HSP Pupovcu: koja je razlika između Draže i Jože?

„Na jučerašnjem obilježavanju četničko-partizanskog derneka u Srbu, organiziranom od strane SNV-a Milorada Pupovca, došlo je ponovno do niza ekscesa i izjava koje zalužuju reakciju i pojašnjenje“, stoji u priopćenju Hrvatske stranke prava, koje potpisuje predsjednik stranke Daniel Srb. HSP se zajedno sa strankama iz Saveza za Hrvatsku poklonio 26. srpnja žrtvama stradanja u Srbu.

Srb u ime HSP-a pita načelnika Glavnog stožera OSRH-a, ministra obrane i predsjednika RH „tko je dozvolio privatnu uporabu pripadnika Hrvatske vojske i doveo ih u Srb da asistiraju polaganju vijenaca i paljenju svijeća za zločince i krvnike hrvatskog naroda, što se i koji se privid time hoće postići“ te pozivaju Milorada Pupovca da pojasni svoju izjavu „…treba znati da u Drvar nije došao Draža, nego Joža“ te objasni razliku.

Kako navodi HSP u priopćenju, „Draža je uhićen, osuđen i smaknut, kao ratni zločinac dok je Joža bio apsolutni vladar i doživotni diktator u Jugoslaviji“, a ističu kako su do takvih podataka došla dva svjetska uglednika – profesor matematike na američkom sveučilištu Stanford Piero Scaruffi te njemački povjesničar i sociolog na sveučilištu u Bremenu Gunnar Heinsohn.

Ističu kako je „Scaruffi u listopadu 2008. u studiji na temelju statističkih pokazatelja, uvrstio Josipa Broza Tita među deset najvećih zločinaca u 20. stoljeću, koji je odgovoran za ubojstvo najmanje 570.000 ljudi“, dok Heinsohn u svojoj knjizi “Lexikon der Völkermorde” (1998.) „iznosi daleko veći broj ubijenih za koje je odgovoran Tito“.

HSP zahtijeva zakonsko sankcioniranje ukoliko dođe do stavljanja „megazločinca u bilo koji pozitivni kontekst u Republici Hrvatskoj“ te navodi kako su „pobijenim i masakriranim nesrbima na području istočne Like i jugozapadne Bosne došli i Draža i Joža, u likovima Miloša Torbice i Đoke Jovanića“.

Srb u ime HSP-a traži da „sve institucije RH obilježavanje ovog datuma čine na način kako je to ove godine napravljeno u Bosni i Hercegovini gdje su najviši dužnosnici federacije BiH, odnosno predsjednik, županija, zastupnici u parlamentu BiH s mjesnim biskupom Komaricom obilježili u Drvaru na dostajanstven način, stradanje hodočasnika u četničko-komunističkom krvavom piru“.

Ističu kako je tijekom misnog slavlja biskup Komarica najavio pokretanje postupka proglašenja svetim župnika Waldemara Maksimilijana Nestora i dvojice svećenika, don Jurja Gospodnetića i don Krešimira Barišića, koji su također ubijeni 1941 u okolici Drvara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah