HURO: Gotovac (SDP) šutnjom podržava Tomaševićevo Izvješće o kompenzacijskim mjerama kojih nema

HURO
Foto: fah

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) i Građanska inicijativa “U djeci je budućnost” zajednički su reagirale na javni dokument Grada Zagreba. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Foto: huro.hr

”Sedam mjeseci nakon najave takozvanog revidiranja mjere roditelj odgojitelj (u stvarnosti bi to bilo ukidanje i drastično smanjenje opsega prava), a nakon toga i izglasavanja štetne Odluke o izmjenama u prosincu 2021., gradska uprava i dalje tone u problem koji su sami stvorili. Pokušaj SDP-a, kao koalicijskog parntera uz Možemo!, da istakne ozbiljnost situacije, pokazao je kako se od studenog 2021. nisu pomakli s nulte točke.

Gotovac iskazao brigu zbog provedbe Odluke o izmjenama uz „mrmljanje sebi u bradu”

Naime, Gotovac je od Tomaševića putem Zaključka Gradske skupštine Grada Zagreba pokušao iskazati brigu zbog provedbe Odluke o izmjenama, koju u načelu podržava uz istovremeno „mrmljanje sebi u bradu“ što će biti s djecom i korisnicima prava na mjeru ako i kad ista stupi na snagu?!

Srećom, Visoki upravni sud RH je prepoznao važnost, te Rješenjem o odgodi stupanja na snagu sporne Odluke (do donošenja konačne presude o zakonitosti) spriječio nastajanje štete s 1. svibnja za oko 5750 obitelji, te do daljnjega svima teče pravo prema Odluci iz svibnja 2018.

Izvješće Tomaševića uopće ne odgovara na traženo

Gradonačelnik Tomašević je 25. svibnja objavio Izvješće – Demografske mjere Grada Zagreba 2022. i pregled interventnih aktivnosti povećanja kapaciteta u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja , koje uopće ne odgovara na traženo! Uvid u sadržaj dokumenta dokazuje dvije stvari: aktualna gradska vlast i dalje obmanjuje neistinama i lažnim obećanjima, ali istovremeno uviđamo koliko nemaju znanja ni sposobnosti za ovaj dio politika u koje zadiru.

Ponavljamo, nikakvih kompenzacijskih mjera nema, a kamoli da su prihvatljive i dostojna zamjena korisnicima za ukidanje/smanjenje prava. Nakon što su 10. svibnja poslali Požurnicu, te kako navode u svojem Izvješću 16. svibnja dobili odgovor kako sud „poduzima sve kako bi se ovaj iznimno složen predmet dovršio u najkraćem mogućem roku“, a naknadno ih još tražio dodatnu dokumentaciju, gradska vlast nastavlja s pričom koju pričaju mjesecima, bez obzira što sve upućuje na nespremnost za spornu Odluku, tj. štetne posljedice koje bi uslijedile za korisnike, šire društvo i razne sustave.

> HURO jednim dokumentom demantirao laži Sandre Benčić o mjeri roditelj odgojitelj
> HURO: Bakić i Gotovac nastavljaju iznositi neistine oko mjere roditelj odgojitelj

Prepisani dio državnog dokumenta

Nejasno je zbog čega Tomašević u svoje Izvješće stavlja prepisani dio državnog dokumenta Analiza demografskih mjera općina, gradova i županija , koju je početkom 2022. objavio Središnji državni ured za demografiju i mlade prikupljajući i analizirajući demografske mjere širom Republike Hrvatske?! Time Tomašević navodi za usporedbu demografske mjere Zagreba, Osijeka Splita, Rijeke i Zadra. U kakvoj je to vezi s (ne)ponuđenim kompenzacijskim mjerama?! U stihijskom prepisivanju nisu si dali truda provjeriti koje to lokalne jedinice osim Zagreba imaju mjeru roditelj odgojitelj, pa tako spominju općinu Vir, Podbablje i Klis (samo zadnja ima), jer njega ne zanima ta tema i o tome nema pojma. Za ovu vlast demografija je izričito institucionalna podrška roditeljima s djecom, iako im slabo ide i na tom polju, nikako krenuti s proširivanjem vrtićkih kapaciteta, mjerama za stambeno zbrinjavanje i drugim.

U Tomaševićevu Izvješću spominju se trudnički tečajevi i priručnik za dojenje, a i nešto što nam je hladno i bahato govorio i u počecima borbe za obranu stečenog prava: nacionalna socijalna naknadu (ZMN) – svjesni su kako će se dio korisnika preliti u državni sustav socijalne pomoći! Zatrašujući stav i korisnicima nedopustivo. Mjera roditelj odgojitelj, kako i sami sada ipak navode u dokumentu, nije socijalna već demografska, obitelji u načelu nisu socijalno ugrožene, osim što ih ova gradska vlast „s ciljem smanjenja dječjeg siromaštva“ želi stjerati baš u tu skupinu.

Nema slovca niti o jednoj predviđenoj mjeri za poticanje zapošljavanja

Slijedom svega dolazimo do zaključka kako bi ova gradska vlast pod geslom ušteda prilikom revidiranja mjere roditelj odgojitelj dovela u upitnost trošak podmirenja svih mjera, aktivnosti i usluga kad bi njihova Odluka stupila na snagu. Cijena izgradnje vrtića, opremanje, plaće osoblja, režije i drugi troškovi, prenamjene mjesnih odbora, ulaganje u određene poslovne prostore, te subvencioniranje kroz sustav vrtića i dadilja premašili bi izdvajanje za naknadu roditeljima odgojitelja, osobito ako se uzme u obzir da su stopirali za nove korisnike, a mjesečno se broj korisnika ipak postepeno smanjuje. Nema slovca niti o jednoj predviđenoj mjeri za poticanje zapošljavanja koje bi ponudili/osigurali svima onima koje izbacuju iz mjere roditelj odgojitelj, a koji su prije prihvaćanja iste bili u radnom odnosu.

Šutnja Gotovca nakon objavljivanja Izvještaja govori sve

Kako sada na to sve gleda Viktor Gotovac, pokazuje njegova šutnja nakon objavljivanja Izvještaja. Ne izjašnjava se je li to ono što je SDP tražio. Izvještaj ne prikazuje što se radi niti što se konkretno planira. Šutnjom podržava ove koji su pogriješili – u samoj namjeri revidiranja kao i u cijelom procesu do sada. Umjesto da komentira Izvješće koje to nije, Gotovac juriša na povratak imena Trga maršala Tita. Možda to najbolje opisuje čime se u ovoj krizi bavi SDP, stranka koja tvrdi kako su joj socijalna prava i čovjek na prvom mjestu…

S obzirom da su završene prijave za upise u zagrebačke vrtiće, uskoro ćemo doznati brojke (ne)upisane djece i to bez vrtićke djece korisnika prava na mjeru RO, jer srećom traje sudska odgoda, pa nekoliko tisuća djece jasličke i vrtićke ostaje doma zbrinuto s roditeljima odgojiteljima. Problem prostornih i kadrovskih kapaciteta u mnogim dijelovima Grada Zagreba je višegodišnji, projekti izgradnje mogu se riješiti i putem NPOO-a, pa neka se grad uhvati u koštac s tim izazovom, a roditelje odgojitelje neka ne krivi za te i čak mnoge druge probleme u gradu, jer gradonačelnik je rekao kako novaca ima pa pored proračuna od 15 milijardi kuna, stopiranih mnogih projekata i neiskorištene gradske imovine nikome ne treba uzimati kako bi sve dok traje sudska odgoda isplaćivao korisnike mjere RO, a mi vjeruje i duže vrijeme, svakom korisniku do isteka njegovog prava”, stoji u priopćenju.

Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

Podsjetimo, Udruga U ime obitelji (UiO) zatražila je preko odvjetnika Karla Novosela zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokog upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) s odvjetnikom Krešimirom Planinićem, GI ‘U djeci je budućnost’ i Ivica Lovrić s odvjetnicom Ksenijom Vržinom.

Također, Udruga U ime obitelji provela je do sad jedino ispitivanje stavova korisnika mjere „Roditelj odgojitelj“ u sklopu projekta „Roditelj odgojitelj – uspješna demografska mjera za Zagreb i Hrvatsku?“. Upitnik je pripremio projektni tim U ime obitelji u suradnji sa stručnjacima iz područja sociologije i demografije. Anketa je provedena od 14. do 24. veljače 2022. putem online upitnika. Na pitanja je odgovorilo 1.343 korisnika mjere, odnosno, 23,2 % što ovaj ispitivani uzorak čini reprezentativnim.

Pročitajte kompletno Izvješće gradonačelnika Tomaševića, koji nečinjenjem i ovim dokumentom potvrđuje kako gradska vlast mjesecima nije osigurala niti jedno dodatno slobodno vrtićko mjesto niti osmislila i jednu mjeru zapošljavanja, čime bi Odlukom o izmjenama direktno nanijeli štetu korisnicima mjere roditelj odgojitelj kad bi ista stupila na snagu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.