Hrvatski studiji: Pročelnikov odgovor na otvoreno pismo nekih članova Studentskoga zbora

Mario Grčević
Foto: Roberta F.

“Nezadovoljstvo i medijski linč protiv uprave Hrvatskih studija i mene kao pročelnika počiva na nepoznavanju osnovnih akata Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu”, ističe izv. prof. dr. sc. Mario Grčević, pročelnik Hrvatskih studija u svom priopćenju u kojem se upozorava na temeljne akte Studentskoga zbora, te očekuje isprika novoizabranih članova Studentskoga zbora koji su pokrenuli medijski linč protiv uprave Hrvatskih studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje koje potpisuje pročelnik Hrvatskih studija prenosimo u cijelosti:

Dio novoizabranih članova Studentskoga zbora Hrvatskih studija objavio je 2. listopada 2017. reagiranje kojim reagira na priopćenje koje sam toga dana dao zbog medijske hajke kojoj je bila izložena uprava Hrvatskih studija. Kampanju je pokrenuo jedan od 11 novoizabranih članova Studentskoga zbora, i to zato što im je navodno ograničena sloboda govora i uskraćeno obratiti im se studentima prve godine u ime Studentskoga zbora na Uvodnom izlaganju 1. listopada.

U svojem reagiranju nezadovoljni članovi Studentskoga zbora ponavljaju ono što je istoga dana u medijskim nastupima iznosio njihov član Duje Kovačević, da je zakonska obveza pročelnika Hrvatskih studija bila konstituirati Studentski zbor u roku od 15 dana od objave rezultata izbora 14. lipnja 2017. Polazeći od toga, u priopćenju me se podučava: „Sloboda govora ili autonomija studentskog zbora nije ograničena Vašom voljom, pročelniče. Nemate pravo odlučivati u ime Studentskog zbora tko može govoriti i zatim to opravdavati nekonstituiranjem istog tog zbora, a što je bila Vaša dužnost.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolega Duje Kovačević neistinito tvrdi kako ga je Studentski zbor izabrao da se obrati studentima na Uvodnom izlaganju. Međutim, novoizabrani Studentski zbor nije uspostavljen, o njegovu predstavljanju Zbora nije raspravljao, odlučivao ni glasovao, pa mu nije dao, niti mu je mogao dati legitimitet da nastupa u njegovo ime. Uprava Hrvatskih studija nije pogriješila što je kao predstavniku novoizabranoga Studentskoga zbora dala riječ njegovu najstarijemu članu Vladimiru Šumanoviću, jer je to jednostavno pravni standard i praksa. (1)

Nezadovoljstvo i medijski linč protiv uprave Hrvatskih studija i mene kao pročelnika u ovom slučaju počiva na nepoznavanju osnovnih akata Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu. Naime, na temelju članka 15. stavka 6. Zakona o Studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (Narodne novine, broj 71/07) i članka 29. stavka 4. Statuta Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu (usvojenom na sjednici Senata 16. prosinca 2008.), Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu 26. ožujka 2010. donio je Pravilnik o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove. Njime se u članku 22. stavku 1. jasno propisuje tko i kada saziva konstituirajuću sjednicu studentskoga zbora:
„Čelnik studentskog zbora sastavnice s važećim mandatom u posljednjem tjednu akademske godine u kojoj su provedeni izbori saziva konstituirajuću sjednicu studentskog zbora sastavnice u novom mandatu na čijoj će se sjednici izabrati novi predsjednik te predstavnik sastavnice u Studentskom zboru Sveučilišta. Sljedeća je sjednica studentskog zbora sastavnice u prvom mjesecu naredne akademske godine.“

Dakle, prema Pravilniku o izborima za Studentski zbor kao čelnik Hrvatskih studija nisam smio sazvati konstituirajuću sjednicu novoizabranih članova Studentskoga zbora prije isteka mandata dosadašnjega saziva Studentskoga zbora, da ne bih ometao autonomiju rada studentskoga zbora. Sazivanje te sjednice sve do 1. listopada 2017. u 0.00 bilo je u isključivoj nadležnosti predsjednice Studentskoga zbora u prethodnom mandatu. Zašto novoizabrani članovi Studentskoga zbora, koji su potpisali reagiranje, nisu pročitati temeljne akte Studentskoga zbora i pozvali dosadašnju predsjednicu Studentskoga zbora da ih sazove na konstituirajuću sjednicu? Zašto su odlučili nastaviti politiku skupine Studenti govore iz doba blokade nastave i nezakonitoga štrajka i opet pokušali ocrniti upravu Hrvatskih studija i Sveučilište u Zagrebu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da Studentski zbor nije poštovao svoj vlastiti Pravilnik i nije sâm sazvao konstituirajuću sjednicu dok je mogao i trebao, sada je na meni kao čelniku ustanove da u skladu sa Zakonom o Studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (Narodne novine, br. 71/07) sazovem konstituirajuću sjednicu Studentskoga zbora, i to u roku od 15 dana od isteka mandata Studentskoga zbora u starom sastavu (do sredine listopada dakle).

Kako bismo se svi pripremili na to, te kako bih upoznao novoizabrane članove Studentskoga zbora, pozvao sam ih na radni sastanak koji je održan 27. rujna. Međutim, jedan od potpisnika reagiranja u medijskim me nastupima proziva i zbog toga te mi zamjera što za vrijeme trajanja mandata Studentskoga zbora u prethodnom sazivu nisam upriličio i konstituirajuću sjednicu. No, to nisam smio ni mogao učiniti, prema Pravilniku koji je donio Studentski zbor, koji kolega tvrdi da želi zastupati.

Jučer objavljeni video-isječak dokazuje kako studentima nije bilo zabranjeno govoriti i da je član Studentskoga zbora govorio pred novim studentima Hrvatskih studija 1. listopada. Isječak je po definiciji dio cjeline, a sve dvojbe oko potpunosti video-zapisa uklanjaju se objavom snimke cijeloga događanja (ovdje).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem svega navedenoga, očito je da bi Hrvatski studiji prekršili propise, akademske uzuse i načelo legitimiteta studentskoga predstavljanja da su postupili prema očekivanjima kolege Kovačevića.

Očekujem ispriku novoizabranih članova Studentskoga zbora koji su pokrenuli medijski linč protiv uprave Hrvatskih studija. Time bi barem djelomice ispravili štetu koju su nanijeli visokomu učilištu na kojem studiraju kao i ugledu studentskoga zbora kao institucije koje su postali članovi.

(1) Usp. čl. 4. st. 2. Poslovnika Hrvatskoga sabora, čl. 15. st. 12. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, čl. 19. st. 2. Poslovnika Ustavnoga suda, čl. 27. st. 2. Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan RH, čl. 20. st. 3. Statuta Hrvatske turističke zajednice, čl. 21. st. 2. Statuta Hrvatske komore inženjera strojarstva

Demanti emisije na televiziji N1 od 2. listopada 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duje Kovačević, student preddiplomskoga studija filozofije i komunikologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica emisije televizije N1 „Zabranjeno obraćanje studentima“ dana 2. listopada 2017. (objavljene na poveznici) iznijeli su niz neistinitih i u najmanju ruku „zanimljivih“ tvrdnja o Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, njegovu pročelniku i Studentskom zboru.
1. „Otvaramo temu koja se i dogodila jutros, a to je da su praktički Hrvatski studiji na jedan način zabranili govor studentima“ (voditeljica).

– Hrvatski studiji nisu zabranili govor studentima. Na uvodnom okupljanju studenata prve godine u ime nekonstituiranog Studentskog zbora, kao što je to svugdje uobičajeno, govorio je njegov najstariji član. (2)

2. „Da, održavalo se uvodno predavanje za brucoše, kao i svake godine do sada, na kojem je uobičajeno da i studentski predstavnici, izabrani u novi Studentski zbor, kažu nekoliko rečenica tim brucošima. Međutim, ove godine mi smo dobili poziv da izaberemo predstavnika, koji će tamo govoriti. Izabran sam ja.“ (Duje Kovačević)

– Saziv Studentskoga zbora Hrvatskih studija, izabran na mandatno razdoblje od 1. listopada 2017. do 30. rujna 2019. još nije konstituiran. Stoga on nije mogao nikoga ni izabrati za svojega predstavnika. Provjerom je utvrđeno da više članova novoizabranoga Studentskoga zbora uopće nije bilo konzultirano, niti je na bilo koji način pristalo da Duje Kovačević bude predstavnik nekonstituiranoga Studentskoga zbora Hrvatskih studija na susretu s novim studentima. U tu svrhu očekujem da mi se dostavi zapisnik sa sjednice Studentskoga zbora na kojem je kolega Kovačević navodno izabran predstavnikom Studentskoga zbora za obraćanje na uvodnom predavanju.

Organizator događanja nije bio Studentski zbor, nego Hrvatski studiji, a predstavljanje Studentskoga zbora bila je jedna od sedam točaka prijepodnevnoga dijela programa. Stoga ne vidim dvojbenost u obraćanju najstarijega člana zbora, što je predložio povjerenik za nastavu i studente. Time Hrvatski studiji nisu onemogućili ni ugrozili slobodu govora studenata.

3. „U petak nam je stigao telefonski poziv od osobe koja organizira to uvodno predavanje, kako je uprava Hrvatskih studija zabranila da mi održimo taj govor.“ (Duje Kovačević)

– Voditeljica Službe za nastavu i studentske poslove Hrvatskih studija u pisanom je očitovanju povodom te tvrdnje istaknula kako ona u petak 29. rujna 2017. nije razgovarala s Dujom Kovačevićem te da njemu ni ikomu drugomu nije rekla kako je uprava Hrvatskih studija zabranila da član Studentskoga zbora govori na Uvodnom predavanju 2. listopada 2017. Taj su njezin iskaz potvrdila i dva svjedoka razgovora, koji je ona taj dan imala s jednim drugim studentom o predstavljanju Studentskoga zbora.

4. „Jedina izlika je bila to što Studentski zbor [Hrvatskih studija] još nije imao konstituirajuću prvu sjednicu, koju mora sazvati pročelnik Hrvatskih studija prof. Mario Grčević, koju smo mi tražili da je sazove; koju je trebao zakonski sazvati 15 dana nakon [objave] službenih rezultata, dakle još u svibnju ili lipnju ove godine. Međutim, to nije napravio.“ (Duje Kovačević)

– Članak 22. stavak 1. Pravilnika o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (od 26. ožujka 2010.) određuje: „Čelnik studentskog zbora sastavnice s važećim mandatom u posljednjem tjednu akademske godine u kojoj su provedeni izbori saziva konstituirajuću sjednicu studentskog zbora sastavnice u novom mandatu na čijoj će se sjednici izabrati novi predsjednik te predstavnik sastavnice u Studentskom zboru Sveučilišta.“ Dakle, konstituirajuću sjednicu novoga saziva Studentskoga zbora Hrvatskih studija trebala je sazvati kolegica koja je do 1. listopada 2017. bila predsjednica Studentskoga zbora Hrvatskih studija, a ne pročelnik Hrvatskih studija. Prema toj odredbi konstituirajuća sjednica nije trebala biti sazvana u „svibnju ili lipnju“, nego između 25. i 30. rujna 2017. Nitko od članova uprave Hrvatskih studija dosadašnju predsjednicu Studentskoga zbora Hrvatskih studija u tom nikad i ničim nije priječio i nije jasno zašto je na to nije potaknuo nitko od novoizabranih članova Studentskoga zbora.

Budući da ona to nije učinila, pravo sazivanja konstituirajuće sjednice prešlo je, ali tek dana 1. listopada 2017., na pročelnika Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu kao čelnika visokoga učilišta, sukladno odredbi članka 19. stavka 6. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (Narodne novine, broj 71/07). Riječ je o prijelaznoj odredbi, koja je donesena kao premosnica između stanja kakvo je postojalo prema Zakonu o studentskom zboru iz 1997. i zakona iz 2007., a ne kao model prijenosa mandata sa staroga na novi saziv studentskoga zbora. Zakonski rok iz te odredbe je 15 dana, dakle pročelnik je dužan sazvati sjednicu do 16. listopada 2017. (jer 15. pada u nedjelju), pa ne stoji tvrdnja da je pročelnik Hrvatskih studija propustio postupiti. Pročelnik bi se sazivanjem konstituirajuće sjednice novoga saziva Studentskoga zbora prije 1. listopada 2017. bio umiješao u autonomiju Studentskoga zbora.

5. „Mi smo to pitanje [sazivanja konstituirajuće sjednice] postavili, poslali smo ga više puta mailom. Tražili smo da se to održi danas nakon što nismo dobili odgovore. Postojao je jedan sastanak s upravom Hrvatskih studija na kojem nije prisustvovao pročelnik, već njegov savjetnik.“ (Duje Kovačević)
– Pročelnik je bio na početku radnoga sastanka održana u srijedu 27. rujna 2017. od 15 do 16 sati u Velikoj vijećnici Hrvatskih studija, pozdravio sve okupljene i zaželio im uspješan rad. Tom se sastanku odazvalo 10 od 11 izabranih članova Studentskoga zbora, od kojih je većina tom prigodom otklonila mogućnost da izaberu šest predstavnika studenata u Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija, jer da su im za to potrebne dodatne konzultacije i jer da još nisu konstituirani kao Studentski zbor. Od djelatnika Hrvatskih studija sastanku su nazočili pročelnikov savjetnik, glavni tajnik i voditelj Ureda za osiguravanje kvalitete, i sâm višegodišnji bivši predsjednik Studentskoga zbora Hrvatskih studija.

U nastavku svojega intervjua Duje Kovačević ponovio je niz drugih neistina, zlonamjernih, klevetničkih i netočnih navoda u odnosu na Sveučilište u Zagrebu, Hrvatske studije i instituciju studentskoga zbora.
Nakladnik elektroničkoga medija tim je programskim sadržajem postupio protivno pravilima novinarske struke i etike, na štetu ugleda Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskih studija.

(2) V. priopćenje pročelnika Hrvatskih studija od 2. listopada 2017. i video-isječak nastupa najstarijega novoizabranoga člana Studentskoga zbora Hrvatskih studija.

U Zagrebu, 3. listopada 2017.
pročelnik Hrvatskih studija
izv. prof. dr. sc. Mario Grčević

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.