpskim svetom’, a što je očito inspirirano ‘ruskim svijetom’ čije širenje proteklih mjeseci nema lingvistički, nego ratni predznak”, pojasnile su HAZU i Matica hrvatska.

Dvije hrvatske institucije izrazile su nadu “da će srpski lingvisti od digniteta odustati od neznanstvenog krivotvorenja jezične i književne prošlosti”, poručujući da “za nas u Hrvatskoj to je razlog više za pojačanu skrb o hrvatskom jeziku i književnoj baštini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.